Lezing over vergeten groenten en De Smaak van de Wadden bij KopGroep BibliothekenUitgegeven op 02-03-2010 om 04:49 |
link |
bewaar |
printHIPPOLYTUSHOEF - Tijdens deze avond wordt het publiek geďnformeerd over haverwortel, schorseneren, pastinaak, hertshoornweegbree, middeleeuwse mergkool en Victoriaanse snijmoes. Ook rode spruiten, paarse boerenkool, boterboontjes en aardpeer zijn nog zelden te vinden in de winkel. Veel van deze groenten zijn door de grootschalige landbouw niet efficiënt te telen. Annette van Ruitenburg schreef er een boek over: Onvergetelijke Groenten. Tijdens deze lezing wordt uitgelegd waarom deze groenten niet in de vergetelheid moeten raken en wordt verteld hoe de groenten geteeld en bereid kunnen worden.
Annette van Ruitenburg schreef ook een culinair boek over: De Smaak van De Wadden.
Het accent van dit boek ligt op de beelden en verhalen over natuur, de natuurlijke omgeving en producten en gerechten van dit laatste stukje wildernis van Nederland en heeft ook het doel het culinaire erfgoed te behouden. De auteur ging op zoek naar de natuurlijke smaken van de locale producten en wilde de achtergronden te weten komen.
Besproken worden kokkels, lamsvlees en kazen, maar ook producten uit de vrije natuur zoals duindoorn, paddenstoelen of wilde asperges en bijzondere zilte groenten zoals zeekraal, lamsoor, strandbiet en zeekool.
Lezing over vergeten groenten en De Smaak van De Wadden op woensdag 7 april in bibliotheek Wieringen, Parkzicht 7, Hippolytushoef. Aanvang 19.30 uur. De toegang bedraagt € 3,- voor leden en € 4,50 voor niet-leden. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek. Reserveren gewenst (0227) 593141 of
wieringen@kopgroepbibliotheken.nl