Nieuwsbrief ZeeVerse VismarktUitgegeven op 13-11-2009 om 16:45 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Nieuwsbrief ZeeVerse Vismarkt Den Oever.
Nieuwsbrief van vrijdag 13 november
Beste Visliefhebber,
We hopen dat Sinterklaas goede zeebenen heeft, want het wordt een onstuimig weekend! Ze geven voor morgen een harde wind door met veel regen. Het is voor de kindertjes van Wieringen te hopen dat het allemaal een beetje meevalt en dat ze kunnen genieten van onze grote kindervriend. Mocht u ook een glimp van hem op willen vangen, hij komt om 9.30 aan in de kleine haven aan de achterkant van de visafslag!
Mocht u nog op zoek zijn naar een origineel cadeautje, dan is een cadeaubon van de ZeeVerse Vismarkt misschien een idee! Daarnaast hebben we nog een paar rookoventjes voor de thuisroker! U kunt ernaar vragen bij de kassa.
Meestal gaan rond deze tijd van het jaar de meeste garnalenvissers weer langzaamaan richting de Duitse en Deense wateren om daar garnalen te gaan vissen. Aangezien het dit jaar nog erg warm is voor de tijd van het jaar en daardoor ook het water warmer is dan normaal, blijven de garnalen dit jaar dichter in de buurt en zijn alle garnalenvissers nog in de buurt aan het vissen.
En als er garnalen zijn, laat de wijting zich meestal ook zien, en daar zijn de garnalenvissers weer niet zo blij mee. Want de wijting voedt zich met garnalen en kreeftachtige. Daarvan worden zulke hoeveelheden verorberd, dat de garnalenvissers, elk jaar als er veel wijting aanwezig is, een duidelijke teruggang in hun vangsten constateren.
Wijting is een lekkere vis. Volgens sommige zelfs beter dan kabeljauw; het vlees is namelijk wat zachter. Vroeger werd wijting nog gezien als “een visje voor de poes” maar dat is gelukkig achterhaald. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken of zoals in het onderstaand recept, om te grillen!
Ingrediënten voor 4 personen.
8 wijtingfilets zonder vel
30 tot 50 g boter
2 eetlepels paneermeel
2 theelepels Worchestershiresaus
peper en zout
1 eetlepel fijngehakte bieslook
Bereidingswijze :
Laat 30 g boter smelten in een pannetje. Leg de wijtingfilets naast elkaar in een ingevette ovenschotel. Bestrijk de vis met gesmolten boter. Peper en zout. Bestrijk de vis opnieuw met boter. Strooi een laagje paneermeel op de wijtingfilets. Naast de vis één eetlepel water gieten.
Schuif de schotel met vis dicht onder de voorverwarmde grill in de oven. Na vijf minuten grillen, als hij een mooi bruin kleurtje gekregen heeft, is de vis gaar.
Maak intussen tijd de saus. Laat opnieuw een klontje boter smelten. Giet bij de smeltende boter twee eetlepels water en de Worchestershiresaus. Breng aan de kook. Haal zodra het begint te koken van het vuur en klop met een garde tot de saus zich lichtjes bindt. Voeg de fijngehakte bieslook toe. Overgiet de vis met de saus en serveer. Zo heb je een lekker en licht gerecht. Eet smakelijk!!
Naast de wijting voor bovenstaand recept hebben we morgen ook Tong, Tarbot, Griet, Zeeduivel, Rode Poon, Leng, Heek, Zeebaars, Rog, Kabeljauw, Krabbenpoten, Langoustines, Tongschar, Schol, Schar, Lange Schar, Pijlinktvis, Mosselen, Oesters, Jakobsschelpen, Scheermessen, Venusschelpen en Sardines.
Een fijn weekend!
Hartelijke Groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt