Vissers met vaste vistuigen op Waddenzee gaan zich organiseren
Uitgegeven op 01-02-2010 om 11:51  |  link  |  bewaar  |  print

WIJNALDUM – Een organisatie voor vissers met vaste vistuigen op de Waddenzee is in de maak. Na de oriënterende vergadering in het Friese Wijnaldum vorige week vrijdag gaat een werkgroep aan de slag. De doelgroep bestaat uit zo´n vijftig tot zestig vergunninghouders die met vaste vistuigen op de Waddenzee en aangrenzende Noordzeekustzone mogen vissen. Ongeveer de helft daarvan was vrijdagmiddag op de vergadering aanwezig.

"Wij willen blijven vissen"

Van links naar rechts initiatiefneemster Barbara Rodenburg-Geertsema (TS 31), Wim van Eijck van het Productschap Vis, burgemeester Marjan van Kampen van Wieringen en Jan Rotgans (WR 130).


De vissers met vaste vistuigen op de Waddenzee worden steeds meer beperkt. Het visgebied wordt door natuurbeschermingsmaatregelen steeds kleiner. Sluitingen dreigen in verband met beschermingsmaatregelen voor trekvissen. Maatregelen in verband met het nationale aalbeheerplan treffen ook vaste vistuigenvissers aan de zoute kant van de dijk. Het wordt volgens initiatiefneemster Barbara Geertsema-Rodenburg (TS 31) en haar echtgenoot Jan noodzakelijk dat de groep getroffenen met één mond en met één stem de confrontatie aangaat met het beleid dat steeds meer beperkingen gaat invoeren voor vissers die vaak al decennialang een vergunning hebben. ,,Straks vissen we op een postzegel´´, waarschuwde Jan Geertsema.

De gesloten tijd voor aalvisserij was wat dat betreft de druppel die de emmer deed overlopen. Het verbod op de aalvangst met fuiken in oktober en november eind vorig jaar (in 2010 uitgebreid met september) gold ook voor de fuikenvissers aan de zoute kant van de dijk. Zij vissen op wolhandkrab en spiering met fuiken, schietfuiken, kubben en hoekwant en vangen nauwelijks aal. Het verbod betekent dat zij hun voornaamste visserijen gedurende twee en straks drie maanden niet kunnen uitoefenen. Door hun geringe aalvangsten komen zij ook niet in aanmerking voor compensatie in het kader van het aalbeheerplan. En compensatie voor gemiste inkomsten uit de wolhandkrabbenvisserij is al helemaal niet aan de orde.

Fuikenvisser Minne Boersma uit Harlingen is deze maand voor de rechter verschenen. Boersma had zijn fuiken aangepast om eventuele aal te laten ontsnappen, omdat hij toch iets wilde verdienen met de wolhandkrabbenvisserij. Ondanks dat bij controle geen enkele aal in zijn fuiken werd aangetroffen, werd hij geverbaliseerd. De rechtbank doet op 1 februari uitspraak. De enige mogelijkheid om hier uit te komen is het opstellen van een decentraal aalbeheerplan voor de Waddenregio. ,,De uitvoering, controle en handhaving zullen we zelf regionaal moeten regelen. Daarvoor is één regionale organisatie nodig´´, aldus Barbara Rodenburg.

Jan Geertsema (TS 31, links) in gesprek met Minne Boersma. De 62-jarige Boersma uit Harlingen hoorde vorige week een boete van 1.600 euro tegen zich eisen vanwege het in de gesloten tijd vissen met palingfuiken op wolhandkrab. Boersma had de fuiken zodanig aangepast dat aal kon ontsnappen. Om trekvissen als zalm en forel beter te kunnen beschermen komen er visserijvrije zones in het kader van ´artikel 20´. Volgens Jan Geertsema moet men dan denken aan Eems, Delfzijl, Lauwersoog en Kornwerderzand.

Vissers die hier in de spuikommen vissen worden de dupe van de maatregelen. Ook deze vissers vangen echter nauwelijks zalm of forel, omdat de fuiken meer gericht zijn op wolhandkrabben en dus meer uit de snelle stroom zijn geplaatst waar de trekvissen doorgaans zwemmen.

Het was een bont gezelschap in Wijnaldum: met vissers uit onder meer Makkum, Stavoren, Zoutkamp, Texel, Harlingen en Wieringen; vissers die beroepsmatig gebruik maken van recreatieve vergunningen, fulltime beroepsvissers met vaste vistuigen, beroepsvissers met gemengd bedrijf die een groot deel van hun omzet uit visserij met vaste vistuigen halen, garnalenvissers die de vergunning ´slapend´ in de kast hebben liggen, starters met vaste vistuigen, pensionado´s die de vergunning nauwelijks gebruiken maar toch niet kwijt willen. Toch klonken er al eensgezinde geluiden: ‘Afblijven van onze vergunningen!’ en ´Wij willen op krabben en spiering blijven vissen tijdens het aalverbod´.

Nieuwe voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers Doede Visser was ook aanwezig en ziet een eventuele samenwerking wel zitten. Dat een groep met één duidelijk geluid niet altijd potten kan breken in Den Haag en Brussel is de Combinatie wel duidelijk geworden. Ook voorzitter Tjeerd Dussel van ´Hulp in Nood´ uit Zoutkamp waarschuwde voor al te groot optimisme: ,,Ook als je als eeuwenoude club met één stem spreekt blijven overal gevaren loeren.´´ Toch gaat de oprichting van de groep door.

Van links naar rechts Frans Visser, Tjerk van Malsen (WON 1) en Leen van Malsen (WON 4). Leen van Malsen (63) vist met spieringkommen bij Kornwerderzand en sleept ook op spiering. ,,In fuiken zit geen besomming meer. In de jaren tachtig ving ik 50 ton paling per jaar, nu 50 kilo.´´ Ook neef Tjerk van Malsen vist (met broer Rinus) met spieringkommen bij Kornwerderzand. Frans Visser was in de jaren tachtig als ambtenaar bij Rijkswaterstaat een soort scheidsrechter bij het verdelen van de visvakken voor de vaste vistuigvissers. ,,Wie wil er meedenken?´´, vroeg Wieringer burgemeester Marjan van Kampen, die de vergadering voor deze gelegenheid met flair leidde. En toen werd het even stil in het dorpshuis van Wijnaldum. Maar niet voor lang. Uiteindelijk is er een ´denktank´ samengesteld met een brede vertegenwoordiging, van Wieringen tot Zoutkamp, die een belangenorganisatie in de steigers moet gaan zetten. Het Productschap Vis wil ondersteunen. Op instigatie van Ab Post van de Wieringer PO (die ook het eerste rondje gaf) werd direct een potje ingesteld: 50 euro per vergunninghouder, want voor niets gaat alleen de zon op. Voor vrijdag 26 maart staat de volgende bijeenkomst gepland.

Doelgroep
Vissers met (schiet) fuiken op vaste visvakken, vissers met vaste kameropstellingen, vissers op de vrije gronden met staandwant, schietfuiken, kubben, zegen, ankerkuil, vaste kuil, hoekwant/beuglijnen op de Waddenzee en aangrenzende Noordzeekustzone, bij sluizen en spuikommen. Zij kunnen een mail sturen naar vvv.waddenzee@gmail.com Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Het is wel de bedoeling dat de vissers die ook al elders zijn aangesloten bij hun eigen PO blijven.

Bron: www.visserijnieuws.nl
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Sport 5drs inclusief afleverkosten
€ 4.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Postboot - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...