Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 01-08-2018 om 20:44 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond en lekker nieuws van de ZeeVerse Vismarkt.
Mosselen komen in Nederland voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de Waddenzee. Door de natuurlijke werking van eb en vloed zijn dat ideale kweekplaatsen voor mosselen. De meeste mosselen komen uit de Waddenzee, maar toch spreken wij over de 'Zeeuwse' mossel. Dat komt omdat de mosselen in de Oosterschelde verwaterd worden. Verwateren betekent eigenlijk dat de mosselen gespoeld worden zodat ze vrij zijn van zand. Omdat het verwateren van de mosselen in de Oosterschelde gebeurd, krijgen ze de naam 'Zeeuws' mee. De enige mosselveiling ter wereld is gevestigd in Yerseke (Zeeland).
Mosselen zijn echte weekdieren. In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats. Vroeger zei men altijd dat er mosselen waren als de 'r' in de maand zat, maar dat is inmiddels achterhaald. Verse mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli, daarna gaat de vangst bijna het hele jaar door tot de tweede helft van april in het jaar daarop. Vers zijn ze dus bijna altijd te koop. Naast de bodemmossel worden er ook hangcultuurmosselen gekweekt.
Wij verkopen de mosselen van de ZZ 5. Deze mosselen zwemmen nog want ze worden verpakt in zuiver zout water. Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden en de meeste mensen bereiden mosselen met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij, maar je kan ook een lekkere salade met mosselen maken, heerlijk voor deze zomerse dagen!
Gerecht: salade met gekookte mosselen
Ingrediënten
300 g gekookte mosselen
300 g jonge boswortels
halve komkommer
75 g veldsla
1 ½ el citroensap
1 dl olijfolie
2 tl (Dijon)mosterd
4 el bloem
1 el chilipoeder
halve el oregano
zout en versgemalen zwarte peper
Maak de groenten schoon. Rasp de wortels en snijd de komkommer in stukjes. Verdeel de veldsla, wortel en komkommer over vier borden. Klop het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, mosterd, zout en peper tot een dressing. Sprenkel de helft van de dressing over de salade.
Doe de bloem, het chilipoeder, de oregano, 1 theelepel peper en 1 theelepel zout in een plastic zak. Voeg de mosselen toe. Draai de zak dicht en schud het geheel om tot alle mosselen bedekt zijn met een laagje bloem. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de mosselen op matig hoog vuur in ongeveer 4 minuten rondom bruin. Bak de pijnboompitten ca. 1 minuut mee.
Schep de mosselen met pijnboompitten op de salade, sprenkel de rest van de dressing erover. Lekker met grof volkorenbrood.
Vanaf deze week weer verkrijgbaar: verse mosselen € 5,00 per kilo
Een fijne week en tot zaterdag!