De dubbele moraal van de Provincie
Door: Wim Sepers

Uitgegeven op 19-02-2020 om 14:51

Gedeputeerde Staten stellen voor woningbouw in landelijk gebied in Noord-Holland te verruimen via de nieuwe (concept)omgevingsverordening. Daarin worden grote gebieden in de provincie tot 'bijzonder Provinciaal Landschap' verklaard. Deze nieuwe verordening maakt het mogelijk maximaal 11 (elf!!) woningen te bouwen als die aan de kern of een dorpslint worden gebouwd. De kwaliteiten van het bijzondere landschap mogen niet worden aangetast, aldus GS. Grotere woningbouwplannen gaan op slot, tenzij er sprake is van 'groot openbaar belang'. Veel gemeenten zien hun plannen om de heersende woningbehoefte te lenigen in rook op gaan. Over de inzichten in de woningbehoefte op het platteland blijken helaas grote verschillen te bestaan tussen de provincie en de landelijke gemeentes.

De schijn wordt gewekt dat de provincie de landschappelijke waarden in onze leefomgeving boven alles laat prevaleren. Maar is dat wel zo?
Binnen de Regionale Energie Strategie (RES) is diezelfde provincie een belangrijke partij. Kort gezegd wordt vanuit de Regionale Energie Strategie gezocht naar locaties voor uitbreiding van windmolenparken en zonne-energie. Gedeputeerde Stigter wil daarin zelfs zó ver gaan dat de afstand tussen windmolen en woningbouw zo nodig wordt verkort tot 200 meter (nu 600 meter). Ook wordt niet uitgesloten dat het gebrek aan plaatsingsmogelijkheden in de gemeente Amsterdam wordt opgevangen door extra windmolens in het landelijk gebied.

Wat is de (dubbele) moraal van dit verhaal? De provincie meet met twee maten. Voor het behalen van de doelstellingen van de Regionale Energie Strategie lijken de kwaliteiten van het bijzondere landschap plotseling niet meer mee te tellen! Geen woningen maar windmolens! Als het aan de provincie ligt wordt de leefbaarheid in de Noordkop met een paar pennenstreken om zeep geholpen.
Gemeentebestuurders, volg het voorbeeld van Castricum en zeg 'nee' tegen nog meer windmolens op land. En, burgers let op uw saeck...

Wim Sepers

Reacties (1)
Hollands Doornenkroon
@2020-02-19 20:45:09
 Zolang het grote geld achter de 'groene' milieu beweging zit zal er komende jaren echt niets veranderen. Daar zal een particuliere juridisch traject niets aan veranderen. Vorig jaar is er een onderzoek gedaan dat 60% van de omwonende de winturbines als storend ervaren om verschillende redenen; slagschaduw, geluidsproductie en horizon vervuiling. Afgelopen maanden is er in de gemeente Hollands Kroon een zogenaamd 'groen' windmolenpark gebouwd met welgeteld 99 stuks (!). Waardoor het hele landelijke uitzicht in één klap teniet is gedaan. Maar door de subsidikraan van de overheid kan Vattenfal en co samen met de agrariërs (welke vandaag ook weer protesteren in Den Haag). Maar wel voor elke oude windturbine een miljoen euro aan compensatie hebben ontvangen en voor de rest geen bezwaren hebben als de eigen knip in het geding is.

Tel daarbij op de zogenaamde 'groene' biomassa verbrandingsoven waarbij gezonden bossen worden gekapt en enorm veel C02 uitstoot genereert. Daar is ook nog een leuke anekdote over. Bij de heren van Staatsbosbeheer was er een zogenaamde jaarlijkse kapdag waarbij particulieren voor een redelijk bedrag hout konden kopen. Omdat houtstoken geen groen image heeft is Staatsbosbeheer hiermee gestopt. Maar ze vertellen daar niet bij dat hetzelfde hout nu doorverkocht wordt aan de biomassa centrale's.

Oftewel alles draait om geld en heeft niets met milieu te maken. An sich geen probleem, maar iedereen die hier zijn vingers aan brand doet net alsof zijn neus bloed en strijkt zich over de borst hoe groen bezig ze wel niet zijn.

De toekomst is kernenergie het heeft het hoogste rendament en groeimogelijkheden. Het heeft een slecht image maar buiten de kerncentrale Tsjernobyl zijn er geen dode gevallen de afgelopen 33 jaar. In 2011 was er zelfs een zeebeving met overstroming in fukushima. Daar is geen 1 dode gevallen. Ik wil de cijfers weleens zien van de afgelopen 33 jaar hoeveel doden er gevallen zijn met de bouw van alle 'groene' oplossingen; zonnepanelen, windmolens, biomassa centrale's.

Zolang we met emotie de komende jaren de energie transitie oppakken zal het falikant falen. Kijk eens naar de keiharde cijfers.

Arjan Lubach heeft hier ook een interessante aflevering over gemaakt in 2018.
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/423371/Zondag_Met_Lubach.html
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Lexus LBX 2WD Safety Pack
€ 38.995,-

Toyota Yaris Cross 1.5 HEV 130 full options ash grey
€ 36.995,-

Algemeen nieuws: