Toekomst de MarskeUitgegeven op 23-11-2017 om 14:32 |
link |
bewaar |
printHIPPOLYTUSHOEF - Stichting Netwerk Roemenië (SNR) heeft sinds september 2014 de beschikking over de voormalige school de Marske. Daarvoor is bijna 10 jaar gewerkt onder totaal andere omstandigheden en was de werkruimte een boeren schuur voor opslag van de hulpgoederen in de Wieringermeer en een klein kantoortje in de privéwoning van voorzitter Dick Krabbendam.
De wens voor het starten van een kringloopwinkel in een leegstaande school werd in 2014, na een bezichtiging van een ambtenaar van de gemeente Hollands Kroon, ineens werkelijkheid. SNR kreeg de beschikking over school de Marske op basis van antikraak.
Hoe mooi dit alles ook is. Het risico dat het werk moet stoppen omdat het gebouw op basis van antikraak wordt gebruikt zit er nog steeds in. Al lange tijd wordt er door de brede school de Kei gezocht naar tijdelijke ruimte om de kinderen onder te brengen gedurende de tijd dat de nu in gebruik zijnde school wordt verbouwd. Zolang daarover nog geen beslissing is genomen blijft de Marske in beeld voor deze tijdelijke huisvesting, alhoewel er wel alternatieven mogelijk zijn.
Maar ook wanneer deze, voor SNR 'dreiging' van de baan is, blijft de basis van aanspraak op gebruik van de Marske op losse schroeven staan.
Het verlangen is dan ook, dat de gemeente Hollands Kroon uiteindelijk zal besluiten het gebouw over te dragen, het liefst gerenoveerd of met een bedrag om het zelf te kunnen renoveren. Bij het samengaan van de diverse gemeenten in Hollands Kroon zijn er veel gebouwen leeg komen te staan. De mogelijkheid werd toen geboden aan een ieder met een goed plan voor een gebouw om het gebouw in bezit te krijgen. Helaas kreeg de stichting in eerste instantie te horen dat jet een project heeft gerricht het buitenland en dat daar geen gemeenschapsgeld voor kon worden aangewend. Maar gezien de ontwikkelingen is SNR voor de eigen omgeving weldegelijk van belang geworden. De gemeente stelde dat onderdak moet worden geboden aan meerdere bestaande verenigingen/stichtingen. Gezien de beschikbare ruimte is dit geen haalbare kaart. De argumentatie van de stichting is o.a. dat de gemeente ook mogelijkheden zou moeten kunnen creëren voor nieuwe initiatieven, waar de Marske er één van is. SNR is bereid om de uitgangspunten om te draaien: Het gebouw wordt eigendom van een nieuwe stichting de Marske, waar o.a. de kringloopwinkel (een maatschappelijk zeer verantwoorde vorm van milieubeheer) een essentieel onderdeel van vormt, want vanuit die inkomsten worden de exploitatiekosten betaald. Wat over blijft van de inkomsten wordt gebruikt ter ondersteuning van projecten in Roemenië. Dit idee is in eerste instantie afgewezen omdat toch onderdak aan bestaande instellingen moet worden gegeven. Persoonlijk hoopt voorzitter Krabbendam, dat de gemeente snel gaat inzien dat de activiteiten beloond zouden moeten worden met het verstrekken van het gebouw.
In de Marske heeft een bijna spectaculaire ontwikkeling plaatsgevonden, want binnen een mum van tijd draaide de kringloopwinkel, het sorteer-lokaal voor de binnen gebrachte spullen en meldden zich vele vrijwilligers aan. In no-time was een club mensen uit werkelijk alle lagen van de bevolking samengesteld. Ook mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt kwamen het team versterken. Nog even later werd de Marske ook het adres waar vluchtelingen een plek kregen om de Nederlandse taal te leren en gemakkelijker te kunnen integreren. Ook werden er mensen door de gemeente geplaatst, die een tegenprestatie voor hun uitkering moesten leveren.
Inmiddels is de Marske een vast punt geworden voor vele bezoekers die regelmatig gewoon even komen winkelen en meteen een praatje hebben. Ook Incluzio, onderdeel van het wijkteam, heeft iedere woensdagochtend spreekuur. Op donderdagavond wordt er een cursus Roemeense taal gegeven met 16 deelnemers. Om de week is er op de donderdagochtend het breiteam, dat voor de kinderen in Roemenië warme kleertjes, sjaals, dekentjes, sokken en handschoenen breit.