Eerste zeekool aangeboden tijdens 20-jarig jubileum Slow FoodUitgegeven op 11-12-2009 om 06:24 |
link |
bewaar |
printDEN BURG - De nieuwe oogst van zeekool is binnen. Vrijdag 11 december biedt Marc van Rijsselberghe van Waddengoud en Stichting Sint Donatus de eerste Waddengoud gecertificeerde zeekool aan tijdens het feestelijke diner ‘Liever lokaal’ bij Eiland Keuken Vincent in Den Burg.
Zeekool, een nieuw Waddengoud product.
Het diner vindt plaats in het kader van het 20 jarig bestaan van Slow Food en is één van de 800 feestelijke activiteiten die de culinaire beweging wereldwijd organiseert. Een goed moment om de eerste zeekool van dit seizoen aan te bieden. De zilte groente is afkomstig uit een experiment op Texel dat Sint Donatus doet in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam om verbouw van zilte gewassen op land mogelijk te maken.
Experiment zilte landbouw
Ruim 125.000 hectare grond in Nederland zal in de nabije toekomst verzilten. Traditionele gewassen in deze gebieden hebben hierdoor geen toekomst meer. Om deze bedreiging het hoofd te bieden is Sint Donatus in samenwerking met een aantal organisaties, waaronder de Vrije Universiteit van Amsterdam, gestart met een project om te kijken of het mogelijk is om zilte gewassen te telen op verzilte gronden. “Technisch gezien is het telen van zilte gewassen veel moeilijker dan gangbare gewassen. Bundeling van krachten is nodig om de kennis hierover te vergroten en toepasbaar te maken. We experimenteren als eerste met zeekool, omdat zeekool één van de lekkerste zilte groentes is en dus commercieel gezien het beste toekomstperspectief heeft voor boeren in de bedreigde gebieden. En wie anders dan Slow Food kan deze nieuwe en onbekende zeegroente onder de aandacht brengen van de consument”, aldus Van Rijsselberghe.
20 jarig jubileum Slow Food
Slow Food bestaat vandaag 20 jaar. Reden voor de organisatie, die puur, eerlijk en vooral lekker eten voor het voetlicht brengt, om mondiaal 800 verschillende activiteiten in 100 landen te organiseren. In Nederland doen alle 18 regio-afdelingen eraan mee. Het centrale thema hierbij is ‘Think global and eat local’ om het belang van lokaal voedsel en streekproducten aan te snijden.
Vandaag houdt Slow Food Texel een voordracht bij Kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg gevolg door een proeverij. Op vrijdag 11 december organiseert de Texelse afdeling het 6-gangendiner ‘Liever lokaal’ waar de chef-koks van Eilandkeuken Vincent, Brasserie Rebecca, Grand Hotel Opduin van Texel en de chef-kok van Hotel Nobel van Ameland aan meewerken.