Mosselzaadvisserij gestart; stichting Faunabescherming heeft bezwaar aangetekend
Uitgegeven op 15-05-2009 om 05:39  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER/HARLINGEN– In totaal 36 mosselvaartuigen knoopten afgelopen dinsdag in het Gat van Stompe langszij de meetboot YE 23. Binnen enkele uren wisten de mosselschippers hun individuele vangstaandeel binnen boord te vieren.


Mosselboot haalt netten in, Texelstroom. Foto: Jeroen Reneerkens

Ladingmeter Jan Fraanje had het vanaf half elf ‘s morgens ‘gezellig druk’ bij het begroeten van de helft van de mosselvloot. Op woensdag volgde de andere helft om op het weekquotum van 40.000 ton te vissen.

De YE 83 arriveerde als eerste met 500 ton, niet veel later gevolgd door de YE 79 met 636 ton. Vlak na het middaguur mat de PV-medewerker de hoogste tonnages uit op de YE 56 (756 ton) en YE 157 (819 ton). Het gros van de schepen heeft volgens Fraanje dinsdag in het Zwin gevist, op overwegend snel groeiend florerend mosselzaad.

‘s Avonds rond tien uur knoopte de YE 62 aan de YE 23 vast voor meting van de inhoud van het laadruim. Schipper Flip Sinke bleek een ietwat verlate klant omdat hij ‘s middags bij het ‘uitscharrelen’ van het Zuidwest aan de grond was verdaagd. Sinke kwam gelukkig dezelfde dag nog vlot, in tegenstelling tot z’n collega Dies van den Bosch die sinds de vorige avond hoog en droog in het Visjagersgaatje vertoefde. De straffe oostenwind bemoeilijkte de visserij enigszins, mede door de lage waterstand.

LNV-VERGUNNING MAXIMAAL 15,9 miljoen kilo
Volgens de door LNV-minister Verburg verleende vergunning mag er in de periode van 12 mei tot en met uiterlijk 12 juni maximaal 15,9 miljoen kilo mosselen worden opgevist.

Als uitvloeisel van het afgelopen najaar gesloten mosselconvenant mag er niet in de Vlieter bij de Afsluitdijk worden gevist.
Middels een meldingssysteem wordt gegarandeerd dat er niet teveel mosselen worden overgebracht naar Zeeland, zodat eidereenden komend winterseizoen op het Wad over voldoende mosselen kunnen beschikken.

Bezwaar Faunabescherming
YERSEKE - De Stichting Faunabescherming heeft bezwaar aangetekend tegen de vergunning voor de mosselzaadviscampagne die afgelopen dinsdag in een klein gedeelte van de westelijke Waddenzee is gestart. Het zogeheten mosselconvenant, waarin de afspraken over de toekomst van de Waddenzee tussen de sector en natuurorganisaties zijn vastgelegd, is niet door de Faunabescherming ondertekend.

De Faunabescherming vindt de overeenkomst met de overige ngo’s niet ver genoeg gaan, omdat de visserij op mosselzaad in strijd zou zijn met Europese natuurregels. Secretaris Hans van Geesbergen van de PO-Mossel zegt ‘niet verbaasd’ te zijn over de actie van De Faunabescherming. Hij noemt het wel vervelend, mede omdat de Faunabescherming zich onttrekt aan de discussie over de toekomst van de Waddenzee. ,,Nu kunnen we weer aan de bak. Dat kost tijd en we moeten ook weer een advocaat inhuren’’, reageert Van Geesbergen. Overigens heeft hij er vertrouwen in dat de staatsraad een open oog toont voor de kwaliteit van de vergunning en recht zal spreken op basis van hetgeen in Natura 2000 is vastgelegd. Dat vertrouwen leeft volgens hem binnen de mosselsector. Maandag 18 mei vindt de rechtszaak plaats bij de Raad van State.

Bron: Visserijnieuws.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Maxico - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...