Wieringernieuws kijkt terug op 2010
Uitgegeven op 29-12-2010 om 17:20  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Iedere dag brengen wij met veel plezier en inzet u het laatste nieuws. Er worden veel berichten aangeleverd door de lezers, hier zijn wij als redactie natuurlijk erg blij mee. Zelf gaat de redactie ook op stap bij de mensen thuis, op de sportvelden, langs de weg en in de bedrijven op Wieringen. In 2011 zullen wij dat nog meer gaan doen dan in het verleden. In dit artikel plaatsen wij een aantal eigen artikelen om zo een overzicht te maken van het - bijna - afgelopen jaar. Leuk nieuws, droevig nieuws en onverwacht nieuws. De medewerkers van Wieringernieuws wensen u in 2011 dan ook weer veel lees- en kijkplezier

Het maïs gaat er nu rap af op Wieringen

WIERINGEN, OKTOBER - Door het mooie weer van de afgelopen dagen is het land en het maïs voldoende gedroogd om geoogst te worden. Met man en macht wordt er gewerkt, tot 's avonds laat. Onze fotograaf en redacteur Henk-Jan Wittink reed met Meijert Siem Heijblok mee op een perceel van maatschap Ruijter.


Het laatste strookje langs de N99 wordt gehakseld. Links in de hakselaar Meijert Siem Heijblok, rechts in de tractor Harry Ruijter. Men werkt nu het kan tot 's avonds laat door.

Hoezo luxe kantine, eten doet men op dit soort dagen op het land. Er is geen tijd te verliezen nu alles redelijk is opgedroogd. V.l.n.r. Harry, Bart en Meijert Siem,

Of je eet je bordje leeg achter het stuur.

In ongeveer vier minuten is een grote aanhanger gevuld, in ruim een kwartier is een "bunder" (1 hectare) geoogst. Het maïs gaat in een kuil, wordt platgereden door een zware shovel en voorziet de koeien in de winter van de benodigde eiwitten en andere voedingsstoffen. Gelukkig is er de laatste weken ook veel gras gesneden en ingepakt in grote balen of ingekuild. De schade is zodoende ingelopen na een slecht grasjaar.

De maïskolven gaan met grote snelheid in de hakselaar, kleine messen vermalen de kolven en stelen tot kleine stukjes.

Vol! Bart rijdt vlug weg met zo'n zesduizend kilo vers gesneden maïs, Harry staat al klaar met de volgende wagen. Via de intercom worden de bevelen uitgedeeld, geen korrel gaat overboord.

Meijert Siem controleert de hakselaar. Op dit moment heeft zijn loonbedrijf er drie rijden op en ver rondom Wieringen. Met tien vaste krachten en hulp van de boeren maken de mannen lange dagen. Binnen twee weken moet alles weg zijn van het land.

Klaar! Met hoge snelheid dendert de hakselaar over het land om Henk-Jan naar de auto terug te brengen die aan het eind op het land staat. In de verte zie je de lichtjes van de auto's op de N99. Men kan Wieringen vanaf vandaag weer bekijken vanuit de auto. Volgend jaar een maïsdoolhof op Wieringen?

HIPPOLYTUSHOEF - Slagregens en windstoten, maar om kwart voor zeven ging de wind even liggen. Rondom de kerk en in de Hoofdstraat was het gewoon druk. In de rest van Hippolytushoef was het erg rustig dit jaar.

Sint Maarten, snoep is sterker dan storm


Het episch centrum van Sint Maarten ligt altijd bij de winkels.

In het Noorderlicht was het warm en kwamen toch tientallen kinderen de lampion laten keuren. De bewoners vonden het prachtig.

In de rij bij Burghout, nu niet voor de nieuwste Harry Potter maar voor snaai.

Rina Luijt noteerde veel kinderen die kans maken op een prijs namens de zakenclub.

Zingen bij Kings and Queens, de fotograaf kon hier juist even schuilen.

Alles stormvast dit jaar.

Topdrukte bij onze fotograaf Henk-Jan, vorig jaar nul lampionnen, dit jaar zes!

Juf Leonie gaf bij de eerste drie zangers dan ook spontaan bijna alle snoep weg, toen er kort daarop nog drie nachtegaaltjes voor de deur stonden brak er in huize Wittink & Zoons lichte paniek uit. "Wat moeten we?!" riep Leonie, Henk-Jan: "Licht uit en onder de vensterbank kruipen", gelukkig had het stel nog wat verpakte hagelslag uit een hotel staan en werd er hier en daar nog wat snoep en chips gevonden. In het ergste geval kon er nog een pot met zure bommen worden opengebroken. Helaas - of gelukkig - bleef het bij zes "Sinte Maarteners" dit jaar, wel een record voor de Kremersweg. En dat met dit weer.

Al veel bezoekers op motorshow in de Harmonie

HIPPOLYTUSHOEF, NOVEMBER - Zaterdagmiddag was er al veel animo voor de historische motorshow in de Harmonie. De show is georganiseerd door Gerard Numeijer en Ronald Hoekstra. Een aanrader voor vanavond en morgen nog tot 17.00 uur.


Schitterende motoren.

De ECHTE motor waarop Jack Middelburg in 1980 de TT won.

Op de foto met Bennie Streuer, toekomstig wereldkampioen (denkt Ronald en daar heeft hij eigenlijk best wel gelijk in).

Tja.... pin up jaren vijftig, geweldige cilinderinhoud.

Slagerij Ottens sponsort het eten; zuurkool met worst. Klaas Looze en collega zijspancoureur Bennie Streuer (Nederlands Kampioen!) genieten. Links Gerard en rechts Ronald.

WIERINGEN, DECEMBER - Peter Stoop heeft zaterdagochtend bij Bakker Edwin Bellis een grote taart gekregen.



