Acties voor behoud bibliotheken Hollands Kroon
Uitgegeven op 18-10-2012 om 09:08 |
linkHOLLANDS KROON - 'Bieb Hollands Kroon moet blijven!'
Burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon hebben aangekondigd om de komende drie jaar 50% op het bibliotheekbudget te korten. Het college denkt dat de bibliotheek ook met de helft van het geld kan rondkomen, maar er wordt nergens aangegeven hoe dat moet. Bibliotheekleden komen massaal in actie tegen deze bezuinigingen. Men vreest dat straks alle bibliotheken uit Hollands Kroon verdwijnen. Op 25 oktober moet de gemeenteraad beslissen.
Boze klanten aan de balie en verontwaardigde e-mails. Het is de dagelijkse realiteit in de bibliotheken. Het publiek is ontzet over de plannen van het college. In nog geen twee weken tijd hebben ruim 2500 mensen een online petitie getekend en meer dan 5000 mensen een handtekening gezet in een van de bibliotheken. Omgerekend is dat 75% van het aantal leden in Hollands Kroon. En de steunbetuigingen stromen nog steeds binnen.
Digitaal lezen
Een van de argumenten voor de bezuinigingen kwam tijdens de orinterende raadsvergadering van 11 oktober van de PvdA fractie. Er werd gesteld dat het Amerikaanse bedrijf Amazon 50% digitale boeken levert en dat een fysieke bibliotheek daarom minder nodig is. Bibliotheekdirecteur Mannes Westra reageert verontwaardigd: Dat is appels met peren vergelijken. De Nederlandse markt is absoluut niet vergelijkbaar met de Amerikaanse. Uit onderzoek blijkt dat momenteel slechts 4% van alle Nederlandse boektitels digitaal wordt aangeboden. Naar verwachting is het marktaandeel e-boeken in 2016 tussen de 8 tot 10%. Pas in 2025 zal dat tussen de 40 en 60% liggen. Natuurlijk wordt er op dit moment al digitaal gelezen. Bijna iedereen kent wel iemand met een e-reader met daarop honderden titels. Maar meestal zijn die verkregen via de vele illegale kopien die circuleren. En dat is toch niet wat de gemeente wil propageren.
Dure gebouwen
KopGroep Bibliotheken realiseert zich goed dat ook de bibliotheek een steentje moet bijdragen aan de bezuinigingen. Als dat betekent dat huidige locaties moeten worden ingewisseld voor goedkopere is dat geen enkel probleem. Westra: We kiezen voor dienstverlening en niet voor gebouwen. Als dat bijvoorbeeld betekent dat we onze nieuwe bibliotheek in Anna Paulowna weer moeten verlaten om naar een goedkoper pand te verhuizen is dat geen punt. Als er maar een bibliotheek in het dorp behouden blijft. Juist omdat we onze verantwoordelijkheid kennen, hebben we een spreidingsplan gemaakt om constructief mee te denken over goedkopere bibliotheekvoorzieningen in de kleine kernen. Maar nog voordat dit plan in de gemeenteraad is besproken, werden we om de oren geslagen met de halvering van ons budget. Dan gaat het niet meer over goedkopere voorzieningen, maar over het afbreken van voorzieningen.
Boekenberg
Om te illustreren hoeveel mensen gebruik maken van de bibliotheek zijn de ingeleverde boeken een week lang niet teruggezet in de kasten maar bij de ingang opgestapeld. In alle vestigingen ontstonden in mum van tijd enorme boekenbergen. Samen tellen de bibliotheken van Wieringerwerf, Niedorp en Anna Paulowna wekelijks zon 3300 bezoekers. Mensen die komen om een boek te lenen, een krant of tijdschrift te lezen of even lekker te snuffelen tussen de materialen. Als de lokale bibliotheek verdwijnt heeft dat grote consequenties voor duizenden inwoners van Hollands Kroon.
In de bibliotheken liggen nog steeds lijsten waarop mensen hun handtekening kunnen zetten om te protesteren tegen de plannen van de gemeente. Ook roept de bieb inwoners op om via de website www.kopgroepbibliotheken.nl te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen.