WIERINGERMEER STAAKT HEFFING BAATBELASTING
Uitgegeven op 17-06-2003 om 11:05  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringerwerf - De gemeente Wieringermeer staakt het heffen van baatbelasting. Middenstanders hoeven niet langer mee te betalen aan het opknappen en verfraaien van pleinen en straten in winkelcentra. De heffing is juridisch niet houdbaar.
Volgens burgemeester Frans Spekreijse 'maakt de gemeente voor de rechter geen schijn van kans' als het tot een rechtszaak komt met een ondernemer die weigert te betalen. ,,Daarom lijkt het ons maar beter helemaal te stoppen met baatbelasting'', concludeert Spekreijse.
Daarmee neemt het college van Wieringermeer een besluit dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor andere gemeenten in onze provincie waar het verschijnsel baatbelasting eveneens een heikel onderwerp vormt. In Beverwijk bijvoorbeeld loopt een conflict met ruim tweehonderd middenstanders vanwege het opknappen van de Breestraat in het centrum.
In Wieringermeer dateert het meningsverschil van een aantal jaren geleden toen de parkeerplaats aan de Terpstraat in Wieringerwerf werd aangelegd. Het centraal gelegen grasveld maakte plaats voor parkeergelegenheid in combinatie met straatverlichting en wat bomen en bankjes voor de sfeer. Enkele jaren later volgde het opknappen van de Brugstraat te Middenmeer. Ook hier werden infrastructurele maatregelen getroffen die het uiterlijk geheel ten goede kwamen. Tegelijkertijd ontstond er grote ophef over de baatbelasting.
De gemeente beweerde voortdurend dat middenstanders er baat bij hadden en dat de baatbelasting derhalve gerechtvaardigd was. De middenstanders daarentegen hielden Wieringermeer voor dat het hier om een 'algemeen belang' ging waar niet alleen ondernemers van profiteerden. De kwestie veroorzaakte ook politieke verdeeldheid, niet in de laatste plaats doordat ondernemersverenigingen achter de coulissen een succesvolle lobby begonnen.
Directe aanleiding de baatbelastingregeling te schrappen, is de halsstarrige houding van enkele ondernemers in Wieringerwerf. Zij weigeren categorisch mee te werken aan het storten van hun financiŽle bijdrage. Een meerderheid had dat inmiddels wel gedaan. Voor burgemeester Spekreijse reden de weigeraars te bezoeken. Twee zouden alsnog bereid zijn, maar die ene stuurt aan op een juridisch gevecht en dat valt volgens Spekreijse niet te winnen. Zo heeft althans juridisch vooronderzoek aangetoond.
In Wieringermeer gaat het om in totaal enkele tienduizenden euro's die inmiddels door ondernemers zijn overgemaakt en die zij nu terugkrijgen. Weliswaar geen astronomische bedragen, maar wel een pijnlijke nederlaag. Een soortgelijk conflict in Alkmaar kostte de kaasstad vorig jaar enkele honderden miljoenen. Het kwam op een rechtszaak aan en Spekreijse heeft het oordeel van de rechter goed bestudeerd.

(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
De Alvitlo School in Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...