Sporten met een lichamelijke beperking, aandacht voor speciale sportgroepen
Uitgegeven op 10-02-2010 om 04:03  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Iedereen moet kunnen sporten want sport doet goed, is gezellig, leuk én gezond. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking kan beweging tot een verbeterde uithoudingsvermogen, spierkracht en motoriek leiden.

Soms zijn de beperkingen zo dat het niet mogelijk is om aan te sluiten bij het reguliere sportaanbod. Gewoonweg omdat het tempo of de intensiteit te hoog is of doordat bepaalde bewegingen niet uitgevoerd kunnen worden. Speciaal voor deze mensen is er een aanbod van aangepaste sporten. Dit zijn activiteiten die afgestemd zijn op de mogelijkheden van de doelgroep.

Helaas is de onbekendheid over de mogelijkheden om aangepast te sporten een belangrijke reden dat potentiële sporters nog niet actief zijn. Door aandacht te besteden aan de doelgroep willen wij met de samenwerkingsverbanden aangepast sporten in Noord-Holland meer bekendheid geven aan de sportmogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking in de provincie. De samenwerkingsverbanden hebben een volledig overzicht van de sportieve activiteiten die worden aangeboden in de regio’s. Dus woont u bijvoorbeeld op de grens van West-Friesland en de Kop van Noord-Holland dan kunt u eenvoudig op de website www.aangepastsporten.info een andere regio selecteren.

foto: copyright sportservice
In de Kop van Noord- Holland zijn er ruim 60 sportactiviteiten met een aangepast sportaanbod speciaal voor deze doelgroep. De doelgroep lichamelijk beperkten is een verzameling van verschillende beperkingen. Voorbeelden zijn amputatie, rolstoelgebruikers, spasme of motorische beperkingen zoals een halfzijdige verlamming. De aangeboden activiteiten voor zowel jong als oud zijn net zo divers. U kunt hierbij denken aan verschillende zwemactiviteiten in verwarmd water, aerobics, fitness, handboogschieten, nordic walking of rolstoelbasketbal. Er zijn ook diverse fitnesscentra die (medisch) fitness aanbieden.

Op onze website kunt u het volledige sportaanbod bekijken. De activiteiten die geschikt zijn voor mensen met een lichamelijke beperking worden aangegeven met het rolstoelicoontje. Dit icoon wil niet zeggen dat de activiteit alleen geschikt is voor rolstoelgebruikers, maar omvat de hele doelgroep lichamelijk beperkten. Voor persoonlijk sportadvies kunt u bellen of mailen met Iris van Paridon, regiomedewerker aangepast sporten, telefoon: Schagen 0224 - 21 47 74 (di/woe)–
Den Helder 0223 - 68 47 28 (ma.och/do/vrij) of e-mail: ivanparidon@sportservicenoordholland.nl. Ook kunt u via deze weg aangeven dat u op de hoogte wilt blijven van het aangepast sporten in de kop van Noord-Holland. De digitale nieuwsbrief wordt u dan regelmatig toegestuurd. Ook verenigingen die met het idee rondlopen een sportgroep op te starten voor de doelgroep lichamelijk beperkten kunnen voor ondersteuning terecht bij de regiomedewerker. Alle diensten worden u kosteloos aangeboden.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Te koop Nissan Juke 1.6 Acenta
€ 9.450,-

Wieringer historie:
Zeewier - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...