Groen-Links lezing op 30 november van Henko de Stigter Uitgegeven op 23-11-2024 om 18:13 |
link |
bewaar |
printzaterdag 30 november
GroenLinks Hollands Kroon nodigt je graag uit voor een lezing op 30 november van Henko de Stigter (NIOZ)
Uitnodiging
GroenLinks Hollands Kroon nodigt je graag uit voor een lezing op 30 november van Henko de Stigter (NIOZ) over de bodem van de diepzee, bron van minerale grondstoffen voor de toekomst?
Je bent van harte welkom in het IdeeënTheater, Kreil 6, Barsingerhorn.
14.30-15.00 uur: inloop, koffie, thee
15.00-16.30 uur: lezing Henko de Stigter (gespreksleider Peter Fekkes)
Na afloop borrel met heerlijke hapjes!
De diepzee: bron van minerale grondstoffen voor de toekomst?
Er wordt wel gezegd dat we meer weten van het oppervlakte van de maan dan van de bodem van de diepzee. En daar zit tot op de dag van vandaag nog veel waarheid in. Tweederde van het vaste aardoppervlak wordt aan het zicht onttrokken door een laag oceaanwater van enkele kilometers diep. Van het onderwaterlandschap is meer dan driekwart nog niet goed in kaart gebracht, en maar een fractie is ooit door mensenoog gezien en in beeld gebracht.
In deze presentatie dalen we af naar de duistere en wondere wereld van de diepzee, een schatkamer van biologische diversiteit, maar ook rijk aan kostbare minerale delfstoffen. Die delfstoffen zijn mogelijk strategisch belangrijk voor de transitie naar duurzame energieopwekking, noodzakelijk voor het terugdringen van CO2 uitstoot en daarmee samenhangende klimaatverandering. Maar kunnen we die delfstoffen uit de diepzee op een verantwoorde wijze winnen, zonder onherstelbare schade toe te brengen aan het diepzeeleven? En wie moet dat in goede banen leiden in een verdeelde wereld?
Na een studie aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en promotieonderzoek naar het gebruik van mariene microfossielen voor reconstructie van milieuomstandigheden in het verleden, werkt Henko de Stigter (1964, Bennekom) inmiddels 30 jaar als mariene geoloog bij het NIOZ – Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. De afgelopen 10 jaar deed hij vooral onderzoek naar effecten van menselijk ingrijpen in het mariene ecosysteem, waaronder toekomstige mijnbouw in de diepzee en winning van duurzame energie in de Noordzee.