Wieringer Natuurnieuws: Dertien rotganzen . . . tel ze maar eens goed!
Uitgegeven op 01-10-2011 om 19:37  |  link  |  bewaar  |  print

Al een aantal malen is er in de media aandacht besteedt aan het beeld van Theo Mulder in het gemeentehuis. Met het opheffen van de gemeente Wieringen zal het beeld verplaatst worden naar de Hoofdstraat in Hippolytushoef bij de RK kerk. Daarin heeft men het steeds over 13 rotganzen, voorstellende even zo vele gemeenteraadsleden van Wieringen. Maar heeft iemand ze wel eens geteld…?!


Het beeld van Theo Mulder in de raadszaal van het gemeentehuis – Foto Wim Tijsen

Rotganzen leven in hun overwinteringgebied in dichte groepen, dat maakt tellen ook lastig.
Als je de foto goed bekijkt, dat doet koningin Beatrix op de achtergrond, zijn het 15 vogels! Saillant detail is dat toen het beeld af was en geplaatst werd, men onmiddellijk de associatie legde met de gemeenteraad en het aantal raadsleden. Dat bleek echter niet te kloppen… Waarop Theo Mulder vindingrijk zei: “Wat zou een gemeenteraad zijn zonder voorzitter en secretaris?!” Bij de gevederde uitvoering vliegen ze tenslotte ook meestal met een sociale rangorde, de oudere wijze vogels voorop.


Rotganzen zitten vlak na hun terugkeer meestal eerst op het wad – Foto Otto de Vries

De afgelopen week zijn de eerste vogels weer teruggekeerd uit hun broedgebieden in Siberië. Er zaten nog geen jonge vogels tussen, die komen meestal wat later. Rotganzen trekken in familieverband en dus moeten de jongen eerst sterk genoeg zijn om mee op reis te kunnen. Daarvoor moeten ze ongeveer een kwart van de aardbolbreedte bevliegen, zo’n 4.500 kilometer. De eerste weken doen de vogels zich meestal tegoed aan zeesla, zeekraal en andere waterplanten op het wad. Als dat op is trekken ze meer het (gras)land op.

Wim Tijsen, Westerland
Wetlandwacht Vogelbescherming Nederland.

(advertentie)
(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
Occasions
Te koop VW Up bouwjaar 2016
€ ,-

Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
TFC in de Aurorabar (1996) - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...