Wieringer dijkgeschiedenisUitgegeven op 07-12-2017 om 20:41 |
link |
bewaar |
printWIERINGEN - 'Wieringer dijkgeschiedenis' is de titel van een nieuwe uitgave van Vrienden van de Hondsbossche.
'Des morgens scheen het land in een openbare zee veranderd; stromende het water op verschillende plaatsen over het eiland heen'. Zo beschreef dijkgraaf Jacobus van Pomeren de toestand op Wieringen na de stormvloed van 14 op 15 november 1775. Tussen 20 en 23 november ging de zee dwars over Wieringen. Veel schepen vergingen, er verdronken tweeduizend koeien en schapen.
De geschiedenis van dit oude eiland in de Zuiderzee is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen het water. Iedere vorm van dijktechniek werd hier toegepast. Natuurlijk wierdijken opgebouwd uit een zwaar pakket zeegras, dat rond het eiland van de wadbodem werd gevist. Later volgden dijken versterkt met keien, basalt, beton en asfalt.
Herman Lambooij uit Schagen en Willem Messchaert, Kolhorn nemen dat allemaal onder de loep. Het levert een boeiend en aangrijpend relaas op over storm en ontij, eindeloos geploeter, geldgebrek en de kleurrijke personages belast met het dijkbeheer.
Dit alles komt uitgebreid aan bod. De geschiedenis van Wieringen als eiland in de Zuiderzee is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen het water. Elke vorm van dijktechniek werd hier toegepast, in de hoop het woeste, nooit versagende water op afstand te houden. Lambooij schrijft er gedetailleerd over, met aanvulling van Willem Messchaert.
'Wieringer dijkgeschiedenis' telt 122 pagina's en werd op donderdag 7 december gepresenteerd in het dorpshuis van Westerland.
Het boek is verkrijgbaar via Historische Vereniging Wieringen.
Webshop:
www.historischwieringen.nl. Prijs € 17,95.