Exposities en musea
Uitgegeven op 04-08-2011 om 19:19  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

'Omdat het zo hoorde' in Wieringer Eiland Museum Jan Lont

STROE - 'Omdat het zo hoorde' is het motto van de nieuwe zomertentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie is dagelijks, behalve maandag, geopend.

Onder bovenstaand motto houdt het Wieringer Eiland Museum “Jan Lont” dit jaar haar traditionele zomertentoonstelling.
Rond 1900 kende men op Wieringen nog vele tradities en gebruiken waar iedereen, jong en oud, zich aan te houden had. Daarom ook: 'Omdat het zo hoorde'.

In de boerderij zal aandacht besteed worden aan de beleving van de belangrijkste momenten in een mensenleven rond 1900, zoals, geboorte, huwelijk, dood. Daarnaast zullen oude Wieringer spreuken in de boerderij opgehangen worden. Buiten zal er een originele sammelkeskuul te zien zijn. Inclusief zijn bewoners!!


Het museum is dagelijks open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve ‘s maandags.
Die dag is gereserveerd voor de vrijwilligers om het museum reilend en zeilend te houden. “Jan Lont” is en blijft altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Wanneer u wat tijd over heeft en dit stukje cultureel erfgoed een goed hart toedraagt en ook nog denkt dat het iets voor u is kom dan eens naar de koffieochtend op maandag vanaf 9.30 uur. Bellen kan ook, 0227-211553.

Klik HIER voor een fotoimpressie van de tentoonstellingdagelijks, behalve maandag

Zomerexpositie in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - De drie maanden lange zomertentoonstelling die de kunstcommissie van de Stichting Culturele Kring Wieringen van zaterdag 25 juni tot en met 5 september 2011 in de Michaëlskerk in Oosterland organiseert, is van een uitzonderlijk karakter. Het gaat om schilderijen van kunstenaars met een beperking.

De schilderijen in de Michaëlskerk zijn gemaakt door kunstenaars van Amerpoort in Amersfoort. Amerpoort is een organisatie die diensten verleent aan mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht en 't Gooi. Onlangs nog was hun werk te zien tijdens de expositie 'Wonder boven Wonder' (gewijd aan verhalen uit de bijbel) in het Bijbels Museum in Amsterdam. De Evangelische Omroep en de NCRV maakten er televisieprogramma's van. Ook in de Michaëlskerk staat dit thema centraal.

De kunstenaars van Amerpoort hebben hun atelier in Jans Pakhuys, gelegen aan de Grote Sint Jansstraat 4 in de binnenstad van Amersfoort. Daarin zijn tevens een winkel en een galerie gevestigd. Veelbelovende talenten zijn onder anderen Piet Schopping, Monica Dierikx en Caroline Sterkman. Vooral het werk van Schopping trok in het Bijbels Museum veel aandacht. Hij heeft een opvallende eigen stijl ontwikkeld, waarbij schildering en tekening op dynamische wijze in elkaar overvloeien en menselijke figuren in ruimtelijke kleurvlakken worden geplaatst. Van één van zijn topstukken ('Maria met Kind') is inmiddels een bord van porselein gemaakt. Caroline Sterkman bedacht de aartsengel Gabriël in de gedaante van een jong meisje. Dicht bij de kinderlijke belevingswereld ligt het werk van Monica Dierikx, dat door haar veelvormige stijl en sprekende kleuren een grote zeggingskracht heeft meegekregen. Maar er zijn meer talenten in Jans Pakhuys van wie schilderijen te zien zullen zijn in de Michaëlskerk.

Amerpoort heeft van schilderijen van diverse kunstenaars een speciale serie van verschillende diner- of onderborden, gebaksborden en mokken laten maken. Bovendien is de 'porseleinlijn' vorig jaar uitgebreid met twee nieuwe afbeeldingen. Ook verschijnt elk jaar een prachtige kunstagenda. Deze artikelen (en nog veel meer) zijn te koop op de expositie.

