Voorjaarscontrole op gebruik van antifoulingUitgegeven op 22-03-2018 om 14:57 |
link |
bewaar |
printMilieuvriendelijk tegengaan van aangroei op boten
Aan het begin van het vaarseizoen, eind maart/begin april, controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) particuliere booteigenaren op het juiste gebruik van antifouling zodat er minder schadelijke stoffen zoals zink en koper in het oppervlaktewater terechtkomen. Zware metalen in het water zijn giftig voor planten en dieren. HHNK werkt samen met andere overheden, belangenverenigingen en producenten aan een bewuster gebruik van antifouling.
Doel is de consument te informeren over de impact van verven en andere methodes om aangroei op boten tegen te gaan (ook wel antifouling genoemd) op het watermilieu en de gezondheid. Bij het (laten) onderhouden van hun boot, maken booteigenaren het verschil. De oproep is: 'Denk goed na over welke verf u gebruikt voor het tegengaan van aangroei op de onderzijde van uw boot!' Naast controle van bij de wet verboden antifoulingverven voor consumenten in de pleziervaart, geven de controleurs van het waterschap ook tips. Samen zorgen we ervoor dat het water in Noord-Holland schoner wordt.
Wat is antifouling?
Antifouling is verf die ervoor zorgt dat er geen wieren, algen en schelpen aan de onderzijde van een boot kunnen groeien als die in het water ligt. De koperverbinding (biocide) in de verf zorgt hiervoor. De biociden in antifoulingverf werken niet alleen tegen aangroei op het schip, maar belanden ook in het water. Dit is belastend voor het watermilieu. Bij verkeerd gebruik en onvoldoende bescherming kan de verf ook schadelijke effecten hebben op de gezondheid van de persoon die het aanbrengt. Het is daarom beter alleen antifoulingverf te gebruiken als het echt nodig is. Hoe milieuvriendelijker de aangroei kan worden voorkomen, hoe beter.
Zo min mogelijk gebruik van antifouling
Het beste voor het watermilieu is om zo min mogelijk antifouling te gebruiken. Als vaargedrag, ligplaats en vaargebied het toelaten, is de keuze voor verf met minder biociden een logische voor mens en natuur. Er bestaat bijvoorbeeld verf die het schoonmaken van de onderkant van het schip vergemakkelijkt (non–stick coatings) of een harde verf (bijvoorbeeld op basis van epoxy) die zonder schade kan worden geborsteld. Soms is dat wel een flinke klus maar je moet wat voor schoon water over hebben.
Tips voor verstandig gebruik van antifouling
Op de verpakking van antifoulingverf voor pleziervaartuigen moet staan vermeld dat het middel voor 'niet-professioneel' gebruik is toegestaan. In het wettelijk gebruiksvoorschrift op de verpakking staat ook voor welk typen boten de verf gebruikt mag worden. Tips om zo min mogelijk schade aan het watermilieu te brengen met antifouling zijn de vinden op de website van Milieu Centraal
www.milieucentraal.nl/antifouling.