Peter heeft de taart gewonnen omdat hij in de ogen van de jury de mooiste zomerfoto heeft gemaakt. Peter stuurt regelmatig foto's in. Hij heeft veel oog voor detail en beheerst zijn camera tot in de puntjes. De winnende foto is afgedrukt op de taart. Op dit moment loopt de "Winterfoto's" actie. Bakker Edwin Bellis stelt een taart beschikbaar voor de winnaar. De foto wordt ook gebruikt als afbeelding op het verpakkingsmateriaal van de bakkerij. U kunt uw foto's insturen via de link welke geplaatst is in de rubriek "Winterfoto's". Met het insturen van uw foto's geeft u Wieringernieuws torstemming om deze te publiceren en te gebruiken voor andere doeleinden.

Paul en Roos gefeliciteerd!

HIPPOLYTUSHOEF, OKTOBER - De redactie van Wieringernieuws feliciteert Paul en Roos met de geboorte van hun zoon Job.


Vanmiddag trof onze redacteur de trotse vader Paul aan bij de kassa van de Deka. Beschuit, muisjes en boter een kar vol!


Uiteraard worden de meeste beschuitjes uitgedeeld op de Kinderopvang Wieringen!


Wethouder Jaap Koorn is plastic paaltjes Koningsweg zat

WESTERLAND, OKTOBER - De plastic paaltjes op de Koningsweg op Westerland worden weggehaald. Wethouder Jaap Koorn geeft vrijdag opdracht aan gemeentewerken om deze obstakels te verwijderen.

Woensdag viel er (weer) een oudere inwoner uit Hippolytushoef met zijn elektrische fiets over een verkeersremmer. Gelukkig hield de bejaarde inwoner er alleen een geschaafde knie aan over. Het had veel erger kunnen aflopen. De wethouder gaat in overleg met de staf onderzoeken of er alternatieven zijn om de snelheid van het verkeer er op dit traject uit te halen. Er wordt ook gedacht aan snelheidcontroles door de Politie.

Grote rampenoefening bij Den Oever

DEN OEVER - Zaterdag werd onder grote belangstelling een grote oefening gehouden op de Waddenzee. In Den Oever werden talloze gewonden aangevoerd door reddingsboten.


Burgemeester Marjan van Kampen overziet het gebied waar de slachtoffers eerste hulp kregen.

Op de Waddenzee wordt vandaag een grote rampenoefening gehouden op een schip. De oefening is bedoeld om te testen of de samenwerking tussen hulpverleners te land en ter zee goed verloopt. Op het schip zitten 150 opvarenden en die moeten allemaal geëvacueerd worden. Een aantal 'gewonden' wordt ook echt naar een ziekenhuis gebracht. Zo wordt het hele afvoerproces geoefend. Voor de oefening worden zo'n 100 hulpverleners ingezet. Het gaat onder meer om mensen van brandweer, politie, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Rijkswaterstaat.

Hieronder een aantal foto's.














Prachtige natuurwaarneming door redactie lid WRN

HIPPOLYTUSHOEF, SEPTEMBER - Even de hond uitlaten en dan geconfronteerd worden met een prachtige vlinder. Michael de Jong, redactie Wieringernieuws, overkwam het op dinsdagavond.



Rond 6 uur vanavond even de honden achter gelaten maar ze wilden niet meer naar binnen. Ik maar naar buiten op mijn krukken (knie operatie) hebben ze wat op de grond gevonden. Ik dacht eerst dat het een mot was maar blijkt het een best bijzondere vlinder te zijn! Het was een Windepijlstaart. Hij lijkt erg op de Ligusterpijlstaart maar na grondig onderzoek en vergelijking op internet is het toch echt de eerst genoemde. Helaas heb ik er niet aan gedacht zelf foto’s te nemen (stom stom stom), maar de volgende link laat goed zien hoe hij er uit zag: http://users.skynet.be/verzamelen/windepijlstaart.html

Inmiddels heb ik de vlinder vrijgelaten, maar echt waar wat een gigantisch grote vlinder zeg!

Groetjes, Michael de Jong


Brand in tuin snel geblust

HIPPOLYTUSHOEF, JUNI - Om half vier rukte de brandweer West Wieringen uit om een brandje te blussen aan de Elft. Er was sprake van een afvalbrand, met toeters en bellen snelde het korps richting de plek des onheil.


De brand was snel geblust, mede door het kordate optreden van de bewoners van de Elft en uiteraard de snelle komst van de brandweer.


Tet-toet tet-toet!

De poort van de buren moest geforceerd worden. Deze waren niet thuis en zullen raar opkijken.

"Wilt u mijn emmer vullen?"

Brandweerman Sam moest de kinderen op afstand houden, dat ging hem best af. Met de warmte van vandaag had men ze ook even kunnen afkoelen.

Eerlijk is eerlijk, een brandje op zijn tijd trekt veel nieuwsgierige mensen naar de haard.

Daar aangekomen was het brandje in de kortste keren geblust. Er stond een coniferenhaag in de brand. Deze haag stond tegen een houten boet. Omdat de bewoners - geholpen door buurtgenoten de wand van de boet nat hielden - werd erger leed voorkomen. De heg kan gerooid worden. Volgens buurtbewoners hing er al een tijdje een brandlucht op de buurt, maar deze kon men geen plaats geven. Het werd echter duidelijk toen er dikke rook opsteeg uit de heg. Volgens onbevestigde bronnen kan het te maken hebben met broei in tuinafval of een stukje glas in droog afval dat als een vergrootglas heeft gewerkt waardoor de brand zou kunnen zijn ontstaan.

Onze artistiek medewerker Mamo woont naast het huis waar de brand ontstond. Hij stuurde ons de volgende foto's, waarvoor onze hartelijke dank.

Meer rook dan vuur.




De kleren van Mamo kunnen volgens ons direkt in de was!



"Zullen we gelijk de plantjes even water geven?"
Foto's Marcel Morant.


Wieringer Natuur Nieuws door Wim Tijsen

WIERINGEN, AUGUSTUS - Veel Bergeenden, zowel jong als oud, langs de Wieringerkust.


Bergeendenjongen zijn er in veel verschillende maten… - Foto Otto de Vries.

