Flora- en Visserijdagen, het feest is (bijna) weer gevierd
Uitgegeven op 31-08-2009 om 09:00  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Uiteraard doet Wieringernieuws uitgebreid verslag van de Flora- en Visserijdagen 2009. Er komt een artikel dat gedurende deze dagen prominent bovenaan de nieuwspagina zal staan. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een advertentie in dit artikel te plaatsen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de redactie. Onze reguliere adverteerders krijgen, vanzelfsprekend, een plaats aangeboden bovenin het artikel. Het artikel wordt een week voor de aanvang van de festiviteiten geplaatst tot en met de laatste Kermisdag.

Vanmiddag om twee uur de laatste kreun bij Bob en José.















Zoals ieder jaar heeft de Tent Op De Haven een mooi en gevarieerd programma, veel Wieringer muzikanten dit jaar. Absolute topper en nieuw voor Den Oever zijn de "Booming Piano's" op maandagmiddag, een absolute aanrader gezien het succes van deze artiesten in bijvoorbeeld zaal De Harmonie in Hippolytushoef.


Tante Pietje, gewoon altijd gezellig. Binnen groot feest met DE Kermisband bij uitstek "Paradise", buiten lekker drinken en plek voor een goed gesprek.



De marine met simulatie om te stimuleren.

Daan Pruimboom is een echte Wieringer.

Overboord geen probleem vandaag, zat reddingsboten.

Jan Boon, van de legendarische Helderse Jantjes, hier met orgel De Paardekop.

Touwtjes knopen leer je bij de marine.

Wat er zoal te koop is.

Een protest hoort er bij.

Wonderlijk Wieringen, "Leve de man die het bier uit vond!!"

Speelgoed voor de oudere jongere.

Promokar.

Wind in de zeilen, of toch niet?

Mariniers.

Daar gaat ze, tot de volgende keer.


Nieuwe verlichting in "club" Tent op de Haven. Na 17 jaar met een rijtje peertjes te hebben gewerkt (gloeilampen, binnenkort verleden tijd), heeft Edwin Wittink besloten om de verlichting in de grote feesttent aan te passen. Er is sfeervolle verlichting aangebracht in de nok van de tent. Met het oog op de toekomst is er hier gebruik gemaakt van moderne ledverlichting. De foto geeft een idee van de verbeterde sfeer die zo gecreëerd is. De foto is gemaakt met een telefoon, u kunt het resultaat zelf bekijken vrijdagavond op de eerste enige echte Oeverse eevend "Kroaie Lewooi" met uitsluitend Noeverse muziek. De avond wordt gepresenteerd door Mark Zijlstra, aanvang 20.00 uur. Wees er snel bij, het programma start gelijk om acht uur, natuurlijk is de entree vrij (vanaf 16 jaar).

KNRM Den Oever ook tijdens Flora- en Visserijdagen actief


DEN OEVER - Tijdens de Flora- en Visserijdagen die van vrijdag 28 augustus tot en met dinsdag 1 september in Den Oever georganiseerd worden, staan er weer échte KNRM-vrijwilligers voor u klaar.

De afgelopen jaren heeft Liesbeth Jorna , samen met moeder Emmy Duursma, voor de KNRM de ‘reddingwinkel Den Oever’ opgebouwd. Een assortiment wat ging van sleutelhangers tot T-shirts, van koffiekop tot knopenboek. Ook dit jaar zullen ze voor de KNRM paraat staan, ditmaal met het geheel nieuwe KNRM assortiment.

Tijdens de Flora- en Visserijdagen in Den Oever wordt de mobiele winkel van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij geïntroduceerd. Deze mobiele winkel is als ondersteuning van de verkoop van nieuwste KNRM-merken: ResQ en Rescue Me.

Liesbeth: “ResQ is een kledinglijn die voor alle seizoenen ideaal is, bovendien krijg je bij bijna alle artikelen tijdens de Flora- en Visserijdagen een aantrekkelijke korting speciaal voor donateurs van de KNRM, ik raad dan ook aan uw Redder aan de Wal- kaart mee te nemen”! Maar, weet moeder Emmy te vertellen: “Als u nog geen donateur bent, en dit ter plekke wordt, kunt u al gelijk gebruik maken van deze speciale donateurs prijzen!”

Naast de nieuwste kleding, zijn er –de o zo bekende- “KNRM koffiemokken”, boeken, wimpels, rugtassen en nog veel meer te koop; alle opbrengsten gaan uiteraard naar de KNRM. De verkoopstands van de KNRM kunt u zaterdags, zondags en maandags vinden op het Haventerrein bij de visafslag. Liesbeth Jorna: “We hebben ook een leuke actie bedacht om het nog wat spannender te maken; een enveloppenspel. We zorgen voor een lijn met enveloppen inclusief lootjes. Deze enveloppen kun je dan trekken, en dan kun kijken in de kraam of je een prijs gewonnen hebt.” “Er zijn allerlei soorten prijzen te winnen: Een boottocht met de snelle reddingboot Johanna Margareta over het Wad, een koffiemok, een schrijfblok, presentjes welke door de middenstand geschonken worden, noem het maar op! Falck Nutec heeft zelfs een tocht met de ‘vrijeval- reddingboot’ aangeboden!”Aldus Emmy Duursma.

