Breaking News: Wieringerrandmeer gaat niet door, financiering niet rond
Uitgegeven op 03-11-2010 om 14:43  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - De provincie Noord-Holland gaat de ontwikkeling rond het Wieringerrandmeer met onmiddellijke ingang stopzetten.

Volgens gedeputeerde Driessen komt de financiering niet rond. Er zouden te grote risico's genomen moeten worden, bovendien zou er sprake kunnen zijn van ongeoorloofde staatssteun in de ogen van de Europese Gemeenschap. Verder wijt zij het afblazen van het project mede aan de ontstane economische situatie ontstaan na de wereldwijde crisis. Inmiddels is er wel voor 29 miljoen aan gronden aangekocht en voor ca. 6,5 miljoen euro aan voorbereidingskosten besteed. Over de afwikkeling van het project gaat men in gesprek met Lago Wirense.

Het zijn echter wel de leden van de gekozen volksvertegenwoordiging - Provinciale Staten - die op 15 november over dit voorstel gaan stemmen. De verwachting is dat de leden dit voorstel van het provinciebestuur wel zullen overnemen. De provincie verwacht wel dat de aannemers een schadevergoeding gaan indienen.



Dinsdagmiddag direct veel media aandacht. Hier wordt burgemeester Van Kampen geïnterviewd voor het nieuwsprogramma van RTV-NH, ook Eén Vandaag had een camera gestuurd. Tegenover Wieringernieuws vertelde burgemeester Marjan van Kampen dat Wieringen nu heel snel bij het provinciebestuur op de stoep moet gaan zitten in verband met de toekomst van de Polder Waard Nieuwland. Twee-derde van de oudste Zuiderzeepolder is al in handen van de provincie. Op dit moment heeft Wieringen geen zeggenschap over de gronden nadat zij in 2009 uit het overleg randmeer waren gezet door de provincie vanwege de houding t.o.v. de plannenmakers en de andere partners binnen het project.


Wethouder Jaap Koorn wist onze verslaggever vanmiddag te melden dat de gemeente Wieringen 2,5 miljoen euro in het project zou steken, maar dat dit bedrag pas na afloop gestort zou worden. Dit is dus nu niet het geval. Wel heeft het gemeenteapparaat inmiddels vele manuren, dus kosten, gemaakt voor het project. De Polder Waard Nieuwland is voor een deel aangekocht met zogenaamde POP-gelden, dit detekent dat deze stukken land uitsluitend als natuurgebied mogen worden ingericht. Volgens wethouder Jaap Koorn moet de gemeente nu snel met plannen komen voor dit gebied.


Een groot gedeelte van de Polder Waard Nieuwland is al aangekocht voor het project. Wat zal het alternatief worden?

Het Wieringerrandmeer moet in de kop van Noord-Holland een waterverbinding worden tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Hiermee is een investering van ruim een miljard euro gemoeid. Aan dat nieuwe meer, 800 hectare groot, zouden (recreatie-)woningen moeten komen.


Een oud gemeenteraadslid van de gemeente Wieringen heeft altijd gezegd dat, in zijn ogen, het verbreden van het randkanaal plus herinrichten van de Wieringer Polder Waard Nieuwland voldoende zou zijn om in de plannen te kunnen berusten.

Heet hangijzer, de doorgang in de A7, deze ligt er al zoals u op de foto kunt zien! Zonder de noord-zuid verbinding kon de gemeenteraad van Wieringen nooit echt achter de plannen staan zoals deze vanmiddag wellicht definitief worden geschrapt door de provincie.

Op veel plaatsen ging de vlag uit! Foto's: VMComputer

GS Noord-Holland: Stoppen met Wieringerrandmeer

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen stoppen met het project Wieringerrandmeer. Aanleiding zijn problemen om de financiering van het project bij de banken rond te krijgen. Daarbij zagen zowel GS als de private partijen geen mogelijkheid om de extra risico’s op zich nemen. Met dit voorstel wordt ook de samenwerkingsovereenkomst tussen de publieke en private partijen ontbonden en de ontwikkeling van het project stopgezet.