Momenteel zijn er veel Bergeenden te bewonderen langs de Wieringer Waddenkust. Met de maandelijkse wadvogeltelling in de maand juli werden er maar liefst ruim 3.000 geteld. En ze zijn er in verschillende soorten en maten. Volwassen Bergeenden zitten qua formaat tussen een gans en een eend in. Door hun opvallende bonte verenpak zijn ze eigenlijk wel gedwongen om in holen te broeden om niet op te vallen voor rovers. Voorheen waren het echte broedvogels van de duinen en maakten ze hun nest in oude konijnenholen. Maar door de opmars van vossen in duingebieden de laatste 25 jaar, zijn ze steeds meer het binnenland ingetrokken om te broeden.


Bergeendenechtpaar, links de man met de rodere snavel en knobbel – Foto Wim Tijsen

Ze zoeken ook daar altijd een hol op om te broeden. Dat kan in een oud schuurtje zijn, onder een hoop riet of takken, in ieder geval altijd op stille plekjes waar weinig activiteit is. Zowel man als vrouw broeden, de aflossing van de wacht gebeurt meest in de schemering om hun nest niet te verraden.
Met de jongen trekken ze daarna zo snel mogelijk naar open water en het liefst naar het wad. Daar verzamelen de kuikens zich dikwijls in crèches. Zo kan het gebeuren dat je paartjes ziet met soms wel 40 kuikens van verschillende grootte.


‘Bergeendenoppasmoeders’ met crèche van 36 kuikens – Foto Otto de Vries

Crèchevorming is dus in de natuur uitgevonden… Terwijl de ouders hun verenpak ruien, zorgen enkele ‘oppasmoeders’ voor de opgroei en bewaking van de kuikens. Tijdens de rui verliezen de oude vogels in één keer al hun slagpennen en kunnen ze een tijdje niet vliegen. Daarom zorgen ze dat ze dit altijd in de buurt van diep en open water doen, zodat ze onder kunnen duiken of vluchten. Op Wieringen doen zo’n 2 á 3.000 vogels dat rond het Normerven. Als er onraad dreigt, weten ze niet hoe snel ze van de dijk moeten komen om het diepere water te bereiken.


Bergeenden op de vlucht, snel het water in - Foto Otto de Vries

Wim Tijsen, Wetlandwacht Vogelbescherming, Westerland

Zes Wieringernieuwslezers fietsten rondje IJsselmeer

WIERINGEN, SEPTEMBER - Afgelopen zaterdag 4 september vond onder prima omstandigheden de eerste ronde om het IJsselmeer plaats georganiseerd door Wieringernieuws. Zes fietsers stonden 's morgens om zeven uur aan de start, alle zes zaten zij 's middags om half vijf aan de tap in de Kasteleen. De mannen hadden toen tweehonderdvijfentwintig kilometer gefietst in ruim acht uur tijd.

Het initiatief van redacteur/fotograaf ontstond na een weddenschap met Marcel Morant. "Ik ga om het IJsselmeer fietsen dit jaar!" zei Henk-Jan. "Dan krijg jij van mij een kratje bier!" zei Marcel. Maar omdat het rondje via de dijk naar Lelystad (het "kleine" rondje 225 kilometer) ging werd dat een half kratje. Na een oproep meldden zich in totaal zes fietsers aan. Er kwamen ook reacties van rijders die helaas andere verplichtingen hadden maar volgend jaar zeker mee willen.


De rijders halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad. Hier werden zij nog enthousiast begroet door een aantal dames van Wieringen die met pech langs de weg stonden. Gelukkig was de Wegenwacht er al om te helpen.

Peter Tijsen (zoon van Piet Tijsen de campinghouder en met 53 jaar de oudste deelnemer), was uit Diemen gekomen om mee te rijden. De andere deelnemers kwamen van Wieringen; Jan Norder, Henk-Jan Wittink (beiden 49), Marcel Morant (42) en Ivan Pranger en Mike Sprado ( allebei begin twintig). Aannemer en sponsor Wouter Keppel volgde de rijders met zijn bus, hij deed dit zo fanatiek dat hij hier en daar moest stunten om de rijders te kunnen volgen. Zo werd er in Onderdijk even een plantsoen meegenomen en moest er in Grootebroek een houten bruggetje van zo'n anderhalve meter breed genomen worden. Nadat een aantal passanten op hun voorhoofd getikt hadden werd van dat laatste maar afgezien. De tocht verliep voorspoedig. Gerard Luijt had een doos vol reservemateriaal en aan aantal nieuwe banden meegegeven, deze werden gelukkig niet gebruikt, er was zelfs niet één lekke band!
Na honderd kilometer werd er een lange lunchpauze ingelast. Hierna begon voor iedereen het lastige gedeelte van de dag. Alles boven de honderd kilometer afstand is immers niet gebruikelijk voor deze mannen. Gelukkig ging het verloop goed, wel ontstonden er lichte krampjes en pijntjes, maar iedereen haalde de finish. Op de rechte stukken lag het tempo rond de 34 kilometer per uur. De wind was matig en kwam uit het Noord-Oosten, de Afsluitdijk werd dan ook in zo'n veertig minuten bedwongen. Bij aankomst in Hippolytushoef werden de deelnemers door Leen Kooij onthaald op een warm applaus en dito soep. Uiteraard werd er een koel glas bier gedronken en namen de rijders afscheid van elkaar. Volgend jaar krijgt de ronde zeker een vervolg. Wel proberen de renners dan via Makkum en niet via Bolsward richting de Afsluitdijk te rijden....


's Ochtends half zeven..... waar zijn wij aan begonnen lijkt Wouter zich af te vragen.

Henk-Jan was door garage Klein en Keppelbouw in het nieuw gestoken, het gaf hem extra motivatie.

Richting het Noorden langs het IJsselmeer bij Flevoland.



Met dank aan onze sponsors.

De rijke lunch werd aangeboden door grafisch ontwerper/illustrator Marcel "MAMO" Morant.

Na een stevige lunch is het even uitbuiken.

