Kookwedstrijd, Ton Bootsman, aan het woord en terugblik op mooie dag
Uitgegeven op 04-10-2011 om 13:09  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Gastvrij ontvangen in Brandend Zand streden vier finalisten om de eerste prijs, een buitenkeuken aangeboden door Slagerij Ottens, in de eerste Wieringernieuws kookwedstrijd. Winnaar Ton Bootsman stuurde de tekst van zijn presentatie naar ons toe. Op deze prachtige zomerse dag genoot iedereen van de kookkunsten van de vier finalisten. Volgend jaar organiseren wij zeker weten weer een wedstrijd!


Als voorafje gingen de mosselen op de BBQ, Ton verraste de jury met originele recepten en een prachtige presentatie. Niet om de andere finalisten tekort te doen, het niveau lag hoog, de jury had dan ook geen gemakkelijke dag. Op de achtergrond Anja Bootsman, deelnemer René van Hoesel, sponsor Piet Ottens en deelneemster Gerda Haanraads.

Ton Bootsman:

"Goedmiddag Jury en aanwezigen,
Fijn dat ik mijn recepten u mag laten proeven. Alles wat ik u ga voorschotelen is "Waddengoud" gecertificeerd. We beginnen met een superwijntje, uiteraard gecertificeerd en verkrijgbaar bij Joost Crommentuin die ook op de Verse Vismarkt in Den Oever staat. We drinken dit als aperitief en deze wijn past perfect bij de gerechten, die ik ga klaarmaken. Het is een Italiaanse witte wijn genaamd Avanzi uit de streek beneden het Gardameer. Het is een DOC. Ik schenk de glazen niet te vol, zodat de geur en smaak beter tot zijn recht komt. Hij lijkt wel een beetje op een franse Sancerre.



Ton had zelfs mooie placemats gemaakt.

Wieringer Waddengoud, in het midden als symbool voor het Wieringer Weidevlees een koe.

De mensen luisterden en vermaakten zich prima bij Ton.

(De jury, v.l.n.r. Simon van Wieringen, Anja van der Molen, Marcel Hoekstra, voorzitter Magda Kuijpers en Henk-Jan Wittink).

We beginnen met en puur natuur amuse. Mosselen gaar gemaakt in hun eigen vocht, zonder enige toevoegingen. Hier proef je het echte Waddengoud van de WR 10 van Prins en Dingemanse. Schipper Joep heeft zelf geselecteerd en voorzien van een okéstempel. Ook verkrijgbaar op de Verse Vismarkt natuurlijk. Als je ze zo gegeten hebt, hoef je ze eigenlijk niet meer met alle toeters en bellen, zoals in dure wijn gekookt met kruiden en knoflook. Ik leg ze nu op een hete plaat, zodat ze open gaan door de hitte, een laat ze even doorgaren. Pas op, want ze zijn heet. (Stokbrood in mandje. 4 visbordjes met mooi vorkje)

Nu krijgt u oesters. Rauw zijn ze lekker, maar er zijn maar weinig mensen die ze lusten of er aan durven beginnen. Ik ben in mijn vrije tijd wadloopgids en als ik er tijdens het lopen een paar vind en openmaak, zijn er maar weinig mensen die het aandurven om ze te proeven. Op de manier zoals ik ze nu dus ga bereiden, lust iedereen ze. Ik leg ze op de hete BBQ. Oesters zijn veel sterker dan mosselen dus leg ik ze niet op de plaat, maar op het vuur. Het duurt ook langer dat ze open gaan, omdat ze zo sterk en de schelp is dikker. Alle wadloopgidsen hebben zo'n mesje en plankje bij zich in hun overlevingspakket bij de EHBOmiddelen, plastuiten, wc-papier, kompas etc. Dit is een oestermes en een plankje, wat een uitvinding van mij is, om de oesters open te maken. Omdat je de oester anders in je hand moet houden en het mes uit kan schieten in je hand. Je kan ook zo'n maliënkolder handschoen nemen, maar dat is een beetje te gek om dat mee te nemen. Ik vraag dan altijd aan een van de dames van de wadlopers om krom te gaan staan, zodat ik hun rug als werktafel gebruik, waar ik op kan gaan werken, zodat ik het plankje daarop leg, met daarop de oester erin, om dit oestermes in de oester te zetten. Ze moet dan wel heel stil blijven staan. Als deze oesters open zijn, doe ik er een beetje souflerende kruidenkaas en geraspte oude kaas van kaasboerderij Spil op, die ook op de Verse Vismarkt staat. Nu de deksel erop, zodat de kaas smelt en de oester een beetje gaar wordt en ze een beetje rooksmaak krijgen. Pas op de vingers, want ze zijn echt heet. (Op bord serveren)

Nu gaan we over naar het hoofdgerecht. Ook weer Waddengoud.
Ik heb het de volgende naam gegeven. Scharrel en Schaal. Stukjes ossehaas van Wieringer weidevlees van slagerij Ottens en langoustinestaartjes ook weer van de Verse Vismarkt, de langoustines gevangen door onze eigen kotters. Ik heb al een paar spiesen klaar gemaakt, net als op de TV, anders duurt het te lang. Nu maak ik de rest klaar. De kop met poten en het staartje met het darmkanaal verwijderen. Ook bij de volgende dus. De kreeftjes zijn al schoongespoeld. Ik prik ze (3) nu met 2 stukjes haasbiefstuk aan 2 spiesen, anders gaan ze draaien en dat werkt niet prettig. Een beetje peper erop en viskruiden op de kreeftjes. Olijfolie erop en op het vuur. Als ze gaar zijn (de biefstuk mag rood van binnen) even op de plaat met een beetje gesmolten boter met mijn eigen kruidenrecept.

Smullen maar.

Met een vriendelijke groet,
Ton Bootsman




De eerste wedstrijd werd een succes! Ook andere finalisten gingen met mooie prijs naar huis.

Voor de nummers twee, drie en vier had de slager waardebonnen beschikbaar gesteld. Van Edwin Wittink kreeg men een drankje aangeboden en Wieringernieuws betaalde de ingrediënten.



Als eerste deelnemer ging René van Hoesel van start. Even simpel als smakelijk was zijn recept. Gemarineerde scholfilets met een heerlijke Hollandaise saus. René werd tweede. Het was een gedurfd recept, een filet kan zomaar uit elkaar vallen.


Juryvoorzitter Magda in gesprek met Annemarie de Jong. Annemarie maakte twee klassiekers klaar, een sjaslik en een haassaté. Annemarie gebruikte alleen maar groenten en kruiden uit eigen tuin. Magda was op slag verliefd op de tomatensaus van Annemarie, geweldig!

In de keuken mocht men voorbereidingen treffen. Helaas was chefkok Jan er niet bij. Zijn plaats in de jury werd ingenomen door de schoonvader van de slager, Simon.

Gerda Haanraads maakte lekkere bijlagen voor bij de BBQ, als u alle vier de finalisten samen aan het werk zet op uw feest, kan de avond niet meer stuk!


Veel Tupperware op tafel. Gerda Haanraads maakte er een heuse demonstratie van. Als u Gerda thuis wilt uitnodigen kan dat, dan maakt zij met speels gemak in een handomdraai een fraai tableau.
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi X-Fun
€ 11.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...