Hoogte premie belangrijkste reden voor een overstap van zorgverzekeringUitgegeven op 14-05-2019 om 20:58 |
link |
bewaar |
printEen op de drie verzekerden stapt over naar een andere zorgverzekering in verband met de hoogte van de totale premie. Dit blijkt uit een onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Elk jaar wisselt tussen de acht en tien procent van de verzekerden van zorgverzekeraar.
Redenen om over te stappen van zorgverzekering
In 2006 werd de Zorgverzekeringswet ingevoerd. Sinds deze nieuwe wet mogen verzekeraars met elkaar concurreren op prijs, service én polisvoorwaarden. Je kunt dus het beste ieder jaar je
zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen. Op deze manier weet je of je (nog steeds) het goedkoopste uit bent. Daarnaast verandert het zorggebruik naar mate je ouder wordt. Hierdoor past een aanvullende verzekering misschien beter bij jouw zorgwensen. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 20% van de verzekerden overstapt naar een andere zorgverzekeraar omdat zij niet tevreden zijn over de dekking van de aanvullende verzekering. Het komt ook vaak voor dat de huidige collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via
de gemeente of de werkgever, komt te vervallen. Hierdoor zijn mensen genoodzaakt om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar.
Foto Darko Stojanovic - Pixabay
Waarom stappen mensen niet over van zorgverzekering?
Verzekerden kunnen verschillende redenen hebben om hun huidige verzekeraar trouw blijven. Ruim 52% van de ondervraagde stapt niet over van zorgverzekeraar omdat ze tevreden zijn over de dekking van de totale polis óf van de basisverzekering. Ongeveer 40% van de respondenten blijft bij hun verzekeraar omdat ze al heel lang bij deze zorgverzekeraar zitten. Ook geeft een kleine groep mensen aan dat ze het te veel moeite vinden om over te stappen. Dit geldt met name voor de oudere mensen.
Eigen risico verhogen
Wat veel mensen niet weten, is dat je door het verhogen van je
eigen risico flink wat geld op de premie van de zorgverzekering kunt besparen. Het eigen risico staat voor het bedrag wat je eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar jouw borgkosten vanuit de basisverzekering betaalt. Het eigen risico geldt dus niet voor de aanvullende verzekering. Voor 2019 staat het minimale eigen risico op ' 385,-. Als je kiest voor een hoger eigen risico, dan word je maandelijkse premie lager. Dit is vooral interessant en voordelig voor de mensen die (denken) niet veel zorg nodig te hebben.
Van plan om over te stappen? Dan moet je hier rekening mee houden:
Je kunt één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In november maken de zorgverzekeraars de nieuwe polisvoorwaarden bekend. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Hier heb je dan tot 31 januari van het volgende jaar de tijd voor. Jouw huidige zorgverzekering moet dan wel vóór 31 december van het huidige jaar zijn opgezegd. Het is heel belangrijk op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als je onverzekerd bent, dan loop je het risico om een fikse boete van het CAK te ontvangen.