Pascal op weg naar de marathon, deel 2Uitgegeven op 30-08-2017 om 21:07 |
link |
bewaar |
printHIPPOLYTUSHOEF - Deel 2 uit de serie geschreven door Pascal Revenich in de aanloop naar de marathon welke hij gaat lopen.
Drinkprobleem!
Oké, ik geef toe, ik heb een drinkprobleem. Met de nog maar net afgesloten Flora en Visserijdagen zou je mij, met deze bekentenis, kunnen verdenken van een bovenmatige alcoholconsumptie. Want of ik nu in de Tent op de Haven was, of op het terras bij Tante Pietje, met zoveel zon, muziek en gezelligheid op de Oeverse haven liet een koud biertje zich prima smaken. Het kostte mij dan ook geen enkele moeite om in het feestgedruis van de Flora, de mijzelf opgelegde ‘gezonde-leefstijl-van-een-marathonloper-regels’ voor twee dagen aan de kant te zetten. Althans wat het nuttigen van een paar biertjes betrof. Want er moest natuurlijk wel gewoon worden hardgelopen.
Het drinkprobleem waarover ik het hier wil hebben, heeft niets met bier, noch met andere alcoholische dranken te maken. Nee, mijn drinkprobleem is geen drankprobleem. Mijn zorgen zitten ‘m op heel een ander vlak. Ik vind namelijk dat ik te weinig water drink. Ja, gewoon ordinair kraanwater. Voldoende water drinken is bij mij geen automatisme. Net als vele andere mensen moet ik mezelf regelmatig dwingen, om tussen alle bezigheden door, even de tijd te nemen voor een slokje water. Immers, met twee kopjes koffie en drie a vier glazen thee per dag wordt het vochtverlies in mijn ogen ook niet voldoende aangevuld.
Over de hoeveelheid water die je per dag tot je moet nemen, bestaan sterk uiteenlopende adviezen. De een vindt 1 liter voldoende, de ander zegt 3% van je lichaamsgewicht, en weer een ander gaat zelfs uit van minstens 3,5 liter per dag. Ook als je de wetenschap raadpleegt, vind je geen eenduidig antwoord. Waar de wetenschap het wel over eens is, is dat een onvoldoende gehydrateerd lichaam snel minder presteert. Een vochtverlies van slechts 1% van je lichaamsgewicht heeft bijvoorbeeld al een negatief effect op je stofwisseling. Terwijl het signaal van dorst pas wordt afgegeven bij een vochttekort van 2%, is er bij een tekort 3% sprake van een serieuze dehydratatie en kunnen er verschijnselen van uitputting en concentratieverlies optreden. Bij intensieve duursporten, zoals hardlopen en fietsen, kan er zelfs al oververhitting optreden bij een vochtverlies van 1,5% van je lichaamsgewicht.
Mijn drinkprobleem probeer ik nu op te lossen met een aantal navulbare glazen flessen. Met gekoeld kraanwater, en soms voorzien van een blaadje munt en een schijfje citroen of komkommer, zet ik deze op verschillende, voor mij goed zichtbare plekken neer. Zo tracht ik het mezelf makkelijker te maken om regelmatig een slokje water te drinken. Want dat zowel sporters als anti-sporters voldoende moeten drinken staat voor mij als een paal boven water. Ik neem nog een glaasje. Proost!
Sportieve groet en tot #marathonopwieringen,
Pascal Revenich
Op Wieringen – Herstel & Beweeg
Fysiek of virtueel een stukje met me meetrainen? Mijn hardlooptrainingen zijn (deels) te volgen via mijn Strava profiel www.strava.com/athletes/2852116. Je bent van harte welkom!