De KNRM is met nog meer attracties paraat tijdens de Flora- en Visserijdagen: Maandag vanaf 12.15 uur verzorgt de KNRM gezamenlijk met een helikopter ook nog een spectaculaire reddingsshow in de Vissershaven van Den Oever. Ook de Historische afdeling van de KNRM zal aanwezig zijn. Zaterdag zondag en maandag liggen er tal van oude reddingboten van De Noord Zuid Hollandse Redding Maatschappij –NZHRM- (de historische naam van de KNRM) in de haven. Enkele van deze schepen zijn de: Koningin Juliana, Prins Hendrik, Arthur, Javazee en de Knokkels. Allemaal zijn ze te bezichtigen door het publiek.

Tijdens de vlootschouw op maandag, die voor de 50ste keer wordt georganiseerd, varen diverse KNRM reddingboten mee met de lange optocht van versierde kotters. Ook hier zullen zij u laten zien wat de KNRM allemaal in huis heeft om –ook in financieel onzekere tijden- kosteloos en professioneel hulp te verlenen.

Wmo-adviesraad met Bus 1202 aanwezig op haventerrein maandag 31 augustus

DEN OEVER - Aanstaande maandag 31 augustus is de WMO-adviesraad Wieringen-Wieringermeer in samenwerking met Bus 1202 aanwezig op het haventerrein tijdens de Flora en Visserijdagen. Bus 1202 is een volledig aangepaste openbaar vervoer bus. Met deze bus wordt een voorbeeld gegeven van hoe Meedoen in de maatschappij vorm kan krijgen. Meedoen in de maatschappij is voor de WMO en de WMO-adviesraad het belangrijkste speerpunt. Wie of wat je ook bent, elk mens moet in de gelegenheid gesteld worden om te kunnen Meedoen in de maatschappij.



Een belangrijke voorwaarde om te kunnen Meedoen in het maatschappelijke leven is de toegankelijkheid van het openbare leven. Op deze dag wordt er daarom aandacht gevraagd voor en gegeven aan toegankelijkheid op Wieringen. Zo kan men bijv. op een parcours eens uitproberen wat het nu inhoudt om zich met een rolstoel voort te bewegen. Ook zullen er een aantal fotocollages aanwezig zijn met voorbeelden van hoe de toegankelijkheid op Wieringen goed geregeld is en hoe niet zo handig. Er is de gelegenheid om Uw eigen ervaringen kenbaar te maken. Wat gaat er volgens U goed qua toegankelijkheid op Wieringen? Wat wellicht nog niet? Wat mist U nog?

Daarnaast kunt U zich bij de WMO-adviesraad opgeven als U ons bij wilt staan in het doen van verder toegankelijkheidsonderzoek. Er is tijdens deze dag materiaal aanwezig om te laten zien wat het zoal inhoudt om dit te doen. Dit onderzoek moet er uiteindelijk toe leiden dat wij in samenspraak met de gemeente de toegankelijkheid op Wieringen kunnen verbeteren.

Meer informatie over Bus 1202 vindt U op www.bus1202.nl . Heeft U op maandag 31 augustus tussen 10-00 uur en 16.00 uur geen gelegenheid om langs te komen, maar heeft U wel iets te zeggen over de toegankelijkheid van het openbare leven op Wieringen? Wilt U meer informatie over de WMO-adviesraad? Neem dan gerust contact op met onze secretaris Mevr. J. Tijsen, op telefoonnummer 0227-512141.



Echte bakker Edwin Bellis wenst u een fijne Flora.


Dorst? Heineken en Amstel, hofleveranciers.


Zondagmiddag 15.30 uur tegenover de coupure; "Johnny and the Gangsters of love". Hierna geven zij nog een spetterend optreden bij de Tent op de Haven. Rock and Roll, voor de liefhebbers van een geweldig stuk muziek een must om te zien! Kijk op: www.johnnygo.nl/index.php
Kaarten Marinierskapel in de vrije verkoop

De kaarten voor het concert van de kapel der Koninklijke Marine op vrijdag 28 augustus in het Vikingschip te Den Oever, zijn vanaf heden in de vrije verkoop verkrijgbaar. Gedurende twee weken hebben de 65+ van Wieringen eerst de gelegenheid gehad om een gratis kaart op vertoon van hun legitimatiebewijs af te halen. Hier is goed gebruik van gemaakt. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. De kaarten kosten € 15 ,-- per stuk. Ze zijn verkrijgbaar in drogisterij Bij de Kade (Den Oever) en bij boekhandel Burghout (Hippolytushoef).

Zaterdagmiddag jeugdvoorstelling in de Tent Op De Haven.

