Bloedend tandvlees vormt groot gezondheidsrisicoUitgegeven op 12-03-2014 om 09:58 |
link |
bewaar |
printWIERINGERWERF - Praktijk De Brink Mondhygiënisten vraagt tijdens Week van de Mondhygiënist aandacht voor onderschat probleem!
Bloedend tandvlees, 80% van de Nederlanders heeft hier in meer of mindere mate mee te maken. Het is een teken van tandvleesontsteking, en die is niet alleen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het verlies van tanden en kiezen, maar blijkt ook een rol te spelen bij hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte en meer serieuze narigheid. Tijdens de Week van de Mondhygiënist (17 – 22 maart) vraagt de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten dit jaar aandacht voor dit probleem. Een oplossing wordt ook geboden, want tijdens deze week opent Praktijk De Brink en mondhygiënistenin zowel Wieringerwerf als Julianadorp haar hun deuren en kan iedereen langskomen voor gratis mondzorgadvies.
Van de genoemde 80% van de Nederlanders met bloedend tandvlees heeft maar liefst 10-15% een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis). Op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar niets is minder waar.
Tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten
Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten. Als gevolg van de tandvleesontsteking komen er bacteriën uit de mond in de bloedbaan, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand en kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijv. een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.
Tandvleesontsteking en diabetes
Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Als gevolg van de diabetes wordt de doorbloeding van verschillende weefsels minder. Ook hebben diabetespatiënten vaker een droge mond, waardoor ontstekingen en gaatjes eerder ontstaan. Daarbij komt dat diabetespatiënten een verhoogd risico hebben op hart-en vaatziekten, waarbij hetgeen hierboven is gemeld, een extra complicatie kan zijn.
Tandvleesontsteking en vroeggeboorte
Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Als gevolg daarvan komen er allerlei ontstekingsmediatoren vrij die wanneer ze in hoge mate geproduceerd worden, ervoor kunnen zorgen dat tijdens de zwangerschap de weeën te vroeg worden opgewekt. Ook kunnen schadelijke mondbacteriën via de bloedbaan de placenta of foetus bereiken en ter plekke een infectie veroorzaken.
Tandvleesontsteking en overige aandoeningen
Naast de relatie met hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboortes, blijkt steeds meer uit wetenschappelijk onderzoek dat er ook relaties zijn tussen tandvleesontsteking en reuma, longontstekingen, kanker, COPD en dementie (zeer recent gepubliceerd).
De mondhygiënist
Kortom, de mondhygiënist, dé professional in preventieve mondzorg, speelt niet alleen een belangrijke rol bij het op peil houden van de mondgezondheid, maar ook bij de algemene gezondheid.
De Week van de Mondhygiënist van 17 t/m 22 maart
Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 maart vindt de landelijke Week van de Mondhygiënist plaats, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM). In deze actieweek wordt het publiek uitgenodigd om een kijkje te nemen in de mondzorgpraktijk voor o.a. een gratis mondzorgadvies. In uw regio kunt u terecht Kijk op
www.weekvandemondhygienist.nl voor deelnemende praktijkenop maandag 17 maart, dinsdag 18 maart en donderdag 20 maart in Praktijk De Brink te Wieringerwerf. Op woensdag 19 maart en zaterdag 22 maart (opendag) in Praktijk De Brink in Julianadorp. Kijk voor meer informatie op
www.praktijkdebrink.nl of
www.weekvandemondhygienist.nl