Onafhankelijk HK tegen bomenkap Den OeverUitgegeven op 15-11-2017 om 20:18 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Onafhankelijk Hollands Kroon heeft ernstige bezwaren tegen de voorgenomen kaalslag bij de afritten van de A7 bij Den Oever. Rijkswaterstaat wil hier de bomen kappen om plaats te maken voor zonnepanelen.
Dit uitzicht straks verleden tijd? Niet als het aan O.H.K. ligt. Die zien de panelen liever ergens in de Wieringermeerpolder, op de daken van grote bedrijfspanden bijvoorbeeld.
Wittink (O.H.K.):
"Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelde op de televisie dat de bomen elders teruggeplant worden. Plaats dan direkt de panelen op een andere locatie en laat de bomen staan, dat scheelt een vermogen aan nieuwe bomen, dus geld, en de oude bomen kunnen gewoon blijven staan. Hieruit blijkt maar weer dat ambtenaren geen ondernemers zijn. Bovendien hebben de bomen bij Den Oever een akoestische (geluidsdemping omdat daar juist het verkeer over een viaduct rijdt) een filterende (fijnstof CO2) functie. Wat ook vreemd is, de beste man vertelde dat de panelen uit het zicht onttrokken worden door nieuwe aanplant. Vreemd, zonnepanelen horen volgens mij juist licht op te vangen en niet achter bomen verscholen te worden."
Langs de camperplaatsen nu nog groen en redelijke rust.
O.H.K. heeft om deze en andere redenen vragen gesteld aan het coillege. Een POLL op deze website laat zien dat zo'n zeventig procent van de lezers tegen de bomenkap is. Wittink:
"Hollands Kroon is een partij in project De Nieuwe Afsluitdijk. De gemeente moet dus op de hoogte zijn van deze plannen, ik hoop dat het college en de raad rekening met de wens van de bevolking houdt, wij leven tenslotte in een democratie is mij altijd geleerd!" O.H.K. is ook van mening dat het plaatsen van vele hectares zonnepanelen niet in het landschap op Wieringen past, het zal ook een negatief uitwerking hebben op de toeristische plannen bij de Zuiderhaven.
"Nu sta je er met een camper en lig je er bij het strandje nog lekker beschut. De uitzicht op het industrieterrein van Den Oever komende vanaf de Afsluitdijk is dan ook niet uitnodigend voor toeristen." aldus Henk-Jan Wittink. Zodra de antwoorden bekend zijn plaatsen wij deze op deze website.
De vragen door OHK gesteld:
Geacht college,
Op Wieringen en met name in Den Oever heerst ongerustheid over het plan van Rijkswaterstaat om een groot terrein met zonnepanelen aan te leggen nabij de afritten van de A7. Hierbij worden veel bomen gekapt en zal er hinder ontstaan voor de bewoners van het dorp en het toerisme langs de Zuiderhaven. Een poll op een lokale nieuwssite www.wieringernieuws.nl laat zien dat zo’n 70 % van de stemmers tegen het plan is. Hollands Kroon is een partij in De Nieuwe Afsluitdijk.
Wieringen is aardkundig monument, de Stichting Landschapszorg Wieringen is ook fel gekant tegen dit plan. De Wierdijk is sedert 1983 beschermd provinciaal monument. De Wierdijk begint ter hoogte van de Zuiderhaven.
Een woordvoerder van RWS vertelde op rtvnh.nl dat de bomen elders teruggeplaatst worden. Langs de panelen komt nieuwe aanplant. (Hieruit blijkt overigens volgens O.H.K. dat een ambtenaar geen ondernemer is.)
Vragen:
1. Is het college van plan om de ongerustheid van de bewoners weg te nemen door stelling te nemen tegen dit plan en RWS er van te overtuigen dat de panelen op een andere locatie worden geplaatst?
2. Is het college het met O.H.K. eens dat als je bomen kapt en elders plant je net zo goed direct de panelen ergens anders kunt plaatsen en zo veel geld besparen kan omdat er geen bomen hoeven te worden gekapt en ingekocht?
3. Herplant langs de aan te leggen panelen. Is het college van mening dat je naast panelen beplanting moet plaatsen terwijl deze panelen juist zonlicht nodig hebben om te functioneren.
4. Vindt het college de kapitaalinjectie langs de Zuiderhaven nu geen weggegooid geld als de campergasten straks uitzicht hebben op duizenden zonnepanelen i.p.v. groen en vee?
5. Is het college zich bewust van de status aardkundig monument van het voormalig eiland Wieringen? Zie in dit verband: https://www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Water_Bodem/Aardkundig_erfgoed
6. De oude Wierdijk is sedert 1983 beschermd provinciaal monument. Deze start bij de Zuiderhaven. Vindt het college dan ook dat deze beschermde locatie niet gebruikt mag worden voor industriële doeleinden zoals het plaatsen van deze (zij het groene) elektriciteitscentrale?
Met vriendelijke groet,
Henk-Jan Wittink