Henk-Jan 110 kilo, Ivan en Mike ook (samen), Ivan Pranger weet waar de grootste kracht van Henk-Jan zit, de zwaartekracht, Henk-Jan was in de afdaling van de Ketelbrug niet bij te houden.

Je komt nog eens ergens.

Wouter, een fotograaf in de dop, wie flitst hier voorbij?

De N.O.polder, hier ruikt het naar poep of ui.

De laatste horde, hier rijden de mannen aan het begin (voor de Friezen dan) van de Afsluitdijk.

Leen bekijkt de route en gaf spontaan nog een rondje.

In gesprek met Cor Omis en een andere snelle Wieringer, Nels "Nelon" Lont. Cor gaat volgend jaar ook mee, als verkeersregelaar en mentale steun.

Peter en Jan.

Mike, het talent, Keppel wil hem in de ploeg.

Marcel en Ivan.

Marcel, tempobeul, foto's Wouter Keppel.



Flora- en Visserijdagen met een zwarte rand

DEN OEVER, SEPTEMBER - Wat het hoogtepunt had moeten worden van de feesten op Wieringen is uitgedraaid op een feest met een zwarte rand. Een dodelijk ongeval op zaterdag en het afgelasten van de activiteiten op het water hebben dit jaar een negatief stempel gedrukt op de festiviteiten. Met het overlijden van fotograaf Ben Kuijt was er dit jaar voor het eerst geen fotograaf tijdens de dagen.

De horecaondernemers zijn allemaal tevreden maar hebben op momenten veel last gehad van het slechte weer. De Flora vereniging - dat moge duidelijk zijn - heeft een zwarte pagina in de annalen op moeten nemen. Een verregende en verwaaide Kermis in combinatie met het ongeval heeft ertoe geleid dat dit geen feestjaar is geworden. Een aantal Kermisreizigers zagen hun omzetten met vijftig procent dalen ten opzichte van voorgaande jaren.

De vlootschouwcommissie liet bij monde van Marianne Post weten dat men alles in de hand heeft behalve het weer. De afgelasting van de vlootschouw werd overigens door iedereen geaccepteerd.


Het roeien ging niet door, maar iedereen kwam toch naar de haven om er het beste van te maken op maandagmorgen. Hier op de foto de Dolfijntjes onder leiding van Ria Hovius.

De ijsclub heeft ook goed gehandeld door het roeien af te gelasten. Er zouden zeker ongelukken gebeurd zijn met de wind die op bepaalde momenten stormkracht had.

Dinsdagavond sluiten de activiteiten. Met een laatste deuntje bij Toon in de Flying Dutchman kan men de laatste dorst lessen. Wie dan nog een liedje wil zingen is hierbij uitgenodigd door de uitbater om de microfoon ter hand te nemen en te Karaokeën. Wie dit voor zeven uur leest kan trouwens ook nog bij Tante Pietje terecht, daar zingt Niels Mul de die-hards toe.

Biljarters strijden om open Anbo kampioenschap Noordkop in Dorpshuis Hippo

HIPPOLYTUSHOEF, AUGUSTUS - In het Dorpshuis wordt er op dit moment om het open kampioenschap Anbo Noordkop biljarten gestreden. Met nog een voorronde op maandag aanstaande te gaan lonkt er voor twaalf van de zestig deelnemers de finale op zaterdag 21 augustus.


Aart Schouten in actie tegen Jan Slijkerman op zaterdagmiddag.

Verleden jaar vond de eerste editie plaats van dit zomertoernooi, dat smaakte naar meer. De organisatie is in handen van dart en biljart adviescentrum de Wieringermeer. Maar liefst 60 liefhebbers van deze edele sport hadden zich ingeschreven, de speelsoort is libre.


Een overzicht van de mooie biljarts in het Dorpshuis Hippo.

Uiteindelijk gaan er zaterdag 21 augustus 12 strijders met elkaar op het groene laken uitmaken wie er zich de kampioen van 2010 mag noemen. Het succes dringt tot ver in de regio door. Deelnemers zijn er bijvoorbeeld uit Texel, Schagen, Enkhuizen, Warmenhuizen, maar natuurlijk veel Wieringers. Uiteraard bent u van harte welkom om een kijkje te nemen en uw favourit aan te moedigen. Maandag 16 augustus wordt er nog gestreden om een plaats in de finaledag tussen 10.00 en 16.00 uur. Op Wieringernieuws zullen wij volgende week de lijst met namen plaatsen van de finalespelers. De grote finale staat volgende week zaterdag om 16.00 uur gepland.


U bent van harte welkom voor een hapje en een drankje.

In Memoriam Eddy van Mook

HIPPOLYTUSHOEF - Donderdagavond 8 juli is na een lange en vooral zware strijd Eddy van Mook thuis bij de mensen die hij liefhad rustig overleden.


Eddy van Mook, 15 juli 1949 - 8 juli 2010

Eddy is net geen 61 jaar geworden. De vreselijke ziekte had hem de laatste jaren in de greep, hij wist daar in eerste instantie goed mee om te gaan. De laatste maanden bleek dat hij deze strijd niet kon winnen. Eddy was tot het het laatste moment overal bij betrokken, afgelopen zondag werd nog zijn laatste uitstapje gemaakt naar het motorracen in Schagen. De maandag daarop is Eddy in het ziekenhuis in Alkmaar geweest, hierna is besloten om naar huis te gaan om bij zijn familie te kunnen zijn.

Eddy van Mook was een beeldbepalend Wieringer. Als de "M" van installatiebedrijf Van Mook en Bakker kwam hij bij zo ongeveer alle Wieringers over de vloer. Iedereen in een huurhuis van Beter Wonen zit er in de winter warmpjes bij met een kachel geïnstalleerd door het bedrijf van Eddy. Dit bedrijf heeft hij samen met Ton Bakker op 1 september 1977 opgericht. Voordat Eddy voor zichzelf begon werkte hij bij zijn vader in de Slingerweg als lasser. In de jaren tachtig heeft Van Mook en Bakker nog een winkel gerund in wat tegenwoordig de fietsenwinkel van de familie Luijt is.

