Selecties BKC Tonegido pakken punten
Uitgegeven op 29-11-2010 om 09:15  |  link  |  bewaar  |  print

N-SCHARWOUDE/ANNA PAULOWNA - De selectie handballers van de heren fusie tussen Tonegido en BKC hebben dit weekend weer punten gepakt. De eerste selectie had het moeilijk tegen het stugge Lacom'91 maar sleepte er in de eindfase, waarbij een grote achterstand werd omgebogen, toch een gelijkspel uit 21-21. De tweede selectie leek een gemakkelijke overwinning te boeken gezien de eerste helft maar kreeg het in het tweede bedrijf onnodig moeilijk. Toch was BKC/Tonegido beter en pakte de winst met een klein verschil 24-22.

Tonegido/BKC had zichzelf iets te bewijzen uit tegen Lacom'91. Afgelopen woensdag werd de bekerwedstrijd tegen dezelfde tegenstander onnodig verloren. De groengelen waren sterker maar verloren van zichzelf en zagen de scheidrechters ook als tegenstanders. Coach Noordhoek haalde de wedstrijd nog even kort aan voor aanvang voor de tweede ontmoeting binnen 4 dagen. De kracht van het team zit in het collectief. Omdat iedereen een scorend vermogen heeft is het, als het als een collectief speelt, een ijzersterk team maar als het teveel individueel opereert dan kan het geen voldoende gebruik maken van dit vermogen.

Tonegido/BKC begon zenuwachtig. Veelvuldig werd paal en lat geraakt, ook de afronding van de cirkel ging niet als gewenst. Na 10 minuten stond er nog maar een magere 5-3 stond op het bord in voordeel van de thuisploeg. De gasten waren opzoek naar zelfvertrouwen. Toch bleef het hard werken en probeerde het te compenseren met inzet. Tonegido/BKC kampte met blessures en moest wat improviseren. Voordeel hiervan was de terugkeer van Stefan Idema binnen de gelederen. Zijn handballend vermogen en ervaring was een positieve toevoeging voor het team. Toch bleven de gasten het moeilijk houden, Lacom'91 bleef door harde afstandsschoten op voorsprong 8-4. Doordat de afronding nog steeds zuiver was liep de thuisploeg verder uit en wist zo een ruststand van 12-7 op het bord te zetten.

Coach Noordhoek zag nog voldoende kansen voor de overwinning "vijf doelpunten is niks en die kunnen we zo wegpoetsen" sprak hij tegen de licht aangeslagen handballers. Geloof in eigen kunnen en blijven werken voor die overwinning. Toch was het begin van de tweede helft voor de thuisploeg en zo keek Tonegido/BKC na een kwartier spelen tegen en achterstand van 6 punten aan 16-10. De groengelen hoopte op het "polders kwartiertje" wat eerder in de competitie ook al eens de winst bracht na een flinke achterstand. En dat kwartiertje kwam, een snelle break via van Tongerlo luidde deze in. Tonegido/BKC rechte de rug en zag nu wel alle kansen benut worden 18-16. Bij 20-18 en 4 minuten op de klok werd het spannend. De thuisploeg raakte wat gefrustreerd over de inhaalrace van de gasten en reageerde dit af op elkaar en de solo fluitende scheidsrechter. Met nog een minuut te spelen was de stand gelijkgetrokken met Tonegido/BKC in balbezit. Lacom gaf alles om de aanval van de gasten te blokkeren. Het tumult, het stilzetten van de tijd, tijdstraffen en twee teams die vechten voor winst en tegen verlies hadden alle ingrediënten voor een spannende eindfase, De drie "klok" seconden waren uiteindelijk niet genoeg om de laatste aanval slim uit te spelen voor Tonegido/BKC. De puntendeling was daarom neutraal gezien een terechte uitslag.

Christiaan van Tongerlo 5, Gijs Bakker 5, Stefan Idema 4, Remco Bakker 3, Bart de Vries 2, Sebas Jellema 1, Maikel Baars 1.

BKC/Tonegido
De tweede selectie speelde een belangrijke wedstrijd voor de punten om hoger in de rangschikking te komen. Thuis tegen Koedijk moest er worden gewonnen. Zonder de van een verdiende vakantie genietende coach van Excel lieten de geelgroenen direct de intensies zien 4-1. Scores vanuit de tweede lijn door Jac Bijl en Paul Schilder zette de thuisploeg op een verdienstelijke voorsprong van 7-3. De thuisploeg handbalde collectief en scoorde vanuit alle posities 10-5. Linkerhoek Sietse Bakker maakte persoonlijk de voorsprong nog wat groter en zo was na 20 minuten de voorsprong 12-6. Het missen van een break-out en de daarop volgende rebound luidde een mindere fase in voor de thuisploeg. BKC/Tonegido maakte door concentratie verlies foutjes die de gasten direct afstraften 13-8. Koedijk rook haar kans en schroefde de druk op. Toch waren het weer de fouten van de thuisploeg die de oorzaak waren van de tegen doelpunten. Koedijk wist op slag van rust het verschil tot twee punten terug te brengen 13-11.

Duidelijk gefrustreerd ging de thuisploeg de rust in. Interim coach Jellema vatte het voor de mannen kort samen. Collectief blijven handballen en geen moeilijke afspeelballen. Simpel handballen en egoïstisch zijn in afronding. De verdediging in 6-0 formatie en blijven werken voor elkaar. Na de wissel was het frisse spel van de thuisploeg weer terug. Goede scores via cirkel Jesper Hiemstra gaven wat lucht maar ook Koedijk begon fris aan het tweede bedrijf en hield zo de achterstand beperkt 20-18. Tijdstraffen aan de kant van de thuisploeg zorgde voor spanning in de eindfase. De arbitrage hield het tweede bedrijf kort en zodoende speelde de thuisploeg de laatste 10 minuten bijna volledig in ondertal. BKC/Tonegido bleef hard werken en wist in ondertal op de been te blijven. Een gevaarlijke en onnodige twee minuten straf voor commentaar op de leiding resulteerde in een onderling verschil van één punt 21-20. BKC/Tonegido hield knap stand in ondertal. Vooral verdedigend bleef het stand houden. In numerieke minderheid klaarde de thuisploeg aanvallend het klusje en had na het klinken van het eindsignaal een knappe en verdienstelijke 24-22 overwinning behaald. Man van de wedstrijd was de pas 15 jarige Sietse Bakker uit Hippolytushoef. Maar liefst 7 maal wist hij het net te vinden en was net als zo vaak zijn grote broer Gijs Bakker topscoorder binnen het team.

Sietse Bakker 7, Jesper Hiemstra 4, Jac Bijl 4, Paul Schilder 3, Bas Bachet 2, Maikel Baars 2, Geert Dreuning 1 en Senne Hiemstra 1