De provincie gebruikt de komende periode om met de gemeenten in de kop van Noord-Holland te overleggen op welke manier de belangrijkste doelstelling, een sociaal-economische impuls voor het gebied, het beste bewerkstelligd kan worden. Volgens portefeuillehouder gedeputeerde Laila Driessen moet dit gebeuren in nauw overleg met de regio: ‘Het idee voor het Wieringerrandmeer kwam uit de regio, dus bij een mogelijk alternatief moeten zij ook een rol kunnen spelen’.

Plan door de jaren heen
De ontwikkeling van het Wieringerrandmeer gaat terug tot 2000. In dat jaar wordt door de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap en de gemeenten Wieringen en Wieringermeer een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om van Wieringen weer een eiland te maken door een randmeer aan te leggen. In de jaren daaropvolgend krijgt het plan steeds meer vorm en in 2008 worden de afspraken tussen de publieke en private partijen vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Economische omstandigheden
Vanwege de verslechterde economische omstandigheden houden de partijen in 2009 de financiële haalbaarheid van het project tegen het licht. Ondanks de aanpassingen die dan worden gedaan, blijkt in de loop van 2010 dat banken een volledige garantstelling vragen voor de financiering van het project. Daarmee worden de financiële risico’s voor de provincie onaanvaardbaar. Ook de private partijen zien geen mogelijkheid om deze risico’s te dragen. Verder verwachten GS binnen afzienbare tijd geen verbetering in de economische situatie. Daarom beschouwt het College het project niet langer meer als levensvatbaar.

Het voorstel wordt door Provinciale Staten behandeld in de vergadering van 15 november. De provincie organiseert daarna voor bewoners informatiebijeenkomsten in het gebied.

Reactie gemeente Wieringen

De gemeente Wieringen is teleurgesteld over de stop van het project Wieringerrandmeer, maar begrijpt dat de Provincie in deze omstandigheden heeft gekozen voor beëindiging. Op Wieringen is ruim 15 jaar bestuurlijk en ambtelijk ingezet om een Randmeer te creëren. De gemeente betreurt het dat de economische voordelen die het project voor de omgeving zou hebben (recreatie, toerisme en werkgelegenheid) hiermee verloren gaan.

Wel heeft de Provincie bij monde van gedeputeerde Laila Driessen toegezegd graag in overleg te willen met de gemeente Wieringen en omgeving over de toekomst van het gebied. De gemeente gaat er vanuit dat dit gesprek na de Staten vergadering van 15 november a.s. plaats zal vinden.

----------------------------------------------------------------------------------------

Risico's

De ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) speelde een prominente rol bij de ontwikkeling van de plannen.

Riskante opdrachten

De van corruptie verdachte Hooijmaijers (VVD) heeft er als provinciebestuurder in Noord-Holland persoonlijk voor gezorgd dat de provincie nadelige en riskante contracten heeft afgesloten met projectontwikkelaar Lago Wirense voor de aanleg van het Wierringerrandmeer.

De van corruptie verdachte Hooijmaijers legde in 2007 als gedeputeerde een negatief ambtelijk advies naast zich neer, hetgeen intern destijds als een uiterste middel werd beschouwd om de provincie te behoeden voor een financieel fiasco.

Baggeraar

Hooijmaijers bereikte in 2006, toen er veel discussie was over het Wierringerrandmeer, een akkoord met baggeraar Boskalis en VolkerWessels Vastgoed, die samen de bouwcombinatie Lago Wirense vormen. Het rijksrechercheonderzoek naar Hooijmaijers loopt nog steeds. Zijn rol in het Lago Wirenseproject maakt onderdeel uit van het onderzoek.


Blijft het Wieringer gedeelte landbouwgrond of worden er nieuwe plannen bedacht? De tijd zal het leren, voorlopig kunnen dit suikerklontjes worden.

Bewoners en milieuorganisaties, verenigd in het Wierings Beraad, daarbij gesteund door agrariërs, waren altijd fel tegen de plannen.

Reacties uit de media:

www.fd.nl
www.nrc.nl
Afijn, op Google staat alles:

Google
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Te koop Kia Picanto bouwjaar 2017
€ ,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gert Kooij - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...