Grondexploitatiemaatschappij Wieringerrandmeer: Ondernemers krijgen kansen aan het randmeer
Uitgegeven op 26-03-2010 om 20:39  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - De Grondexploitatiemaatschappij Wieringerrandmeer (GEM) zal vanaf heden op gezette tijden overleg voeren met ondernemers, die iets in het plangebied zouden willen beginnen. Onlangs werden aan de standhouders op de voorjaarsbeurs in Wieringerwerf al flyers uitgedeeld, waarin de mogelijkheden werden aangegeven.

Op een kaart is aangegeven waar horeca zou kunnen komen, variŽrend van een simpel koffiehuis met lunchroom tot restaurant met hotel of bed & breakfast. Daarnaast zijn plekken aangewezen voor de bouw van vakantiewoningen, sportaccommodatie en faciliteiten voor de pleziervaart.

Binnenkort hoopt de GEM voor het eerst met belangstellende ondernemers aan de tafel te kunnen zitten. Ook de Kamer van Koophandel, de plaatselijke middenstandsverenigingen en industrieclubs en het Ontwikkelingsbedrijf Kop van Noord-Holland zullen erbij worden betrokken.

"We kunnen de ondernemers nu ook zekerheid geven over de voortgang van het project. In 2012 willen we de eerste schop in de grond zetten. De horizon komt dichterbij," aldus interim-directeur Taco Vergeer. "Als je als onderne-mer plannen hebt in het kader van het Wieringerrandmeer, dan moet je daar nu mee komen, opdat we het kunnen inpassen. In die fase zitten we nu. Waar het kan zullen we dat doen. Het is tenslotte de bedoeling dat dit gebied een sociaal-economische impuls wordt gegeven."

Er is al wat belangstelling getoond, de laatste jaren en de geÔnteresseerde partijen zijn nog steeds niet afgehaakt. Zo is er nog altijd een internationale hotelketen, die een vestiging aan het randmeer zou willen hebben, met recreatiewoningen daar nog bij. Een Wieringer ondernemer zinspeelt al enige tijd op een forellenvijver en er is ook een idee voor een wellnesscentre, met accommodatie voor binnen en buiten.

Met bewoners van de Haukes en leden van de beide betrokken gemeenteraden is de GEM enkele malen in gesprek geweest over de situering van het Nautisch Kwartier, dat is bedoeld voor de vestiging van aan het water gebonden bedrijven. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden ingepast, maar dat moet wel gebeuren binnen de financiŽle randvoorwaarden, die zijn vastgelegd in de businesscase.

"Er zijn buurtbewoners die alleen maar water voor de deur willen hebben," aldus interim-directeuren Taco Vergeer en Fred Leurink, "maar dat zal niet meevallen. We gaan alles nog eens bekijken. We moeten van elke mogelijkheid de voor- en nadelen overwegen en die voorleggen aan de aandeelhouders van de GEM."

Voor de Haukes, maar dan wel aan de overkant van het meer, zal waarschijnlijk een aantal recreatiewoningen verrijzen. Deze komen dan in plaats van de boswoningen, die uit het Oeverse Bos zijn geschrapt.

Waddenzee
Aanstaande woensdag geeft het GEM-bureau een presentatie van het Wieringerrandmeer voor de Raad voor de Wadden in Groningen, zoals dat eerder dit jaar ook al gebeurde in de MichaŽlskerk te Oosterland. Het Wieringerrandmeer wordt gezien als een van de projecten waarmee het achterland van de Waddenzee interessanter kan worden gemaakt voor toeristen. Daardoor zou de recreatiedruk op de eilanden en de Waddenzee zelf wat kunnen worden verminderd.

Om dezelfde reden wil de gemeente Wieringen de Waddenhaven, oorspronkelijk bedoeld voor de aan banden gelegde schelpdierenvisserij, inrichten met passantenplaatsen voor de pleziervaart.
(advertentie)
(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Hans Oldersma - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...