Voor kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking bestaat eigenlijk geen duidelijke naam. Een veel gebruikte term is 'outsiderkunst'. Daarmee wordt evenwel benadrukt dat het werk van hen een aparte plek inneemt binnen de (gangbare) kunstwereld. Het Cobra Museum in Amstelveen organiseerde twee jaar geleden een tentoonstelling van 'outsiders'- kunst. Niet toevallig als men bedenkt dat juist kunstenaars van de Cobragroep (onder wie Karel Appel, Constant en Corneille) in de jaren vijftig en zestig teruggrepen op tekeningen en schilderingen van mensen met een verstandelijke beperking.

Openingstijden: dagelijks van 13.30 – 16.30 uur. 's Maandags gesloten. Toegangsprijs: € 2,50.


dagelijks, behalve maandag

'Vlinders en Libellen' in de Hippolytuskerk

WIERINGEN - De Protestantse Gemeente Wieringen stelt voor de vierde achtereenvolgende maal de kerkdeuren van de Hippolytuskerk open tijden de zomermaanden. De monumentale kerk aan het Kerkplein is te bezichtigen van 2 juli t/m 28 augustus, elke middag van 13.30 – 17.00 uur, behalve op de maandagen.

Naast informatie over het gebouw zijn er prachtige foto's te zien van de Wieringer amateur fotograaf Dirk Lont. Zo'n veertig vlinders en libellen, waarvan de meesten in de loop van acht jaar vereeuwigd zijn in de tuin van de familie Lont aan de Hollebalgweg op Wieringen, verfraaien de muren van de kerk. Bezoekers zijn van harte welkom: de entree is gratis.
Info: www.hippolytuskerk.nl of tel. 0227 595204.

dagelijks

Kunst en Kippensoep met Daisy Gout

<VAN EWIJCKSLUIS - Na ruim twintig jaar vond Daisy Gout uit Den Helder het tijd om haar werk te exposeren in Pension van Ewijcksluis. Ze heeft les gehad van Jan Wagemaker en Elly Kroon, maar heeft vooral het abstracte schilderen geleerd van Marianne van Beek in de Vatropperschool.

Abstract schilderen is de laatste jaren ook haar ding geworden, zegt ze over haar zelf. ‘Bij abstract schilderen kun je je schilderij niet bedenken, het ontstaat gewoon. Je kunt je emoties erin kwijt en dat is heel fijn werken. Het blijft altijd weer een uitdaging om een spannend schilderij te maken’. Gout heeft een klein atelier aan de dijk in Den Helder. Ze schildert voor haar eigen plezier en noemt zich daarom amateurschilder.Het werk dat ze maakt vindt regelmatig zijn weg naar een nieuwe eigenaar. ‘Mijn werk is te koop en ik vind het altijd een hele eer wanneer mensen mijn werk kopen en het aan de muur willen hangen. Dat geeft me een bevestiging en een tevreden gevoel. Ik werk het liefst met acrylverf, deze is snel droog dus kun je er lekker doorheen verven ook al werk je met dikke lagen’. In 2009 heeft Gout meegedaan met de amateurwedstrijd “Het vierkante ei”, en werd geselecteerd uit ongeveer 3500 deelnemers, voor de voorronde in Leeuwarden. Het programma is op TV uitgezonden bij het programma Kunststof. Wat ze in haar expositie van zichzelf wil laten zien is een uitbundige vrolijke kant en een ingetogen rustige kant. De expositie wordt met een heerlijke kop kippensoep geopend op zondag 14 augustus om 17.00 uur. De expositie is dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur te zien tot 9 september. Locatie Pension van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, 1761 JN Anna Paulowna, www.ewijcksluis.nl.


dagelijks

Tasjesverzameling

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef is een expositie ingericht met de tasjes-verzameling van Inge Toering.

