Afsluitende toespraak burgemeester Marjan van Kampen tijdens laatste gemeenteraadsvergadering 2009
Uitgegeven op 31-12-2009 om 11:16  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Toespraak burgemeester Marjan van Kampen ter afsluiting van het jaar 2009. Op de laatste dag van het jaar publiceren wij deze toespraak. Burgemeester Marjan van Kampen kijkt terug op een druk, roerig en emotioneel jaar.

Begin 2009 begon onstuimig. De gemeenteraad had verschillende bijeenkomsten nodig om te praten over het MER en IBP Wieringerrandmeer. Bij onze inwoners bracht dit ook veel teweeg en in een volle raadzaal gaven de politieke partijen geen instemming om deze plannen vrij te geven voor inspraak. Dit had als gevolg dat portefeuillehouder IJnte Kooistrta zijn functie als wethouder neerlegde en tijdens een ingelaste raadsvergadering werd op 11 februari de heer Busser voorgedragen als nieuwe wethouder namens de nieuwe coalitie PvdA/VVD.

In diezelfde maand werd er nogmaals vergaderd over het IBP maar wederom zag de raad geen aanleiding om het eerder genomen besluit terug te draaien waardoor de Provincie zich genoodzaakt zag om de taak van de gemeente over te nemen om hun provinciale belangen te beschermen.




Naast de komst van een nieuwe wethouder heeft ook de provincie Noord-Holland een nieuwe gedeputeerde voor het randmeer aangewezen. Gedeputeerde Mevrouw Driessen gaat hier nu over en zij heeft al tweemaal met u gesproken over het Randmeer.

Uw initiatief over de bestuurlijke toekomst van de Noordkop heeft na de conferentie geleid tot het aantrekken van een informateur in de persoon van Nico Schoof. Zijn opdracht was om binnen twee maanden duidelijk te maken waar haalbare kansen lagen voor herindeling in ons gebied.

Nico Schoof kwam voor Wieringen tot de conclusie dat de vorming van een Oost-variant een goede keuze zou zijn. Echter, onze raad wilde ook kijken richting Den Helder en Texel en ging in overleg met onze inwoners om te luisteren naar hun adviezen.
In juli 2009 besloot de raad tot onderzoek naar de Oost-variant en op 29 september in het Vikingschip in Den Oever namen de vier raden het eerste AHRI besluit. Met een Proost op Oost, werd de eerste stap naar fusie beklonken.In januari 2010 zal tijdens een extra raadsvergadering het besluit genomen moeten worden over de zienswijzen en wordt er definitief besloten over de bestuurlijke toekomst van onze gemeente.

In 2009 is zowel ambtelijk als bestuurlijk veel tijd gestoken in bestemmingsplannen. De na-ijl effecten van Oosterland en Westerland en het vaststellen van uitgangspunten voor BP Hippolytushoef vraagt veel van u als raad en ons als college. Het spanningsveld tussen de wensen die onze inwoners willen en het vastgestelde beleid, zorgen met enige regelmaat voor discussie en brengt een gevoel van onrust waardoor we niet in staat zijn de hoofdlijnen te bewaken. Mooie uitdaging om hier in 2010 een stap in de goede richting te maken. Als voorbeeld wil ik wijzen op de manier waarop de raad samen met het college kijkt naar alternatieven voor het MFA in Den Oever. Haast is geboden om keuzes te maken maar het is goed om pas te kiezen als men een verantwoorde keuze kan maken waar zowel, sport als onderwijs raad en college elkaar hierin kunnen verstreken.

In maart is de heer de hr. Klaaren gestopt als raadslid voor de PvdA en hij werd in april opgevolgd door de heer Franke die in oktober jl ook de taak als fractievoorzitter van de hr, van Berkum heeft overgenomen.
Vrij plotseling kwam ook een afscheid van de heer Beneker als raadslid van OW’91. De heer Beneker heeft na een periode van ruim 25 jaar politiek op Wieringen besloten te stoppen en zijn opvolging zal pas in het nieuwe jaar bekend worden.

