Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 14-05-2019 om 22:25 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Mei is de maand van de rog!
Rog is net als de haai een kraakbeenvis. Het lichaam van de rog is afgeplat en afgezien van de staart, ruit- tot schijfvormig. Er zijn verschillende soorten rog. Zo heb je gladde rog, blonde rog en de stekelrog.
De eieren van roggen zijn vierkant van vorm. Dit is niet voor niets, want de vreemde vorm heeft een functionaliteit. Aan elke hoek van het ei hangt een soort draadje. Dat draadje grijpt zich vast aan wier, kleine stenen of een ander uitsteeksel. Het ei kan dan niet makkelijk door de stroming meegenomen worden of van een rots afrollen. Het aantal eieren verschilt per soort.
Het culinaire gedeelte van de rog zit geheel in zijn vleugels, dit zijn de fors ontwikkelde borstvinnen. De rogvleugels nemen een derde van het lichaamsgewicht in beslag. Het vlees van de rog is romig, lekker van smaak en zo goed als vetloos. Een verse rogvleugel is lichtroze van kleur en heeft een stevige textuur. Niet taai, maar ook niet slap, zelden droog. Rog moet u niet te lang in de koelkast bewaren, het kan snel naar ammoniak gaan ruiken. Dus het liefst op de dag van aankoop of dag erna bereiden. En anders eerst in de vriezer!
Het visvlees verkleurt tijdens de bereiding van roze naar wit. Het verschil in dikte is soms lastig bij de bereiding (bakken, pocheren, koken of frituren). Een te gaar gebakken vleugel valt snel uit elkaar en het sappige visvlees droogt uit. Rog met bruine boter is de meest bekende klassieke Franse bereidingswijze.
Verse rog € 7.50 per kilo
Klik op bovenstaande link om de aanbieding te bestellen.