Wieringermeer moet structureel een miljoen bezuinigenUitgegeven op 01-07-2004 om 10:09 |
link |
bewaar |
printWIERINGERMEER - De gemeente Wieringermeer zal de komende jaren fors de broekriem aanhalen. Als gevolg van verder teruglopende rijksuitkeringen moet er met ingang van volgend jaar structureel een miljoen euro worden bezuinigd. ,,De situatie is zorgelijk, maar niet onoplosbaar. De raad zal keuzes moeten maken'', stelt burgemeester F. Spekreijse in een reactie.De gemeente Wieringermeer heeft, net als alle andere gemeenten in Nederland, de juni-circulaire binnengekregen waarin duidelijk wordt dat de algemene rijksuitkering opnieuw naar beneden wordt bijgesteld. Factoren als de afschaffing van de Zalmsnip (45,38 euro) per 1 januari 2005 en de overheveling van het onderhoud van de schoolgebouwen van het voorgezet onderwijs van de gemeenten naar de schoolbesturen zorgen bijvoorbeeld voor een lagere uitkering.
Waar Wieringermeer in zijn conceptbegroting 2004 rekening hield met een uitkering uit het gemeentefonds van 9.245.000 euro, stopt de uitkering nu in de praktijk bij 8.901.000 euro. Wat betekent dat Wieringermeer dit jaar op 344.000 euro minder inkomsten mag rekenen dan begroot.
Rekening houdend met een verdere verlaging van de algemene uitkering (voor Wieringermeer in 2005 geraamd op 8.564.000 euro), komt het college bij een structurele bezuiniging van een miljoen ingaande 2005 uit. Een fors bedrag. Reden voor burgemeester en wethouders om volgende week in beslotenheid met de raad om tafel te gaan zitten om, zoals burgemeester Spekreijse dat noemt, met elkaar te gaan brainstormen over de posten waarop bezuinigd kan gaan worden.
Spekreijse: ,,Want de raad zal in het duale stelsel moeten aangeven welke keuzes er gemaakt moeten worden. Wij geven slechts aan welke posten beïnvloedbaar zijn en welke niet.'' Dat er achter gesloten deuren wordt vergaderd, vindt Spekreijse gezien de situatie het beste. ,,De raad zit in een leerproces, in het nieuwe duale systeem. Het is de eerste keer dat zij zoiets moeten doen. Ze moeten vrijuit kunnen denken en spreken zonder dat het direct de publiciteit haalt. Later volgt in de openbaarheid een discussie over de keuzes die gemaakt moeten worden.''
Klik
hier om het complete artikel te lezen.