Nieuwsbrief van de ZeeVerse Vismarkt Uitgegeven op 14-10-2010 om 19:30 | link | bewaar | print
DEN OEVER - Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt. Week van de makreel.
Beste visliefhebber,
Deze week is het de Week van de Makreel!
Er wordt steeds meer makreel gegeten in Nederland, meestal gerookt. Verse makreel is nog niet zo ingeburgerd in het Nederlandse eetpatroon, al begint hier wel verandering in te komen. De meeste mensen weten helaas nog niet dat er zoveel andere mogelijkheden zijn om makreel te bereiden. Makreel is uitermate geschikt om te stomen, bakken, grillen en wokken.
Het groeiende belang van omega-3-vetzuren in onze voeding lijkt een belangrijke reden voor de toegenomen populariteit van deze 'omega-3-geweldenaar'. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 0,45 gram omega-3 visvetzuren binnen krijgen is een koud kunstje. Als je een broodje met minimaal 70 gram makreel eet dan krijg je in één keer genoeg omega-3 binnen voor de hele week!
Makreel hoort van oudsher bij de Nederlandse vis- en eetcultuur. De vis is herkenbaar aan de duidelijke blauwzwarte strepen op z'n rug, een witte buik en een diep ingesneden staartvin. Het roken geeft de makreel de mooie goudgele kleur. Makreel is een stevige vis met veel smaak.
Verse makreel gemarineerd in wijn.
Ingrediënten
4 verse makreelfilets
1 eetlepel korianderzaadjes
½ eetlepel zwarte peperkorrels
1 ui, gepeld
150 g worteljulienne
3 takjes tijm
500 ml droge witte wijn
2 eetlepels (cider)azijn
Bereiding
Bestrooi de makreelfilets met zout. Plet de korianderzaadjes en peperkorrels in een vijzel of op een plank met de bolle kant van een lepel. Halveer de ui en snijd de helften in flinterdunne plakjes. Verdeel de ui en wortel ver de bodem van een wijde pan en steek de takjes tijm ertussen. Strooi de korianderzaadjes en peper erover en schenk de wijn en azijn erbij
Breng het geheel op een matig hoge stand aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Dep de makreel droog met keukenpapier en leg de filets in het hete vocht. Warm de makrelen 1-2 minuten mee. Schep de filets met een schuimspaan in een wijde schaal en verdeel de groente en wijnmarinade erover. Laat de makreel in de marinade afkoelen en daarna nog 3-4 uur afgedekt in de koelkast marineren. Serveer de makrelen in de marinade met grof gesneden boerenbrood, radijsjes en een salade van sperziebonen. Eet smakelijk!
Het assortiment bestaat zaterdag uiteraard uit Makreel, maar er is o.a. ook Tong, Tarbot, Zeebaars, Zeeduivel, Griet, Kabeljauw, Schar, Schol, Krabbenpoten, Mosselen, Oesters, Langoustines, Garnalen, Venusschelpen, Jakobsschelpen, Rode Poon en Harder.
De actuele prijslijst vindt u morgenmiddag op de website.
Wij wensen u een fijn weekend!
Hartelijke Groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,