Lila: een poezenkind met gekrulde oortjesUitgegeven op 12-07-2021 om 17:40 |
link |
bewaar |
printDEN HELDER - Lila is een bijzonder cypers met wit poezenkind, gecastreerd en met geboortedatum: 15-08-2015. Zo op het eerste gezicht is het meest opvallend haar omgevouwen, gekrulde oortjes. Onbekend hoe ze er aan komt, waarschijnlijk al van kleins af aan maar zeker weten doen we dat niet. Het is in ieder geval een duidelijk herkenningspunt. Haar verhaal is ook bijzonder.
Op een nare manier kennismaken met een auto is de meest logische verklaring waarom ze behoorlijk gewond in het asiel terecht kwam. Met een noodoproep werd de eigenaar gezocht, er moesten beslissingen genomen worden. Operatie was een optie maar dat betekende ook heel veel zorg. In overleg met de keurig gemelde eigenaar is besloten dat 't Schuthok de zorg overnam en dankzij de geweldige inzet van één van onze gastgezinnen en natuurlijk de vakkennis en kunde van Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam werd het traject ingezet. De breuk aan Lila's linker achterpoot was complex, met plaatjes en schroefjes is alles weer in elkaar gezet.
Met kap kwam ze terug, hechtingen, wondpleister en absolute rust dus 6 weken in de bench. Na 14 dagen mochten de hechtingen verwijderd worden en na 6 weken was de eerste controle in Amsterdam. Daar wees de röntgenfoto uit dat de breuken nog niet voldoende geheeld waren, niet ongewoon bij zo'n complexe breuk. Dat werd 4 weken extra verplicht in de bench blijven, daarna mocht ze 2 uurtjes per dag buiten de bench onder toezicht. In mei volgde opnieuw controle in Amsterdam en hoera, goed nieuws. De breuken zijn prachtig genezen, de 2 plaatjes zitten ook goed. Alleen 2 kleine schroefjes onderaan zijn losgekomen. Een zeldzaamheid volgens MCD en naar verwachting worden ze ingekapseld door het lichaam. Ze mogen dus blijven zitten tenzij ze last er van heeft maar dat is niet het geval. Een stapje verder in het revalidatieproces want Lila mag nu vrij rondlopen, alleen ze mag niet springen. Best lastig om dat in huis te realiseren want volgens Lila zelf is er niets meer aan de hand. De afgelopen 4 weken is ze in het asiel waar een kattenkamer leeg gehaald is van alle hoge objecten en de plankjes aan de muren verwijderd zijn. Hier kan ze verder vrij bewegen zonder risico. Op 25 juni is ook deze verplichting voorbij en mag ze dus geplaatst worden, hoera!
Belangrijk om te weten: het advies van Amsterdam is om over een jaar een controle röntgenfoto te laten maken en die te vergelijken met de foto van mei 2021.
Een heel medisch verhaal maar er is ook nog zoiets als gedrag en karakter. Dankzij het gastgezin hebben we daar ook veel over vertellen. We zeggen het niet snel maar Lila is best gehoorzaam: ze komt als ze geroepen wordt. Een aantal dingen doet ze zeer fanatiek. Zoals kopjes geven, wees niet verbaasd als de thee niet in uw kopje blijft. Dol op aaien en dat mag best een beetje stevig zijn en super lief. Vergeet dus haar ietwat fronsende blik, dat is maar schijn. Iets wat Lila ook met overgave doet is het gebruik van de kattenbak. Van links naar rechts en van rechts naar links. Een kattenbak met kap of een open bak met morsrand is dan wel handig. Daarnaast is een fijne krabpaal of krabplank verplicht. Ook dit wordt vol overtuiging gebruikt en is daarmee een
lifesaver voor uw meubilair. Ze speelt graag met speeltjes en heel grappig, regelmatig neemt ze de knuffels van de hond op sleeptouw door de woonkamer. Tja, die hond. Lila doet zich stoer voor maar laat hem niet dichtbij komen. Voor ieders gemoedrust is een thuis zonder blaf-viervoeter een goed idee. Ze wil heel graag naar buiten wat natuurlijk een behoorlijk risico is. Een verkeersluwe woonomgeving of als dat mogelijk is, een veilig afgezette tuin. Al is dat laatste wel even aanzien of Lila daar ook gelukkig van wordt. Een echt binnenkatje is het duidelijk niet.
Hoewel ze niet goed kan tegen autorijden (spugen) vindt ze het vervoersmandje geen probleem. Leg er iets lekkers in en Lila loopt braaf naar binnen. Bij de dierenarts iets onder dwang is wel een dingetje, ze kan dan behoorlijk reageren. Naast uw eigen eten, ja ze jat van je bord als je niet oplet, eet ze ook smakelijk kattenbrokjes (geen directe voorkeur). Voor zacht geldt graag met vissmaak, de mousse en paté varianten vindt ze niet zo lekker en we willen geen reclame maken maar 'alle dagen feest' doet de naam eer aan volgens Lila. Het is maar dat u het weet. De omgang met andere katten is niet bekend, evenmin als met kleine kindjes. Heeft u voldoende informatie? Kom kennismaken; u bent welkom,
alleen op afspraak met
Dierentehuis 't Schuthok!