Eerste Waddenkokkel bereikt het Nederlandse natuurvoedingskanaal Uitgegeven op 17-06-2009 om 23:26 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Vanochtend heeft visverwerkingsbedrijf Eurofisch in Den Oever de eerste met de hand gevangen kokkels uit de Waddenzee verpakt en afgezet in het natuurvoedingskanaal. Udea, een landelijke groothandel voor biologische vers- en diepvriesproducten, gaat de kokkels met het Waddengoud-keurmerk verkopen. Hiermee is er nieuw economisch perspectief voor de handgebeugelde kokkelvisserij, die door de huidige recessie de export naar mediterrane landen, waar de Nederlandse kokkel het tot voor kort van moest hebben, sterk heeft zien dalen.
Kokkelvisser Jouke Visser
Versproduct
De Waddengoud gecertificeerde kokkels liggen als versproduct in de schappen van Nederland. “We hebben de kokkels bij al onze 400 klanten in het natuurvoedingskanaal aangeboden. De reacties zijn allemaal positief”, vertelt Joan Maassen van Udea in Veghel/Amsterdam.
Eurofisch verpakt ze in speciale gasverpakkingen waarin de kokkels erg vers blijven. “Kokkels zijn schelpdieren die erg bederfelijk zijn . Daarom verpakken we ze volgens de modified atmosphere packaging methode (MAP) dat speciaal is ontwikkeld voor verse visproducten. Het product bevindt zich dan in een beschermende atmosfeer waaraan een zuurstof-koolzuurcombinatie is toegevoegd. Hierdoor hoeven we geen conserveringsmiddelen te gebruiken, zodat de verse smaak behouden blijft en het product toch langer houdbaar blijft”, aldus Ronald Boersen van Eurofisch. Eurofisch verpakt de kokkels per 500 gram.
Onbekend maakt onbemind
In Spanje en Portugal heeft menig restaurant kokkels op de menukaart staan. Veel Nederlanders kennen deze voornamelijk Nederlandse ‘fruits de mer’ (zeevruchten) niet. Marc van Rijsselberghe van de Stichting Waddengroep vindt dat dit iets zegt over de Nederlandse culinaire cultuur. “Niet alleen kokkels worden op een eenmalige reis naar zonnigere oorden gezet, dit zie je ook bij de oesters waar vooral de Fransen van smullen. Zo ligt er in de Waddenzee een schat aan culinair goud waar de gemiddelde Nederlander niets mee doet, laat staan dat ze van het bestaan af weten. Daar gaat hopelijk nu verandering in komen. Wij verwachten ook dat de Waddengoud-kokkels niet onopgemerkt blijven bij de betere restaurateurs ”.
Vissers blij verrast
De vissers die vissen onder de Waddengoudvlag zijn blij verrast met de vorderingen die Eurofisch heeft gemaakt om het natuurvoedingskanaal aan te boren. “Eind april zijn Jan Kwist en ik Waddengoud gecertificeerd. Ik wist uiteraard wat de plannen van Eurofisch waren, echter dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht. De kokkelvisserij is mijn broodwinning, maar de laatste tijd moest ik noodgedwongen andere werkzaamheden ernaast zoeken. Dit biedt weer extra perspectief”, vertelt Kokkelvisser Jouke Visser uit Harlingen.