Maatschappelijk heeft Eddy in het verleden samen met een aantal middenstanders de beruchte "Zomeravond wedstrijden" op het Kerkplein georganiseerd. Spectaculair was bijvoorbeeld de Solexrace die dit selecte groepje mannen rondom de kerk organiseerde. Zijn grote passie was de kaartsport Bridge. Jarenlang vormde hij een koppel met Jan Conijn. Toen Eddy al ernstig ziek was wist hij vorig seizoen nog kampioen te worden van de bridgeclub. Ook was Eddy vele jaren hoofdsponsor van het "Van Mook & Bakker Toernooi" bij zijn bridgeclub. Eddy zat jaren in de technische commissie en was één van de eerste officiële wedstrijdleiders in deze denksport op Wieringen. Als de club nieuwe speelkaarten nodig had, regelde Eddy er direct zo'n 200 bij een leverancier. De laatste maanden kon Eddy het niet meer opbrengen om naar de clubavonden te komen. Het verlies voor deze club komt dan ook hard aan.



Tonegido en Succes sluiten seizoen af

HIPPOLYTUSHOEF, MEI - Zondagmiddag vond de jaarafsluiting van het seizoen af van Succes en Tonegido. Overdag sport en spel, daarna feest met de Telstars in de Toko. Uiteraard werden er een aantal mensen in het zonnetje gezet. Fotograaf en redacteur Henk-Jan Wittink maakte de volgende reportage.


Tonegido dames 2 kampioen. Wordt het niet eens tijd voor een kalender?

Sommige spelers stoppen er mee.

De "Kampioenschaal" voor dames Tonegido 1.

De ridders van Succes.

De toon werd gezet door The Telstars.

Volle bak aan de Belterlaan.

Met dank aan de sponsor, lekkers voor weinig.

Voor aan de muur, een echte Succes vaan.

Happen en prikken.

De prijzen werden rap uitgereikt, dit kwam omdat de stemming er al vroeg inzat door Showband The Telstars.

Prijsvraag? Van wie is deze rug?

Niet van hem!

Concurrentie voor H-J.

De ronde tafel, maar dan om een hoekje.

De keukenbrigade.

Dodenherdenking 2010, 65 jaar later

HIPPOLYTUSHOEF, MEI - Indrukwekkend, de dodenherdenking in de Hippolytuskerk. Vertellingen over Wieringer dwangarbeiders die na de razzia van 15 december 1944 naar Duitsland en Rusland werden gedeporteerd om daar dwangarbeid te verrichten voor de bezetters.


Zes Wieringers van nu vertelden over Wieringers van toen. De verhalen maakten indruk op zowel de oudere als de jongere inwoners van nu.

"Opdat wij niet vergeten". Wieringer mannen, afgevoerd als dieren op elkaar gepakt, bombardementen, geen of slecht eten, ziekte, geen contact met thuis. Deze kwamen terug, andere Wieringers bleven achter in Duitsland.....

De kerk was tot de laatste plaats bezet.


Na de plechtigheid de stille tocht naar de begraafplaats.

"Last Post" door Dirk Bak, hierna volgden twee minuten stilte. De Wieringer veteranen brengen een ere-saluut

De krans namens de gemeente Wieringen wordt bij het graf van Maarten Snoodijk geplaatst door de kinderen van nu.

Bloemen worden gelegd door de veteranen.

Ook deze mensen hebben zich ingezet voor onze vrede en veiligheid. Op 4 mei herdenken wij niet alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Uiteraard werden er bloemen gelegd bij de piloten die boven Wieringen om het leven zijn gekomen toen zij ons wilden bevrijden van de bezetters.

Nieuwe gemeente gaat Hollands Kroon heten

ANNA PAULOWNA, APRIL - Zojuist is tijdens de gezamenlijke raadsvergadering in Anna Paulowna bekend gemaakt dat de nieuwe gemeente de naam Hollands Kroon gaat krijgen. Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer vallen onder deze nieuwe noemer. De naam is gekozen door een Commissie van wijzen: twee leden uit elke gemeente en een externe voorzitter.


De vier burgemeesters onthulden dinsdagavond in Anna Paulowna het bord met daarop de naam van de nieuwe gemeente. De gemeente wordt - inclusief het toegewezen deel van het IJsselmeer en de Waddenzee de derde gemeente in Nederland qua grootte. In het noorden grenzen we middels de lange dijk aan Wünseradiel, terwijl in het zuiden Langedijk de buurgemeente wordt.

Iedere gemeente hield een (kleine)raadsvergadering in het nieuwe gemeentehuis van Anna Paulowna om dinsdagavond over de naam te beslissen. Drie gemeenten stemden unaniem voor het voorstel, alleen zes van de vijftien raadsleden uit Niedorp - behorende tot de partij LADA - stemden tegen dit voorstel. Op de foto de tafel met burgemeesters die allen uiteraard hun eigen griffier hadden meegenomen.

Woordvoerder van LADA, Van Ravensteijn vindt het allemaal maar niets, de democratische besluitvorming was echter niet in zijn voordeel.

De gemeenteraad van Wieringen was snel klaar en stemde, net zoals de Wieringermeer en Anna Paulowna unaniem voor het voorstel.

Wethouder Jaap Koorn op de tribune. Anna Paulowna heeft een modern gemeentehuis met een geplaveide tribune, gelukkig liggen er wel schuimrubberen kussentjes op. Er werden twee prijswinnaars aangewezen die beide een elektrische fiets gewonnen hebben, donderdag worden deze uitgereikt. Wieringers vielen niet in de prijzen.

