ECN START BOUW WINDTESTPARK IN WIERINGERMEER
Uitgegeven op 04-02-2003 om 18:18 |
linkKreileroord -
Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten start halverwege deze maand met de bouw van het windturbinetestpark in de Wieringermeerpolder. In totaal verrijzen hier negen molens met een afzonderlijk vermogen tot 2,5 megawatt.Plaats van handeling is de Scherventocht, negenhonderd meter ten zuidoosten van het dorp Kreileroord. Daar bouwt ECN vijf windmolens. Aansluitend worden er vier exemplaren neergezet langs de Korte Middenmeertocht. Deze vaart ligt parallel aan de Scherventocht, maar meer richting Medemblik. Alle turbines worden in de gebruikelijke lijnopstelling langs de walkanten opgesteld.
ECN gaat in het windturbinepark allerlei metingen verrichten. Zo gaan deskundigen wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de invloed van meteorologische omstandigheden op windmolens. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de molens die op het IJsselmeer staan, een paar honderd meter verderop, extra rendement opleveren vanwege de vochtige wind die over deze watervlakte waait. Vochtige wind is zwaarder dus per definitie krachtiger en daardoor beter in staat de rotorbladen in beweging te zetten.
Om de veranderende weersomstandigheden zo nauwgezet mogelijk te kunnen registreren, bouwt ECN op een steenworp afstand van het testpark een meteo-mast van 108 meter hoog. Het gevaarte komt aan de Klieverweg te staan.
ECN gaat voorts onderzoeken wat het effect is van windturbines op het gedrag van vogels. Natuurbeschermers hameren er regelmatig op dat windmolens een serieuze bedreiging vormen voor vogels. Ze wijzen hierbij op de vele aanvaringen van vogels die bij bosjes zouden sneuvelen omdat ze tegen de wieken botsen. ECN heeft een detectiesysteem ontwikkeld dat dergelijke confrontaties gedetailleerd registreert. Mogelijk dat verzamelde informatie hierover nieuwe inzichten oplevert in de steeds terugkerende discussie over 'gehaktmolens'.
Volgens projectleider Wim Stam van de afdeling ECN Windenergie leveren alleen al de vijf turbines langs de Scherventocht een totaalvermogen van dertigduizend kilowattuur op. ,,Je praat hier over groene stroom. Deze hoeveelheid is voldoende om jaarlijks tienduizend huishoudens van elektriciteit te voorzien'', becijfert Stam.
Volgens Stam vormt Wieringermeer een ideale proeftuin voor wetenschappelijke experimenten. Hij verwijst naar de open structuur van het landschap in de Zuiderzeepolder waar nauwelijks sprake is van obstakels. Meer informatie biedt de internetsite van ECN.