GELD WADGAS VOOR AFKOOP KOKKELAARSUitgegeven op 17-06-2002 om 15:51 |
link |
bewaar |
printDen Haag -
De LPF wil naar mogelijkheden zoeken om het gas uit de Waddenzee te winnen en het geld onder meer te gebruiken voor het uitkopen van de kokkelsector. De LPF vindt het voorstel van het CDA, om het gas de komende tien jaar te laten zitten, niet verstandig. De VVD wil het gas nu al naar boven halen.Binnenkort zullen de beoogde coalitiepartijen voor de derde keer over de gaswinning praten, nadat gisteren een tweede overleg geen eenstemmigheid opleverde. De LPF zou er, volgens CDA'er Balkenende, mee instemmen om het gas de komende tien jaar zonder meer te laten rusten. LPF-leider Mat Herben maakte duidelijk daar anders over te denken.
Herben meent dat een eenzijdig door het rijk opgelegd boorverbod onvermijdelijk tot een forse schadeclaim van de oliemaatschappijen leidt. Hij zegt geen haast te hebben met het winnen maar sluit niet uit dat bedrijven binnen tien jaar hun gang mogen gaan als dat verantwoord kan en de noodzaak aanwezig is.
Urgentie kan voortkomen uit de verwachte financiële voordelen en uit technische overwegingen; het waddengas is ideaal te gebruiken om het belangrijke Groningenveld langer open te houden.
Er lopen nog onderzoeken die uitzoeken of de winning kan vanaf de wal zonder de natuur te beschadigen. Herben wil een jaartal hebben wanneer de winning uiterlijk moet beginnen om het Groningenveld nog te kunnen dienen. Als dat tot een positief oordeel voor de winning leidt, wil de LPF een deel van de opbrengst in overleg met de milieubeweging besteden. Als voorbeeld noemde hij de uitkoop van de kokkelsector. Al eerder is dit idee gedropt door oud-minister Pieter Winsemius, die vond dat de vissers vanwege de schade aan het bodemleven dienen te verdwijnen. Er is al berekend dat met ruim 100 miljoen euro de sector uit de zee te weren is.
De Waddenvereniging reageerde voorzichtig positief op de uitlatingen van partijen. "Met de uitspraken van het CDA wordt in de Tweede Kamer een meerderheid bereikt tegen boringen in de Waddenzee", aldus directeur Hans Revier van de Waddenvereniging.
De milieuorganisatie heeft een brief aan informateur Donner gestuurd waarin wordt aangedrongen op een duidelijk standpunt. Revier: "Als partijen teveel slagen om de arm houden, zoals de LPF, bevordert dat de duidelijkheid niet. Wij willen tien jaar lang geen gasboringen in de Waddenzee en dat willen we graag op korte termijn vastgelegd zien in de nota Waddenzee."