Wieringer Preuvinement trekt wel bezoekers ondanks tegenvallend weer

HIPPOLYTUSHOEF, MEI - Het tweede Wieringer Preuvenemint trok ondanks het mindere weer redelijk veel bezoekers. Verleden jaar was het weer ook niet goed, drie maal is scheepsrecht, volgend jaar moet het eens mee zitten met de weergoden. Zondag kwam Wouter Klootwijk zelfs langs om het boek "Smaak van de Wadden" in ontvangst te nemen. In dit boek aandacht voor het Wieringer Boontje, op de kaart gezet door Ep de Vries


Wouter Klootwijk, inmiddels vertrouwd met Wieringen via zijn Tv-programma "Klootwijk aan Zee" en schrijver van de Volkskrant, nam zondag het boek in ontvangst. In het boek aandacht voor het Wieringer Boontje. Ep de Vries, links op de foto, heeft dit boontje weer op de kaart gezet. Volgens Klootwijk smaakt deze prima!

Slagerij Neidhöfer presenteerde heerlijke lekkernijen vanaf de BBQ.

Wouter Klootwijk met de bonen op de lepel. Tien jaar geleden ontving Klootwijk uit Amerika een doosje met daarin 50 Wieringer bonen. In een oproep via de Volkskrant konden lezers destijds drie bonen opvragen om deze te planten. Het liep storm op de redactie. N.a.v. dit bericht kwam Ep de Vries in contact met de boon, inmiddels wordt de boon geproduceerd en geconsumeerd. De bonen zijn, indien voorradig, te koop bij museum Jan Lont op Stroe. Het boek Smaak van de Wadden kunt u kopen bij Restaurant 99 en binnenkort ook in het museum Jan Lont.

Chef Gerard Wolters overhandigt een schotel met Langoustines, Wieringer Boon en een tomaten basilicum combinatie aan Wouter Klootwijk.

Op deze foto ziet u rechts de boontjes, maar dan verwerkt in een mousseline.

Wieringer producten alom, het nieuwe bier van Jaap Koorn, 6,5 procent en uit het fust, werd gepresenteerd.

Goed nieuws voor restaurant 99, afgelopen zaterdag werd het restaurant beoordeeld in de Verenigde Noordhollandse Dagbladen met een bijzonder hoge waardering. Het restaurant is van top-klasse!

Tal van lekkere proeverijen, voor een luttel bedrag kon u een lekker hapje kopen.

Wieringers willen wel! Sandra en Joost Crommentuin waren er ook met hun heerlijke Italiaanse wijnen.

Jaap Koorn speelde ook nog een deuntje op de mook.

Eet smakelijk Herman.

Martin de Graaf maakte mooie opnamen, binnenkort op Zuiderzee TV.

Mjammie.....

Rond half vier brak het zonnetje goed door, de animo viel reuze mee ondanks de sombere weersvoorspelling.

Oude tijden herleefden in café De Kasteleen met optreden van Ties Sok en de Fok en Sok naspeelband


Ties Sok, inmiddels 82, maar na 21 jaar terug in café de Kasteleen voor een spetterend optreden. Uiteraard ontbraken de verkleedpartijen niet, de oudere jeugd genoot volop in Maart.

HIPPOLYTUSHOEF, MAART - In een goed gevulde Kasteleen herleefde gouden tijden van de schone muziekkunsten. De "Tribute to Fok en Sok" naspeelband, bestaande uit Alex Kuut en Piet de Jong, lieten het café op de grondvesten schudden. Uiteraard speelde Ties Sok ook een aantal hits mee waaronder het absolute topnummer "Mosselen".

Vroeger waren Fok en Sok wereldberoemd op Wieringen. Zij speelden op de Kermissen in Den Oever en in Hippolytushoef in de Aurora Bar bij Piet en Annie Bruijstens. Voor het laatst traden zij op bij Henk-Jan Wittink in 1989. Op maandagavond van de Kermis werd dit de meest memorabele dag in de geschiedenis van deze zaak. Maar liefst 300 man was er op het optreden afgekomen. Een recordomzet aan bier en alleen maar blijde gezichten. Gelukkig is er toen een film van gemaakt (binnenkort op Wieringernieuws TV). Deze film en een interview met wijlen Fok Kuut werden afgelopen zondag bekeken. Sommige aanwezigen waren tot tranen geroerd bij het zien van deze fraaie beelden. Het was ook geweldig dat ties Sok er was. "Sok" is inmiddels 82, hij speelde een poosje mee en haalde herinneringen op met Alex Kuut.


Er was ook aan Ties Sok zijn lievelingsdrankje gedacht; CB (Citroen Brandewijn met 7UP).

Henk-Jan Wittink was in 1989 de laatste kastelein die het duo op het toneel had zitten.

Muzikaal doen deze heren niet onder voor de legendarische voorgangers.

Show.

Bij Piet voegde de bril niet zo.

Ties Sok zingt uit volle borst mee, links zijn vrouw.

Nieuwe fans, Danny genoot ook.

Hoogtepunt van de dag, de film uit 1989 wordt bekeken.

"Het meest sexuele duo van Wieringen en omstreken" deed haar naam - natuurlijk - eer aan.

De bekende "roffel" rolde er weer soepel uit bij Sok.

Tijdens het optreden alleen maar tevreden gezichten.

Voor deze gelegenheid was er een heuse naspeelband geformeerd. Piet de Jong op harmonica en Alex Kuut op drum (ook nog even op de mook toen hij Sok begeleidde). Het werd een geweldige middag en avond bij Leen en Thea in de Kasteleen. Leen: "Ik probeer nu andere dingen, een band huren is kostbaar en de mensen op Wieringen zijn verwend met grote namen. Ik ben te klein voor topartiesten, maar deze toppers komen zeker terug, misschien wel met de Kermis. Dit slaat aan, klanten komen nu ook met ideeën. Binnenkort is er Bingo van de TOW!". Of het succes bij de naspeelband naar meer smaakt is nog even afwachten. De kans is groot dat zij vaker op gaan treden in de Kasteleen.


Piet met pruik, vroeger waren er bij Fok en Sok altijd verkleedpartijen. Legendarisch waren de travestieten acts.

Alex Kuut op de harmonica, hij heeft het muzikale talent van zijn vader.

Aan Jaap Lont de eer om de muzikanten aan te kondigen.

Alex en Sok haalden mooie herinneringen op.

