TheaterUitgegeven op 01-11-2017 om 12:01 |
link |
bewaar |
print(INGEZONDEN BERICHT)
In het oude Griekenland kwamen alle 'vrije' mannen van een stadstaat op gezette tijden bij elkaar om beslissingen te nemen. Dat was 'directe democratie'. Vrouwen en slaven waren dan niet welkom op het stadsplein, de agora.
De Kroon van Holland is geen stadstaat, dus is morgen iedereen (vrouwen, kinderen, autochtoon of allochtoon, het maakt niet uit) welkom in de 'Ontmoeting' om de debatten van de gemeenteraadsvergadering bij te wonen. Het gemeentebestuur zorgt zelfs voor lekkere hapjes en drankjes. Met het oog op de verkiezingen volgend jaar is het belangrijk de kiezer gunstig te stemmen!
We hebben een representatieve democratie. In onze gemeente gaan Raadsleden en het College morgen met elkaar in debat. We hebben ze 'aangewezen' om dat te doen. Morgen mogen burgers wel 'inspreken', maar verder moeten ze zich neerleggen bij de rol van toeschouwer. Onlangs las ik de term 'toeschouwersdemocratie': we zijn morgen getuige van een toneelstuk waarvan we de spelers grotendeels zelf hebben gekozen. Maar of ze onze belangen tijdens hun improvisaties verdedigen? De LADA acteurs zullen een doorslaggevende rol hebben. Beschermen zij 'hun' Westerkamp of kiezen zij voor het belang van alle Hollandskroners? Dat zal morgen blijken. Het belooft een spannende tragedie of komisch blijspel te worden. Wie zal de glansrol gaan vervullen?
Kees Zwaan