Coronavaccinatie start mogelijk begin 2021Uitgegeven op 08-12-2020 om 10:42 |
link |
bewaar |
printVaccinatie speelt een sleutelrol in het onder controle krijgen van het coronavirus. Zodra de eerste vaccins zijn goedgekeurd, kan de vaccinatie in de eerste maanden van 2021 starten. Jaap van Delden, directeur van het coronavaccinatieprogramma van het RIVM: " Als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, kunnen we de maatregelen afbouwen en stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren."
Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in de eerste fase kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers gevaccineerd. Andere groepen komen daarna aan de beurt. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.
Voor meer informatie over het coronavaccin kijk op
www.rijksoverheid.nl.
Veiligheid bovenaan
Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid staat bovenaan. Wel gaan de ontwikkeling en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Wereldwijd wordt er een enorme inspanning gepleegd, wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt. Ook voeren de onderzoekers binnen een project verschillende onderzoeken tegelijkertijd uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd.
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met nationale medicijnautoriteiten zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de verschillende coronavaccins. Zij zijn op basis van tussentijdse onderzoeksresultaten al gestart met de beoordeling en zetten extra mensen in. Hierdoor is de beoordeling sneller klaar.
Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van het vaccin. We weten dat de meeste bijwerkingen binnen 6 tot 8 weken ontstaan. De kans op onbekende bijwerkingen na vaccinatie is zeer klein maar niet uit te sluiten. Er is een extra systeem ingericht om gevaccineerden intensief te monitoren. Van Delden: "
De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben wel een paar dagen last van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat zijn bekende bijwerkingen van vaccinaties."
Voorbereiding in volle gang
De voorbereiding voor de vaccinatie is in volle gang. Van Delden: "
Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin is, kunnen we beginnen. We pakken het inenten zoveel mogelijk op dezelfde manier aan als bij andere vaccinaties, zoals de jaarlijkse griepprik. We bereiden dit samen voor met onder andere huisartsen, de GGD, instellingsartsen en ziekenhuizen. Supervriezers voor de vaccins die op heel lage temperatuur bewaard moeten worden en miljoenen veiligheidsnaalden zijn ingekocht en klaar voor gebruik."
Hoe een vaccin werkt
Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Vaccins zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Kom je later met het virus in aanraking? Dan is je lichaam hier goed op voorbereid. Het virus wordt opgeruimd, zonder dat je (ernstig) ziek wordt. Door vaccinatie komen ziekten als polio in Nederland niet meer voor.