"Tot de volgende keer..........."

Opstootje op 'Hoekje, Politie rukt massaal uit

HIPPOLYTUSHOEF, MEI - Rond negen uur 's avonds ontstond er op 't Hoekje een kleine vechtpartij. De Politie rukte daarop massaal uit richting Hippolytushoef.


Met vier wagens kwam de hermandad de vrede herstellen. Het viel allemaal wel mee. Wij wachten het politiebericht wel even af.

Een knokpartijtje volgens de aanwezige jeugd ontstaan door "Een anders gekleurde bewoner uit Hippolytushoef die vervelend was en wiet (of een fiets, of een fiets met een fietstas vol met wiet) gepikt zou hebben van iemand en toen maar een pak rammel kreeg", afijn, wie(t) weet mag het zeggen, morgen weten we wellicht meer te melden. Mocht de situatie daartoe aanleiding geven, dan rukt de reporter terstond weer uit. Gelukkig krijgen we nachtvorst, dan zal het nooit lang broeien op het Kermisterrein.

Inmiddels is het zaterdagmorgen 07.00 uur en kan de verslaggever u melden dat u zonder gevaar voor eigen leven het centrum van de parel weer veilig kunt passeren. Aan dit bericht moeten wij echter wel toevoegen dat de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen op het Kermisterrein zo ongeveer rond de vijftien jaar lag. Al met al een storm in een glas water.


Familie Van der Werf zwaait Nederland vaarwel, nieuwe toekomst ligt in Zweden

HIPPOLYTUSHOEF/HAGFORS(ZWEDEN), JANUARI – Zij zijn absoluut niet over één nacht ijs gegaan toen het besluit werd genomen om alles op Wieringen achter zich te laten en een nieuw leven in Zweden op te bouwen. Peter en Corina Van der Werf gaan met hun drie kinderen - Paul, Mark en Linda - een grote uitdaging aan in Scandinavië. Gisteren is de camping "over geschreven" behalve de bus, deze wilde niet starten bij 25 graden onder nul!


Peter, Linda, Mark, Paul en Corina van der Werf met in de handen de kaart van Zweden. De vinger van Corina geeft de lokatie van de camping Radastrands aan.

Naast het dorp Hagfors, ligt aan de overkant van een 23 kilometer lang, met zuiver water gevuld meer, hun begin 2010 overgenomen camping “Radastrands”. Op zo’n 1350 kilometer van Wieringen is deze camping gelegen in de ongerepte Zweedse natuur. De camping ligt op 200 kilometer van Oslo en is 300 kilometer van Stockholm verwijderd, maar wat zijn afstanden in dit grote land? Het is de enige camping – voor zover de familie weet – met een natuurlijk zandstrand voor de deur.


Ruim 1350 kilometer verderop wordt het nieuwe bestaan opgebouwd.


Al sinds 1988 komen Peter en Corina in Zweden. Zij hebben toen tijdens hun eerste vakantie hun hart aan dit land verloren. Via de destijds in Hippolytushoef wonende familie Van Doorninck (mevrouw Van Doorninck is in Zweden geboren) kwamen zij wat beter in contact met de Zweden en hebben zij in 1992 een huis gekocht nabij Jönköping. In 2002 - de kinderen groeien op - is naast het eerste huis een nieuw huis gebouwd. Om een idee te geven hoe men in Zweden (ook EUropese Unie!) werkt; In twee maanden tijd werden de plannen gemaakt, ingediend en goedgekeurd. Probeer dat maar eens in Nederland. Een gemeente ambtenaar kwam alleen langs om te zeggen hoe het huis het beste ten opzichte van de zon kon staan. Vijf keer per jaar werd er duizend kilometer heen en duizend kilometer terug gereden om het huis te bezoeken voor korte en lange vakanties.


Het eigen zandstrand voor de deur.

Midden in de natuur kan men zelfs elanden aantreffen.

Bij Peter en Corina ontstond toen de gedachte om te onderzoeken of het mogelijk was hun bestaan voort te zetten in Zweden. Niet alleen het mooie Zweden, ook de verschillen in handelen en regeltjes ten opzichte van Nederland wogen mee in dit besluit. Peter had het hier in Nederland wel zo'n beetje "gehad"! Niet wat betreft zijn vak als cement/gips verwerker, maar meer met de manier van "doen" in dit kikkerlandje. De eerste gedachten gingen uit naar een hotel, maar omdat Peter een buitenmens is werd er al ras naar een camping gezocht. In zuid Zweden vonden zij niets geschikt. Uiteindelijk werd er een camping gevonden een kleine driehonderd kilometer noordelijker. Een camping met 100 staanplaatsen plus een stuk of tien vakantiehuisjes zogenaamde “Stugas”. De camping bezit ook een aantal Tipi’s (Indianen tenten)en dat op een oppervlakte van maar liefst 10 hectare eigen grond! Maar er werd niets besloten voordat eerst de drie kinderen geïnformeerd en gevraagd werden naar hun mening. Peter en Corina gingen er alleen voor als het een unaniem draagvlak binnen het gezin had. De kinderen, min of meer opgegroeid in Zweden gingen akkoord. Het besluit om te emigreren stond toen vast. Op 2 maart 2009 ging de eerste mail de deur uit, begin mei werd de knoop doorgehakt en het voorlopig koopcontract ondertekend. Op 16 december 2009 verhuisde de familie met de hulp van een Nederlandse ex-vrachtwagenchauffeur die zij op de camping ontmoet hebben naar hun nieuw aangekochte huis in Hagfors. Op 4 januari 2010 vindt de officiële overdracht plaats.


Een Stuga.

Bos en water.