Trots mogen we zijn op onze jongeren. De JAR heeft in 2009 veel tijd en energie gestoken in alles wat op of om Wieringen speelde. Gevraagd of ongevraagd advies geven over fusie, over het Randmeer en over veilige fietsroutes zijn daar voorbeelden van. Zelf het initiatief aangaan om gesprekken te voeren met de voorzitter van de stuurgroep Wieringerrandmeer. Inspreken bij commissie of bewonersavonden en een bijeenkomst organiseren over drugs en alcohol. In oktober heeft het JAR de kinderen en hun ouders van de Kaapfeugel uitgenodigd om samen een plan te maken voor een nieuw speeltoestel. Daarnaast is en blijft men samen met onze jongerenwerkster en wethouder Volkers enthousiast om in de zomer activiteiten te ontwikkelen voor onze jeugd. Zij laten zien dat de jeugd betrokken wil zijn bij hun leefomgeving en dat zij dit niet alleen doen door woorden maar ook met daden.
Een bestuurlijk compliment aan allen die zich hiervoor inzetten is hier wel op zijn plaats.

In april kwam onze griffier weer gezond terug en konden wij de interim griffier, de heer Meester bedanken voor zijn inzet.
Ook hebben wij in 2009 veel te vroeg afscheid moeten nemen van partners van onze medewerkers. Het plotselinge afscheid van Henriette Wittink en Ria Brieffies binnen een zeer kort tijdsbestek heeft veel betekend voor de mensen binnen onze organisatie.

Maar natuurlijk waren er ook weer vreugdevolle momenten in 2009. We vierden groot feest met elkaar in Den Oever tijdens de 50ste Vlootschouw in combinatie met de Florafeesten. Ook u als raad heeft zich ingezet om onze visserijsector te promoten door het organiseren van een visserijsymposium en het financieren van de Taptoe en het afsluitende vuurwerk op de haven. Het was een zeer geslaagd feest en de aanwezigheid van onze Koningin was natuurlijk een groot compliment aan de organisatie, de visserijsector en de inwoners van Wieringen.

Over Den Oever wordt in deze raad veelvuldig gesproken. Niet alleen de sport en onderwijsaccommodaties maar zeker ook hoogwaterbeschermingsplan, de Afsluitdijk en de discussie over Rapport commissie Veerman staan regelmatig op de agenda.
Ook de veiligheid rond de Holle Balg en het fietstunneltje en de rotondes zijn naast de terechte aandacht voor de Poelweg en Haukes veelvuldig besproken. Daar heeft u als raad de inwoners bij betrokken en gaat nu een werkgroep olv wethouder Busser aan de slag om mogelijke oplossingen te bespreken.

Dit jaar hebben 9 inwoners een Koninklijke onderscheiding ontvangen en is op 24 november het Nieuw Guinea Herinneringskruis uitgereikt.
Heeft u als raad een besluit genomen over nieuwe huisvesting van ons Regionale Historisch Archief in Alkmaar en konden we na veel discussie, niet overgaan tot aankoop van gronden in Hippolytushoef-Noord.
Het Veiligheidsbureau is volop van start gegaan en de behaalde resultaten om de gemeente Wieringen en Wieringermeer op het afgesproken veiligheidsniveau te krijgen worden in de loop van 2010 bereikt.

In het afgelopen jaar heeft de Raad en College zich sterk gemaakt voor de visserijsector.
Veel aandacht is eruit gegaan naar de Mosselzaadinvang problematiek en daarnaast vroeg ook de toekomst van een kleine sector als de mechanische pierenvisserij onze aandacht.
De garnalensector heeft mede door onze positieve grondhouding over de MZI geld gekregen voor de certificering en de vertegenwoordiger van Green Peace is op uw uitnodiging ingegaan om van gedachte te wisselen over hun actie.

Tot slot, kan ik zeggen dat we het jaar 2009 een druk jaar is geweest. Voor u als raad, voor ons als college en organisatie. We gaan straks verder in 2010, benieuwd wat dat nieuwe jaar voor ons in petto heeft wil ik u en al onze inwoners eerst goede kerstdagen toewensen, een gezellige jaarwisseling en voor 2010 heel veel gezondheid en geluk.

De beste wensen!

Marjan van Kampen.

(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hĂ©t creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij cafĂ© Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-