Zaterdagmiddag in de Tent op de Haven, aangeboden door de Vlootschouwcommissie. Van 14.30 tot 15.30. Tent open om 14.00 uur. Gratis toegang, alleen voor kinderen en begeleiders.
Er wordt geen alcohol geschonken, kinderen krijgen gratis limonade van de Tent op de Haven.


foto J. Vroom

Michaëlskerk - Oosterland viert ook feest met de Flora- en Visserij dagen.

Op zondag 30 augustus, als de Flora- en Visserij dagen in Den Oever in alle hevigheid zijn losgebarsten, viert ook het Oecumenisch Centrum Michaëlskerk in het naburige Oosterland uitbundig mee met een viering over een bijzondere monnik.



Veel Wieringers hebben gedurende de feesten in Den Oever familieleden en vrienden van elders te logeren die nu wel eens willen meemaken wat er zich in de Michaëlskerk afspeelt, zo blijkt uit de reacties die de Stichting OCM regelmatig ontvangt. Vandaar dat met de Oeverse feesten ook in de Michaëlskerk flink wordt uitgepakt. Het gehele jaar 2009 is gevuld met thema's rond heiligen en feesten. Op zondag 30 augustus om 10.30 uur staat een jongerenwerkgroep klaar met een theatrale viering die is gebaseerd op het woelige leven van Bertinus van Poperinge, een monnik die - net als de Wieringers - de woelige baren opzocht en zodoende mensen bereikte die nog door niemand ontdekt waren.

Wanneer Bertinus precies geboren is, weet niemand. Het moet ergens rond het jaar 600 geweest zijn. Wáár hij geboren is, blijft ook in nevelen gehuld. Was het Gallië? Waren zijn ouders Allemannen, afkomstig uit het gebied tussen Rijn en Donau? Het is niet duidelijk. Men leefde er in de vroege middeleeuwen maar wat op los. Je was er of je was er niet, dat was het enige dat telde. En deze jongen wàs er, laat dat duidelijk zijn. Hij viel op door zijn aanstekelijk enthousiasme. Bertinus betekent: 'De stralende' en volgens de berichten deed hij zijn naam eer aan: altijd positief gestemd keek hij met een vrolijk lachende kop om zich heen. Nu was het in die tijd in de betere kringen normaal dat men - na het verwekken van een aantal kinderen - ging bedenken wie van deze kleinen aan de kerk moest worden afgestaan.

Want dàt er één moest worden ingeleverd was onontkoombaar. De keus viel op de stralende Bertinus. Het viel de ouders blijkbaar zwaar om Bertinus afte staan; gewoonlijk werd een kind al op zijn 7e of 8 e jaar bij een orde ingelijfd, maar Bertinus mocht nog tot zijn 12e thuis blijven. Toen werd hij als novice afgeleverd aan de poort van het beroemde Benedictijner klooster van Luxueil, aan de voet van de Vogezen.

In het Liturgisch Theater zien we Bertinus eerst als twaalfjarige. Het toenmalige kloosterleven betekende voor een kind hard werken en dag en nacht klaarstaan. Maar de jongen voelt zich er als een vis in het water. Als hij opgroeit krijgt hij de ene na de andere belangrijke opdracht. Uiteindelijk wordt hij eropuit gestuurd om via de zee het volk van de Wironi te bekeren.

Het bootje is niet zeewaardig, de andere kloosterlingen zijn bang, maar Bertinus is vol vertrouwen ...

Behalve Bertinus en zijn vijf medebroeders en zusters zien en horen de bezoekers Bertinus ook als kind, de abt, een engel en niet te vergeten drie primitieve Wironi die in onvervalst dialect commentaar geven op wat de monniken hen komen brengen. Solisten, Kindercantorij en Museumkoor o.l.v. cantor Kees Klein zorgen voor de muzikale omlijsting en ondersteuning van de zingende kerkgangers. Wie lekker wil meezingen zorgt ervoor om 10.15 uur aanwezig te zijn; dan worden de liederen even ingezongen met de aanwezigen. Jan Dekker op orgel en Gerard Gerritse op contrabas verzorgen de begeleiding. Parkeren in de dorpskom is niet toegestaan, dat kan bij de Keizerspoeldijk, 150 meter van de kerk.

Tentoonstelling in kapel Gasthuisweg


Els Mosterd heeft Marian de Groot gevraagd om wat schilderijen op te hangen in de Kapel aan de Gasthuisweg in den Oever. Van zaterdag t/m maandag tijdens de flora en visserijdagen is het geopend en hangt er ook werk van Frans Visser.

Zondag











Trouwen.... reserveer op tijd een mooie reportage, Fotografie Henk-Jan Wittink 06-51 333 709
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Actueel...
19-04-2024 Stoommachinemuseum meimaand onder stoom
19-04-2024 Inschrijving tijdelijke spoedzoekerswoningen aan de Hoornseweg in Middenmeer
19-04-2024 Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders
19-04-2024 Bloemendagen app
19-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Kerknieuws
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
(advertentie)
Occasions