Zeeverse Vismarkt Den Oever heeft verse mosselenUitgegeven op 10-07-2009 om 19:09 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Het is inmiddels groot nieuws op Wieringen……….tijdens de Flora- en Visserijdagen brengt Hare Majesteit de Koningin een informeel bezoek aan Den Oever!! Dit jaar is het de beurt aan Den Oever om op zaterdag 29 augustus de Dag van de Nederlandse Zeevisserij te organiseren. En het is dubbel feest want het is dit jaar de 50e keer dat de Visserijdagen georganiseerd worden.
Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de organisatie van de Visserijdagen samen met de Historische Vereniging het boek “Varen, Vissen en Feesten” uitgebracht. Het 1e exemplaar wordt uitgereikt aan Koningin Beatrix waarna zij ook een bezoek brengt aan de tentoonstelling van de Historische Vereniging. Ook een rondje over de haven en zelfs door de haven van Den Oever mag niet ontbreken tijdens deze dag.
Op de ZeeVerse Vismarkt heeft men trouwens elke week al een koningin op bezoek, de oester, de koningin onder de schelpdieren. Vanaf morgen zijn er ook weer mosselen te verkrijgen. Deze week is het nieuwe mosselseizoen van start gegaan, zelfs 2 weken eerder dan in 2008. Dat komt door de positieve invloed van de weersomstandigheden en de zeestromingen.
De kwaliteit van de mosselen is super, dat komt voornamelijk door het vleesgewicht dat al veel hoger ligt dan vorig jaar. Het gemiddeld vleesgewicht zit tussen de 24 á 25 procent, nu ligt dat al gemiddeld op 27 procent. Een hoog gewicht is cruciaal voor een goede kwaliteit. Daarnaast speelt de kleur ook een rol, maar in mindere mate. Een lichte kleur is ook een goede graadmeter voor de kwaliteit.
Bij een superkwaliteit mosselen hoort een lekker recept, Mosselpot met appelcider, lente-ui en dragon, een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding:
Snijd 3 lente-uitjes (ook het groen) in ringen. Hak 2 teentjes knoflook en de blaadjes van 4 takjes dragon fijn. Zet een grote mosselpan met 50 gram kleine gerookte spekblokjes op een hoog vuur en bak de spekjes in de droge pan. Bak de knoflook en de lente-ui een minuutje mee. Voeg 1/2 L droge cider, de dragon en 2 kilo mosselen toe. Schud de mosselen even op en laat ze met het deksel op de pan in ca. 5 minuten gaar worden. Serveer met goudbruine friet en groene salade met partjes appel erdoor.
Mosselsaus met dragon: Meng gelijke delen mayonaise en crème fraîche. Voeg wat ragfijne dragon, vers gemalen peper en als de mosselen gaar zijn een paar eetlepels van het kookvocht toe.
Dus vanaf morgen weer elke week Mosselen op de ZeeVerse Vismarkt!!
Daarnaast is er morgen Tong, Tarbot, Griet, Heilbot, Zeeduivel, Kabeljauw, Schar, Schol, Lange Schar, Wijting, Tongschar, Mul, Heek, Leng, Rode Poon, Bot, Langoustines, Krabbenpoten, Oesters, Kokkels, Garnalen en Sardines.
Morgen wordt er ook weer gekookt op de ZeeVerse Vismarkt. Tussen 10 en 12 uur verzorgt chefkok Gerard Walters van Restaurant 99 uit Hippolytushoef een kooksessie met de vis die voor handen is. En ook de marktkramen met Boerenkaas, Italiaanse wijn, Bretonse delicatessen en garnalenkroketten ontbreken niet en de gebroeders Kay zijn er ook weer met de wilde, gerookte paling.