Liefdadigheid in WieringerwaardUitgegeven op 08-10-2017 om 12:23 |
link |
bewaar |
printRijke mensen zorgen goed voor zichzelf. Zoals bijvoorbeeld notaris Backx in het negentiende-eeuwse Wieringerwaard. Hij was misschien wel de eerste Nederlander die een auto bezat: een zeer duur en luxe vervoermiddel in die tijd. Hij had er dan ook het geld voor. Op de foto zien we Backx met zijn aanhang en een chauffeur op de 'bok'.
In zijn omgeving leefden echter mensen die het veel slechter hadden en daar bleek Backx ook oog voor te hebben. Hij vond dat de gemeentelijke en kerkelijke armenzorg tekort schoot en richtte samen met enkele medestanders, de heren Boekel, Van Loon, Kaan en Zijp, een vereniging op: de 'Vrije Liefdadigheid'. Het doel was arme Wieringerwaarders te ondersteunen in hun behoeften. Daartoe verdeelden zij de gemeente in wijken, die onder 'werkende leden' vielen. Die leden bezochten de arme dorpsgenoten in hun wijk om vast te stellen wat er nodig was.
Er werden bonnen verstrekt die de armen konden besteden aan voedsel, brandstof of kleding. Geld werd niet verstrekt, omdat de mannen van de Vrije Liefdadigheid bang waren dat het zou worden uitgegeven aan snoep of drank. In 1885 waren zo'n 172 mensen lid van de vereniging. Van de contributie werd alles gefinancierd. Tijdens een bestuursvergadering werd geapplaudisseerd als er een anonieme gift was binnengekomen.
Er lijkt niet veel veranderd te zijn. Een arme weduwe werd aanvankelijk niet ondersteund omdat zij een woning in eigendom had. Ook nu moet je je eigen woning eerst 'opeten' alvorens een bijstandsuitkering te krijgen. En ook nu zorgen gegoede mensen goed voor zichzelf, maar geven wel regelmatig iets aan goede doelen om met een gerust hart te kunnen slapen...
Kees Zwaan