Inge Toering uit Hippolytushoef verzamelt al 25 jaar tasjes uit de gehele wereld.
De traditioneel handgemaakte tasjes, buideltjes en beursjes zijn gemaakt in verschillende handwerktechnieken, o.a.: weven-breien-borduren-kralen-bewerkt leer enz.
De expositie is iedere dag, ook in het weekeinde, vrij te bezichtigen.De kleine vitrine bevindt zich in de hal, de dubbele vitrine staat in de grote zaal.

Graag willen de expositiesamenstellers in contact komen met mensen die een leuke/grappige/bijzondere verzameling bezitten en deze wel willen exposeren in de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht in Hippolytushoef.
Je kunt dan contact opnemen met: Ineke Laernoes, g.laernoes@ziggo.nl.
Marijke Riemersma, tel. 0227-592077, riemvis@multiweb.nl.


De gedroomde reis

DEN OEVER - De gedroomde reis is een spontaan initiatief van Ina Buisman. Door een geschenk van een doos vol met onbeschreven kaarten vanuit vele verschillende landen is er het idee ontstaan om daar iets mee te doen.

Ina vraagt mensen hun adres op te geven, dan ontvangen ze een kaart van een bepaald vakantie adres. Op deze kaart vertellen ze kort wat ze “denken” daar meegemaakt te hebben.
Een reis die ze daar in gedachten gemaakt zouden hebben. Dit kan gek, eng, wonderschoon of romantisch geweest zijn.

Deze kaart waar al een postzegel op zit doet men dan op de bus. Als er zo’n tweehonderd kaarten zijn, wordt daar een expositie aan gewijd. Ina mocht er al 50 ontvangen.
Heeft u vrienden, vriendinnen die ook mee willen doen, mail hun adres onder vermelding van de gedroomde reis en ze ontvangen een kaart.

e-mail: inabuis@xs4all.nl, tel. 0227-511926


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 1 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl
(advertentie)
Actueel...
18-10-2019 Kom gerust even een kijkje nemen
18-10-2019 Halloween pompoen maken
18-10-2019 Geboorte, verhuizen of jubileum, ook deze berichten plaatsen wij
18-10-2019 Wim Anker “Wij wijken niet voor druk, dreiging en geweld!”
18-10-2019 Hayke Burghout nieuw lid van de matchgroep van de Hollands Kroonse Uitdaging
18-10-2019 Foto van het weekend
18-10-2019 Winterchallenge Soroptimistclub Wieringerland
18-10-2019 Spooktocht
18-10-2019 Weekend agenda
18-10-2019 Goed nieuws voor de fans van Mooi Wark
17-10-2019 Principeverzoek bouwplan De Maaier Wieringerwerf
17-10-2019 Gemeente investeert in reconstructie en renovatie haven Den Oever
17-10-2019 Zwembaden Hollands Kroon in handen gebruikers
17-10-2019 Kwaliteit busvervoer scoort goed
17-10-2019 Afronding cascobouw boomkorkotter BM-100
17-10-2019 Alcoholgebruik onder jongvolwassenen neemt af
17-10-2019 Informatieavond ontwikkeling centrumgebied Breezand
17-10-2019 Reisje van de Wieringer Activiteitenvereniging
17-10-2019 Activiteiten in de herfstvakantie in Petten
17-10-2019 Home-Start zoekt nieuwe vrijwilligers
17-10-2019 Muziekvereniging Wieringerwaard zoekt oud-leden
17-10-2019 9 november kleding inzamelen Rotaryclub Wieringerland
17-10-2019 Op Wieringernieuws ook veel ruimte voor columns, kom maar op met uw verhaal
16-10-2019 Vrijetijdssector werkt samen tegen krapte op arbeidsmarkt
16-10-2019 Wieringer Vrouwen op stap in Dokkum
16-10-2019 Verhuisbericht
16-10-2019 Halloween Herfstvakantie in Kasteel Radboud
16-10-2019 Schilderworkshop voor kinderen
16-10-2019 Uitslagen
16-10-2019 Bladkorven
(advertentie)
Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
VV Succes 1955 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...