Kledingadvies om te wandelen in de winter in ZwedenUitgegeven op 05-07-2021 om 10:44 |
link |
bewaar |
printEnkele woorden vooraf over de kou in Zweden en een aantal dringende adviezen.
1. Je bevriest snel: Bij extreme kou kan je lichaam snel bevriezen. Zeker als je stilstaat na een zweterige activiteit. Wees extra waakzaam op je tenen, vingers en wangen die de eerste lichaamsdelen zijn die bevriezen tijdens een extreme kou in Zweden.
2. Word niet nat! Net zoveel als je bevriest - bedek je mond niet met een sjaal, buff of muts. De stof ligt als een natte doek tegen je huid, waardoor je snel afkoelt en het risico loopt te bevriezen.
3. De ochtend douche overslaan: Gebruik 's ochtends geen huidcrème en laat 's ochtends niet weken voordat je de kou in gaat. Tijdens de nacht krijgt je huid een vetlaagje dat je beschermt tegen bevriezing. Was het niet af!
Kledingadviezen om te wandelen in Zweden in de winterperiode
Voorraad-op-voorraad principe voor wandelaars
Kleed je in laagjes zodat je de bekleding makkelijk kunt aanpassen na activiteit. Ik heb altijd ondergoed, verwarmende tussenlagen en buitenlagen die beschermen tegen wind en nattigheid. Compleet met de juiste muts, sjaal en handschoenen.
Draai de rugzak in de goede richting! Als je met een rugzak wandelt of skiet, zorg er dan voor dat je altijd de kant op je rug legt als je stopt voor een pauze. Als je een zweterige en warme rugzak neemt en deze direct in de sneeuw legt, vormt zich ijs op de rugzak en koel je snel af als je na de pauze verder gaat. Draag een
sport bh zonder beugel of een
high support sport bh, zodat je geen last van wrijving krijgt tijdens high impact sporten, zoals skiën.
Warm aan de voeten
Ik heb altijd dubbele sokken aan mijn voeten, ongeacht het seizoen. In de winter heb ik een iets dunnere zijde en dan een dikkere wollen sok. In de laarzen een dikke zool - en in de winter is het vooral belangrijk om een goede en stabiele buitenzool op de laars te hebben, wat betekent dat je opstaat uit de schors en beschermd bent tegen directe kou.
Warme kleding in de ochtend: 's Nachts leg je je kleding onderin de slaapzak. Hierdoor krijg je minder lucht ruimte om op te warmen in de slaapzak, wat goed is omdat je jezelf warmer houdt. Ten eerste heb je warme kleren om aan te trekken als je 's ochtends wakker wordt.
Droog vervangend verpakken
Neem altijd droog wisselgeld mee dat u in een waterdichte zak in de pakking bewaart. Vooral belangrijk als je door het ijs gaat of nat wordt.
Buiten slapen in de winter
Dubbel onder je: Heb je dubbele slaapmatten? Dubbele slaapmatten beschermen je tegen de grond kou. Bevestig het beddengoed met een riem zodat het 's nachts niet wegglijdt.
Warmte en slapen tijdens een lange hike
Investeer in een goed warme slaapzak - je wilt niet bevriezen. Neem bij het kiezen van een slaapzak de bovenrand. Het is makkelijker om de rits van een te warme slaapzak open te maken en een voet aan de onderkant uit te steken dan te gaan liggen en te slapen in een te koude slaapzak.
Slaap in ondergoed, dikke sokken en een mooie hoed. Een goede tip is om een aparte onderjas en sokken te hebben om 's nachts in te slapen - dus niet dezelfde als die je overdag draagt. Dan zijn ze gegarandeerd droog.