Tactisch Tonegido overklast koploper
Uitgegeven op 01-03-2010 om 13:14  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - De handbalmannen van Tonegido hebben tegen de trotse koploper Hercules 2 uit Den Haag laten zien dat het over veel handbalkwaliteiten bezit. Door tactiek en een sterk collectief werden de gasten met een 27-21 overwinning verdiend verslagen.


Hier gaat Bart de Vries over iedereen heen.

De Wieringers speelde donderdag nog een slechte inhaalwedstrijd tegen ARC in Leimuiden 29-21. Toch moest de knop om want Hercules 2 is de lijstaanvoerder van de landelijke regioklasse D. In de vorige ontmoeting was Tonegido, toen verre van compleet, met een dubbel terug naar Wieringen gekomen 37-14.De topschutter van Tonegido, Gijs Bakker, vandaag goed voor tien punten.

Gelukkig voor de fotograaf verdween deze bal van Maurice Bgel in het net.

Sebas Jellema scoorde weer eens met een prachtig lobje in misschien wel n van de beste wedstrijden van dit seizoen.

Nathan Krom maakt de laatste weken progressie in zijn spel.

Maurice Bgel deed goed werk op de cirkel.

De tegenstanders waren jonger dan Tonegido, de thuisclub kwam er echter geregeld sneller uit, zoals de break-out op deze foto met het schot van Hiske Kruiter.


Afgelopen zondag waren de Wieringers eindelijk weer eens compleet met drie wissels op de bank. Tonegido pakte het vandaag geheel anders aan. Over het strijdplan werd al weken gesproken. Toch was het simpel; tegen de watervlugge technische jonge handballers uit Den Haag werd een passieve 6-0 verdediging neergezet. Dit hield in dat er niet werd uitgestapt en dat men als een groene muur met de bal mee schoof. Verder was het temporiseren en de bal in het eigen spel houden. Het bleek de juiste formule. De Hagenezen, met nog maar 2 verliespunten, kwamen er in de eerste fase totaal niet aan te pas. De groene muur bleek niet te slechten.

Tonegido deed daarin tegen wat het moest doen en pakte een verdiende 6-1 voorsprong. De gasten wisten even niet wat er gebeurde maar herpakte zich en schakelde snel een versnelling hoger 7-5. Nu waren de teams aan elkaar gewaagd. Hercules profiteerde van haar snelheid door bij overnames snel op te zetten 10-9. Toch was dit voor alsnog het enige wapenfeit van de gasten. 6 tegen 6 kwamen de gasten er niet doorheen, dit tot grote frustratie bij de koploper. De Wieringers gaven net voor rust, onder luide aanmoediging van het thuispubliek, nog even gas en wisten zo en verdiende ruststand van 14-9 op het bord te zetten.

In de kleedkamer bleef de concentratie hoog, ondank het tevreden gevoel van de eerste helft hield coach de mannen alert. Er moest vooral een goede startfase aankomen. Tonegido dat vaak verslapt in de fase na rust moest hier de basis gaan leggen voor de overwinning.
Het devies was niet tegen dovemans oren gericht. De hemden lieten de eerste score over aan Hercules maar daarna was het eenrichtingsverkeer naar het doel van de gasten. Mede doel drie knappe goals van Nathan Krom was het binnen een mum van tijd 19-11. Toch moest Tonegido, door een overbodige extra twee minuten bovenop de normale tijdstraf van twee minuten voor Koen Bakker, een fase toestaan met veel ondertal. Ook werd topscoorder Gijs Bakker door mandekking vastgezet. Nu konden de gasten meer het eigen spel spelen. Met snelheid speelde ze de Wieringer verdediging uit en konden zo weer de aansluiting vinden 21-18. Gelukkig liet Tonegido zich niet gek maken en bleef het scoren. De thuisploeg wisselde in de aanval veelal de 5-1 af met een 4-2 aanvalspatroon. De twee cirkels kregen, mede doordat de gasten Bakker vast zette, veel vrijheid op de 6 meter. Vooral Maurice Bugel, die donderdag nog op doel stond, wist deze vrijheid goed te benutten 23-20.
In de laatste fase bleef Tonegido scherp, het publiek ging er nog eens achter staan en trakteerde de thuisploeg bij elke score met een enthousiast applaus. Hierdoor gesterkt schakelde de thuisploeg nogmaals een versnelling op en legde zo de jonge ploeg uit Den Haag op de pijnbank. Toen het uitstekend fluitende arbitraire duo floot voor het einde stond er een dik verdiende 27-21 op het scorebord. Tonegido had vandaag laten zien dat het over een getalenteerd en collectief team bezit. Helaas is de wisselvalligheid, vaak door personele bezettingen, voor alsnog de oorzaak dat dit team niet bovenaan de ranglijst staat.

Gijs Bakker, 10, Hiske Kruiter 5, Nathan Krom 5, Maurice Bugel 5, Sebas Jellema 1, Koen Bakker 1

Advertentie

Trouwplannen? fotografie Henk-Jan Wittink 06 - 51 333 709
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Gasthuisweg Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...