Ziek en Zeer bij het Wieringer Eiland Museum Jan Lont
Uitgegeven op 07-05-2009 om 22:00  |  link  |  bewaar  |  print

STROE - Dit jaar heeft het Wieringer Eiland Muzeum “Jan Lont” er voor gekozen aandacht te schenken aan hoe men in het begin van de vorige eeuw de strijd aanbond met ziekten van mens en dier.Het bleek al snel dat er een keuze gemaakt moest worden uit een veelheid van gegevens. Er zijn nu eenmaal vele kwalen, maar er bestonden nog veel meer geneeswijzen! De tentoonstellingcommissie heeft ervoor gekozen zich te beperken tot de meest bekende middelen en methoden ter bestrijding van ziekten bij mens en dier, aangevuld met en ondersteund door eigen en in bruikleen gegeven instrumenten. Bij het betreden van het museum ziet men een vogelkooi boven de deur met twee tortelduiven erin ( ditmaal geen echte) . Veel huizen hadden een dergelijke entree. Men was ervan overtuigd dat de torteltjes de mens behoedden voor gordelroos en reumatiek.


Natuurlijk neemt de bekende, uit de Napoleontische tijd stammende, ambulancekar een prominente plaats in. Ditmaal ligt er een arme man op die een grote beenwond heeft opgelopen met het maaien met z’n zeis! Deze kar is een mooie vinding van een legerarts uit het midden van de 19e eeuw, maar het moet een marteling zijn geweest om hiermee van Wieringen naar het ziekenhuis in Alkmaar te reizen. De reis was lang en ging te voet. Eerst de kar halen uit Hippo en dan een eind lopen over het eiland om de boot in de Haukes te bereiken, dan zeilende naar van Ewijcksluis, waar de tram vertrok naar Schagen. Daarna verder met de trein naar Alkmaar waar een laatste wandeling naar het ziekenhuis wachtte. Zowel de zieke als de vervoerder moeten aan het eind van hun latijn zijn geweest.

Boven op de zolder staat een vitrine vol met medische apparatuur, ter beschikking gesteld door dokter Dekker,waaronder de spullen, nodig voor het draaien van pillen. Ook is er te zien hoe in het verleden tbc-patiënten moesten kuren in een huisje wat met de zon mee kon draaien en veel frisse lucht binnenliet. Een dergelijk huisje stond dan in de tuin of op het erf. Aan deze besmettelijke ziekte die men zowel van mens als van vee kon opdoen was met medicijnen niet te bestrijden en dus zeer gevreesd in die tijd.

In de stal ligt een uitstalling van veeartsenijvoorwerpen, beschikbaar gesteld door veearts Schoonhoven en oud-veehouder, tevens oud-vrijwilliger van ons museum Dirk Mulder Nzn.. Veelal voor problematische bevallingen en het uitvoeren van castraties.
Het woongedeelte wordt bevolkt door een zichtbaar ziek gezin! Vader heeft een kastanje in de hand ter bestrijding van reuma en jicht en houdt een voet in de ochtendplas om wintertenen te verhelpen. Moeder verkeert in zeer deplorabele toestand en is niet in staat de rand van de bedstede over te gaan. Het kind heeft een gezichtje vol kinderzeer en ziet er niet aantrekkelijk uit.

Aan het slot van het bezoek kan men onder het genot van een kopje koffie of thee onder de glasplaten van de tafeltjes recepten en ingrediënten zien om zelf allerlei kwalen te bestrijden.

De tentoonstelling duurt tot het einde van de herfstvakantie. Voor slechts € 3,- kunnen volwassenen iedere middag van 13.00 tot 17.00 uur (behalve maandag) de tentoonstelling bezoeken inclusief een kop koffie of thee. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen voor €1,- naar binnen. Wie nog jonger is mag gratis mee! Groepen kunnen op afspraak ook buiten de bezoekuren naar binnen, zij het op afspraak. Tel. 511353 ( Museum tijdens openingstijden) 591915 ( Henk Braad), 0618142280 (Marieke Roos)of via info@museumjanlont.nl
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Poll:
Roetveeg Pieten tijdens intocht Sinterklaas in Den Oever
Ja, het is een trend, dus waarom hier niet.
Nee, tradities dienen bewaard te blijven, daar hoort Zwarte Piet bij.
Maakt mij niet uit, zolang de kinderen het maar prima vinden.
  
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Te koop Renault Clio 0.9 TCe Expression
€ 9.450,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Koningin op bezoek - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...