Koken met Magda, (Wadden)AppelbollentaartUitgegeven op 06-10-2015 om 10:35 |
link |
bewaar |
printWIERINGEN - Deze aflevering waren wij te gast bij warme bakker Edwin Bellis. Wijb had appeltjes geplukt op het schor bij Den Oever. Daar staat op de Waddenzee al jaren een appelboom. Deze appeltjes werden gebruikt in twee gerechten waarvan nu de eerste; 'Appelbollentaart'.
Ok�, er zaten ook hele kleine appeltjes tussen. 'Jullie zijn gek!' lijkt Magda te wijzen. Maar Wijb moest ze wel zelf schillen.
Bij Edwin konden wij voor de feestdrukte terecht. Binnenkort staan de feestdagen weer voor de deur en is het een drukte van belang. Nu al heeft Edwin heerlijk gevuld speculaas in de winkel!
Vandaag de Appelbollentaart.
Appelbollentaart
9 plakjes bladerdeeg
4 zoete appels
4 el amandelspijs
2 el rozijnen
25 gram amandelschaafsel
2 tl suiker
1 ei
Zo, die was even zoet met schillen...
Magda bedekt de bladerdeegbodem, zie het recept.
Gastheer Edwin kijkt toe. Wij mochten buiten de zelfgeplukte appels om alles gebruiken in de bakkerij. Voor Magda en Wijb weer een hele ervaring om met prachtig spul te werken.
Oven voorverwarmen op 225 graden. Appels schillen en klokhuizen verwijderen. Springvorm (24 cm) invetten. 4 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een ronde lap. Bodem van de vorm hiermee bekleden. Amandelspijs erover verdelen (1/2 cm van de rand vrijlaten) en de rozijnen. Appelhelften met de bolle kant naar boven over de bodem verdelen. De rest van het bladerdeeg uitrollen tot een ronde lap van 30 cm doorsnee en over de appels leggen, de rand goed aandrukken. In een kommetje een eidooier loskloppen en het deeg hiermee bestrijken. Amandelschaafsel en suiker erover strooien. In het midden van de oven in 20 � 25 minuten goudbruin en gaar bakken. Op een taartrooster af laten koelen.
Heet! Maar het resultaat smaakte volgens de bakker heerlijk.
Ja ja, net doen of het lekker is. Wijb zegt zelf dat hij fruitari�r is, hij kan niet tegen fruit.
Om deze reden kreeg Wijb van Edwin een heerlijk saucijzen broodje.