Minder regen na bouw windmolenparkUitgegeven op 12-02-2004 om 20:54 |
link |
bewaar |
printNOORDZEEKUST -
Strandpaviljoenhouders langs de Noordzeekust kunnen in de toekomst in hun handen wrijven. Na de bouw van duizenden windmolens in zee, zal het in de Noord-Hollandse kustplaatsen minder gaan regenen. Een immens windpark in zee heeft hetzelfde effect als een gebergte op land.Dit blijkt uit een modelstudie van wetenschappers van de Universiteiten Utrecht en de Wageningen Universiteit. Een megawindpark, voorzien van windmolens met een spanwijdte van bijna honderd meter, heeft een merkbaar effect op het klimaat op de Noordzee en langs de Nederlandse kust. Zo neemt zo'n woud aan windmolens niet alleen de zeezeilers de wind letterlijk uit de zeilen, maar zal dat ook leiden tot een afname van de neerslag.
Het gevolg, aldus de wetenschappers, is als in de bergen. Meer bewolking en meer neerslag in de directe omgeving van het windpark. De lucht die vervolgens de Nederlandse kust bereikt is dan wat droger waarvan de zonaanbidders op de stranden en de plaatselijke VVV's volop kunnen profiteren.
Maar de zonaanbidders moeten het nodige geduld betrachten, want dit klimatologische effect treedt pas op bij de bouw van een grootschalig windpark, bijvoorbeeld over twintig jaar in het Nederlands Continentaal Plat. De mogelijke omvang van zo'n windpark zou zo'n 5.000 tot 10.000 vierkante kilometer kunnen bedragen, met zo'n vijf- tot tienduizend windmolens waarmee in een belangrijk deel van de Nederlandse energiebehoefte wordt voorzien.
Zover is het dus nog niet. Eerst moeten de parken voor IJmuiden en Egmond nog bewijzen dat molens in zee lonend en rendabel zijn. Deze twee parken zijn te klein om effect te hebben op het klimaat, aldus de meteorologische studie. Binnenkort start de bouw van het park voor de IJmuidense kust; met zestig molens met een spanwijdte van tachtig meter. Voor de kust van Egmond zijn 36 molens gepland, met rotorbladen met een diameter van 92 meter.
Het is de bedoeling dat beide parken in 2005 in productie komen. Waarbij de meeste ogen zullen zijn gericht op dat voor de Egmondse kust, want die dient met name als wetenschappelijke proeftuin om de voor- en nadelen van energiewinning op zee in kaart te brengen.
De bouw van windparken op zee is niet alleen voer voor Nederlandse meteorologen maar ook voor Zweedse zeebiologen. Volgens Zweedse biologen zijn windmolens in zee een weldaad voor het zeeleven. De molens, die op betonnen platforms staan, vormen 'een kunstmatig rif', waaromheen duizenden vissen en weekdieren plezierig toeven. De zeebiologen concluderen dit na onderzoek naar twaalf windparken in de Oostzee, ruim vierhonderd kilometer beneden de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Bron: Noord-Hollands dagblad