Saxvibes of Saxkeys?
Uitgegeven op 09-10-2011 om 19:09  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER – Het jazzkwartet Saxvibes speelde in het Vikingschip. Vibrafonist Frits Landesbergen moest verstek laten gaan. Zijn plaats werd ingenomen door pianist Tilmar Junius. Daarom kon Saxvibes voor de gelegenheid eigenlijk omgedoopt worden in Saxkeys. Het deed aan de kwaliteit van het concert niets af.

Saxvibes is een nieuw kwartet van saxofonist Willem Hellbreker en vibrafonist Frits Landesbergen. In het kwartet speelt de top van de Nederlandse Mainstream-jazz. Bij afwezigheid van Landesbergen speelde Hellbreker samen met pianist Tilmar Junius, drummer Haye Jellema en bassist Jasper Somsen op contrabas. Willem Hellbreker en Tilmat Junius speelden voor het eerst samen. Dat was niet te horen. Goede musici kunnen schijnbaar moeiteloos samen spelen. Junius nam de solo’s, die voorbestemd waren voor de vibrafoon, uitstekend over. Jazz op Wieringen haalde met het kwartet kwiliteit naar Den Oever.


v.l.n.r. Tilmar Junius, Jasper Somsen, Willem Hellbreker en Haye Jellema. Foto Wieringernieuws

Het viertal vertolkte een gevarieerd melodieus repertoire van ballads tot swingende hardbop en tijdloze jazz-standards, onder meer van Herbie Hancock en John Coltrane. In de ballad Chelsea Bridge van Billy Strayhorn liet Hellbreker zijn tenorsaxofoon met minimale ondersteuning spreken. Niet alleen de saxofoon, ook de andere instrumenten kregen volop ruimte om zich te onderscheiden. Drummer Haye Jellema ging na de pauze even helemaal los. Het publiek waardeerde de afwisselende solo’s. Soms werd uitbundig gemusiceerd, dan weer ingetogen en subtiel, maar steeds slaagde het kwartet er in om de melodische lijn vast te houden. Verschillende nummers van de cd ‘It’s All Right With Me’ werden gespeeld, waaronder het door Cole Porter gecomponeerde titelnummer. Willem Hellbreker zei graag nog eens terug te komen. Hij zal bij het aanwezige publiek zeker welkom zijn.

Jammer was, dat zo weinig mensen de weg naar het Vikingschip hadden gevonden. Saxvibes verdiende meer publiek dan de ongeveer 25 aanwezige liefhebbers. Jazz op het podium van het Vikingschip klinkt uitstekend, maar mist de sfeer, die in het verleden in de bruine kroeg van Max Teeuwisse heerste. Een uitvergrote afbeelding van Max’ boerderij achter het kwartet (zie foto) kan daar niets aan veranderen.

Het volgende concert bij Jazz op Wieringen is op zondag 19 februari. Dan speelt het Kees Romers/Han Hesselink Kwartet met als speciale gast Jacob Sijstma.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Bouw Schutsluizen 1930 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...