Tijd om eerst even bij te komen is er niet. In februari wordt in de nabijheid van de camping de “Zweedse Winterrally” georganiseerd. Peter is verzot op oude Amerikaanse auto's en het toeval wil dat er daar in de omgeving erg veel liefhebbers zitten van deze klassiekers. In tegenstelling tot de vorige eigenaars, gaan Peter en Corina de camping ook buiten het zomerseizoen om exploiteren. De vorige eigenaren waren alleen gedurende het zomerseizoen geopend. De familie Van der Werf ziet dus duidelijk meer mogelijkheden. Bewust is er gezocht naar een camping zonder restaurant. Maar wat niet is, kan nog komen. Om de kinderen voor te bereiden op het ondernemerschap wordt er wel een kiosk op het strand geplaatst waar ijsjes en frisdrank verkocht gaan worden. De camping is ruim en mooi. Er worden tal van buitenactiviteiten georganiseerd. De camping is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen.


Vaartochten per kano.

Het drieëntwintig kilometer lange meer.

In de loop der jaren is de familie de taal tijdens de vakanties een beetje gaan spreken. Corina zit nu op taalles en Peter vertelt trots dat hij al hele gesprekken in het Zweeds kan voeren. “Je moet wel als de bouwer van je huis niets anders spreekt!” De kinderen gaan straks in Zweden naar school, het is een gegeven dat jonge kinderen een nieuwe taal snel oppikken. Is er nog tijd voor hobby’s? Jazeker, de familie bezit een heuse klassieke Amerikaanse auto. In de omgeving van de camping verzamelen zich regelmatig liefhebbers van oude klassiekers. Ook hiervoor heeft de familie al plannen met de camping. Natuurlijk spreken Peter, Corina, Paul, Mark en Linda de hoop uit dat zij u als gast mogen ontvangen op hun mooie camping. Peter heeft ons in ieder geval al laten weten dat hij de mensen op Wieringen op de hoogte zal houden van de ontwikkelingen. Hij drukte de verslaggever op het hart om vooral door te gaan met Wieringernieuws, deze website zal het belangrijkste contact met het “achter gelaten land” zijn.

Poging om naar binnen te komen in relationele sfeer eindigt in Politiecel

HIPPOLYTUSHOEF, FEBRUARI - In de nacht van zaterdag op zondag is een poging om een verbroken relatie te keren verijdeld op het industrieterrein Molenveld. 's Nachts rond halfdrie ontdekte de eigenaar van een computerbedrijf via zijn installaties dat er iemand ramen aan het vernielen was in een poging het bedrijfspand te betreden.

De gealarmeerde politie heeft de dader - een inwoner van Wieringen - gearresteerd en ingesloten op het politiebureau te Den Helder. Hier ontstond nog een worsteling met de jeugdige indringer, waardoor hij zich ook de komende nachten verzekerde van onderdak bij de hermandad. Volgens een zegsman van de teleurgestelde - ingesloten - "Don Juan" ging het hier om een uit de hand gelopen relatieprobleem. Hoe de relaties zich na het voorval voortzetten is nog onbekend. Uiteraard doen wij verslag van enig afloop in lief en leed aangaande dit achteraf amoureuze probleem. Wat hormonen niet allemaal kunnen aanrichten, het was beter geweest dat de dader zijn zaakjes in de hand had gehouden.

Naschrift Henk-Jan; Zou hij zijn zaakje nu in de hand hebben......?


De omgeving van de woning is afgezet. De technische recherche doet forensisch onderzoek. Het gaat om de 62-jarige bewoner van het pand.

Wieringen geschokt na moord op Paulus Abbekerk

DEN OEVER, SEPTEMBER - Op vrijdagmiddag omstreeks 13.00 uur werd in een woning aan de Hoge Poel in Den Oever het levenloze lichaam van de 62-jarige bewoner van het pand aangetroffen. Het slachtoffer werd gevonden door familie die in de woning ging kijken omdat er al enige tijd niets meer van de man vernomen was.

Omdat de doodsoorzaak van de man nog niet kon worden vastgesteld, werd een rechercheteam geformeerd om de zaak te onderzoeken. Het team is van start gegaan met een technisch sporenonderzoek en een buurtonderzoek. Uit het voorlopige onderzoek blijkt dat de man mogelijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Den Helder, telefoon: 0900-8844 (lokaal tarief).

Sinterklaas aan land op Wieringen, fotograaf Henk-Jan Wittink was erbij

DEN OEVER, NOVEMBER - Sinterklaas is weer in het land. Vanmorgen om half tien zette hij voet aan wal in Den Oever. Burgemeester Marjan van Kampen onthaalde de goedheiligman samen met zijn gevolg op een bomvolle haven.


De Sint zag er goed, hij vertelde tegen onze fotograaf dat hij in zijn vrije tijd graag toneel speelt en dat hij vroeger ooit eens prins geweest is.

De Sint had met zijn Pieten besloten om Marjan van Kampen alvast te kronen tot burgemeester van Hollands Kroon. De Sint wil haar niet kwijt tijdens de jaarlijkse intocht.

's Middags ging de Sint te paard door Hippolytushoef.

"Dag Sinterklaas!"

De bezuinigingen treffen ook de intocht, het gevolg kwam met een andere boot dan gebruikelijk in de Haven. Als deze boot niet van Spanje naar Holland vaart, vist de familie Wigbout er mee op paling.

De Sint was eerst nog zoek, gelukkig hebben wij een mooie reddingsboot die ervoor zorgde dat het grote schip de weg vond naar Den Oever.

Deze Pieten warmden de boel op, deze Pieten zijn ook gek op thee.

Ieder jaar weer spannend voor de kleintjes, zij mogen vandaag hun schoen zetten van de Sint.

Honderden kinderen op de wal.

Vanmiddag is de Sint om 2 uur in Hippo.

De Piet rechts op de foto houdt van vlees en is altijd in het blauw-zwart gekleed.

De Sint gebruikte veel tijd om alle kinderen te begroeten.


Welkom sint, stond er op het gezicht van dit mini-pietje geschreven, natuurlijk zag de Sint dat ook..

Dat is best wel spannend, een hand van de Sint.
Fotografie Henk-Jan Wittink


Trouwen? Henk-Jan bellen voor info. 06 - 51 333709 info@fotohenkjan.nl
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi X-Fun
€ 11.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Lutjestrand - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...