NIEUWE KANS VOOR ZEEGRAS IN WADDENZEE
Uitgegeven op 25-07-2003 om 11:09  |  link  |  bewaar  |  print

Leeuwarden - Een nieuwe poging om zeegras te planten, moet voorkomen dat de belangrijke waterplant uit de Waddenzee verdwijnt. Vorig jaar mislukte een eerste proef maar wetenschappers hebben nu goede hoop nadat opnieuw stekjes in de zeebodem zijn gepoot die inmiddels beginnen te bloeien.
Tot in de eerste helft van de vorige eeuw kwam de plantensoort veel voor in het natuurgebied. Arbeiders gebruikten de soms 2 meter lange slierten om dijken mee te verstevigen. Anders dan de naam doet vermoeden is groot zeegras - ook wel wier - geen grassoort maar behoort het tot de fonteinkruidachtigen.
De plant is een van de peilers van het ecologisch systeem van het Wad. Krabben, garnalen en jonge vissen vinden beschutting tussen het groen en eenden en ganzen eten er van. Na aanleg van de Afsluitdijk en een epidemie ging het slecht met de vegetatie. Zonder menselijk ingrijpen dreigt de soort uit de zee te verdwijnen.
Daarom bestuderen deskundigen al bijna vijftien jaar hoe het gras te behouden is. Na lang experimenteren, is besloten in het westelijk deel van de zee grasstengels te planten. De proef is vorig jaar gestart en loopt tot 2006.
Uit een verslag van de Katholieke Universiteit Nijmegen, instituut Alterra en Rijkswaterstaat blijkt dat de 1800 plantjes die juni vorig jaar zijn uitgezet snel aan hun einde kwamen. Door een meetfout van Rijkswaterstaat was het zeegras te diep onder water in de bodem gezet.
Toch noteerden de zeegrasliefhebbers vorig jaar ook positief nieuws. Een groepje van 26 stekjes, in 1999 geplant als experiment, bleek flink te zijn uitgedijd. In mei van dit jaar telden de deskundigen op die plaats al vijfhonderd tot duizend nieuwe plantjes.
Van de 2500 zeegrasplanten die vorige maand met hulp van tientallen vrijwilligers bij Texel op beschutte plaatsen zijn uitgezet, hopen de experts op evenveel succes. Volgens Arthur Bos van de Nijmeegse universiteit ziet het er veelbelovend uit. Vorige week was nog 45 procent aanwezig en stond een deel in bloei.
Het zeegras produceert in de bloeiperiode zaad. Als dat volgend voorjaar op eigen kracht tot nieuwe plantjes leidt, is de proef geslaagd. De wetenschappers zullen die dan nog een keer herhalen. Daarna is het de bedoeling dat het zeegras zich vanuit het westen weer verspreidt over de hele Waddenzee.
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 9.880,-

Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Wieringer historie:
Boerderij achter smederij Luijt - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...