Veteranendag 5 mei voor derde keer gevierd op Wieringen
Uitgegeven op 07-05-2009 om 20:52  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - In zaal Concordia is afgelopen dinsdag 5 mei voor de derde keer de Wieringer versie van de Nationale Veteranendag gevierd.


Wat is een samenzijn van veteranen zonder Indonesische maaltijd?

In aanwezigheid van burgemeester Van Kampen en de uit Canada overgevlogen familie Lowry van de omgekomen piloot Donald Cragie (25) werd er een gevarieerd programma aangeboden. Donald Cragie was één van de zeven bemanningsleden van een geallieerde bommenwerper, dat op de terugweg van een missie in Duitsland door een Duitse Messerschmitt werd neergeschoten. Het vliegtuig stortte in de Waddenzee, ten westen van Wieringen.

Uiteraard ontbrak de "Blauwe hap" niet. Een Indische rijsttafel is natuurlijk bij uitstek de maaltijd voor deze ex-militairen. Hieronder volgt een deel van de speech zoals deze werd uitgesproken door één van de organisatoren op Wieringen, de heer Dick Doornik.

"Vandaag vieren wij met zijn allen alweer de 3e Wieringer Veteranendag.
Geweldig dat de gemeente ook dit jaar deze dag weer voor ons mogelijk heeft gemaakt en op deze wijze haar waardering en respect voor de veteranen in onze gemeente toont.
Namens alle Wieringer Veteranen dank hiervoor.

Terugkijkend op het afgelopen jaar wil ik eerst stilstaan bij het overlijden van 3 van collega-veteranen:

Op 10 juni 2008 overleed op 89-jarige leeftijd Pier Kuipers, de initiatiefnemer van deWieringer Veteranendag. Dhr. Kuipers (drager van het ereteken Orde en Vrede met 3 gespen) was van de lichting 1938 en diende als ziekenverzorger bij de artillerie. In de dramatische meidagen van 1940 kwam hij in de Grebbelinie terecht waar hij sjouwde met doden en gewonden. Nederland capituleerde en Kuipers kon naar huis. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste het oorlogsgeweld zich naar Nederlands-Indië. In 1946 werd Kuipers weer opgeroepen en diende twee en een half jaar als ziekenverpleger op Sumatra in de omgeving van Medan en maakte daar dingen mee die hij zijn leven niet zou vergeten.
In 1949 keerde Kuipers weer in Nederland terug.
De gruwelen van de oorlog waren nooit uit zijn gedachten. Hij sprak daar vaak over en vond binnen de kring van Wieringer Veteranen altijd een luisterend oor.
In dit verband wil ik graag een citaat van dominee emeritus van Dorssen aanhalen dat vorig jaar in het kerkblad verscheen:

“Als militair heeft hij heel veel moeten meemaken. Die ervaringen hebben
zo’n stempel op zijn leven gezet, dat hij daarover altijd maar weer wilde vertellen, ook als de mensen dat niet meer wilden horen.
Zijn vrouw en kinderen hebben daaronder geleden. Zo zullen veel mensen het moeilijk gevonden hebben met hem om te gaan, omdat Pier Kuipers was zoals hij geworden was door wat hij had meegemaakt.
Toch wilde hij graag anderen helpen. Wij hebben dat zelf ondervonden, toen we tijdelijk in de Irisstraat woonden”

Op 26 december 2008 overleed op 82-jarige leeftijd Klaas Schat.
Klaas werd geboren op 16 juni 1925 in het Bildt (Fr) en diende bij het 3e bataljon van het 9e regiment infanterie van de 7 december divisie.
Hij vertrok in 1946 met de Tegelberg naar Indië en keerde in 1949 met de Waterman terug in het vaderland. Zijn onderdeel was actief op West Java in o.a. de plaatsen Batavia en Linggadjatti.

Op 9 februari 2009 overleed op 81-jarige leeftijd Kees de Krijger. Kees werd geboren op 21 augustus 1927 in Hardinxveld, vertrok op 27 februari 1948 met de Zuiderkruis naar Indië en diende bij de ondersteuningscompagnie van het 5e bataljon 8e regiment infanterie op Zuid-Sumatra. In juni 1950 keerde hij met de Waterman terug in het vaderland.

Een ander belangrijk feit afgelopen jaar was het toekennen van het Draaginsigne gewonden aan Lars Meijer op 25 september 2008 .
Als gevolg van zijn ervaringen in de destijds gevallen moslimenclave Sebrenica in Servisch-Bosnië lijdt Lars aan posttraumatische stressstoornis. Het draaginsigne werd hem uitgereikt op het gemeentehuis door zijn toenmalige commandant, ook een slachtoffer van PTSS.
Met Lars gaat het nu gelukkig weer een stuk beter.

Het eerbetoon aan Lars Meijer ging vooraf aan een ander belangrijke gebeurtenis afgelopen jaar:
De opening van het Veteranencafé op dezelfde dag. Het is goed dat er nu een ontmoetingsplaats is voor veteranen, niet alleen uit onze gemeente maar ook voor veteranen uit de regio.
het veteranencafé is een gezellig en nuttig succes
Dat het ontmoetingspunt in een behoefte voorziet is nu al gebleken. Er is een vaste kern veteranen die elkaar hier op regelmatige basis ontmoeten en wij hopen dat er zich in de toekomst nog meer bij zullen aansluiten".


Ook was er een welkomswoord voor de Canadese gasten;
Mijnheer en Mevrouw Lowry, u bent van ver gekomen, helemaal uit Missasauga, Ontario, Canada om bij ons te zijn.
U was gisteren aanwezig bij de 4 mei dodenherdenking op de begraafplaats alhier, een feit dat door ons hogelijk werd gewaardeerd. U was hier om een speciale reden:

Mr. Lowry u bent een neef van flying officer en navigator James Edgar Donald Craigie van het 106de Squadron van de Royal Canadian Air Force die is begraven op de begraafplaats alhier. Wij zijn zeer vereerd dat u en uw vrouw hier aanwezig zijn.
Donald Craigie was een van de vele dappere mannen en vrouwen die het mogelijk maakten dat wij hier nu al 64 jaar lang in vrede kunnen leven.

Donald steeg op met een Lancaster bommenwerper vanaf een basis in de Midlands, Engeland samen met 472 andere vliegtuigen van Bomber Command voor een aanval op olieinstallaties in Bochum en Gelsenkirchen, Duitsland. Op weg naar de thuisbasis werd zijn vliegtuig neergehaald door Duitse Messerschmitt nachtjagers opererend vanaf de basis Leeuwarden. De Lancaster crashte in de Waddenzee ongeveer 2 kilometer ten noorden van Hippolytushoef.

Ook dit jaar vieren wij weer op 5 mei onze lokale veteranendag. Dit is ook onze Nationale Bevrijdingsdag. In Nederland zijn veteranen ex-militairen die dienden in oorlogsomstandigheden en werden ingezet in vredesoperaties op vele plaatsen in de wereld.
Wij veteranen voelen dat Donald een van ons is en zijn erg verheugd om naaste familieleden vandaag in ons midden te hebben.

Mijnheer en mevrouw Lowry, wij hopen dat u het fijn vind om hier te zijn en om te genieten van de traditionele maaltijd die Indonesisch is en zeer populair onder veteranen.
Nogmaals dank voor uw komst en wij wensen u een veilige vlucht terug naar Canada en een behouden aankomst.
Dank u.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Marathon Amstelmeer - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...