Onderzoek toekomstig bibliotheekwerk in kleine kernen Kop van Noord-Holland
Uitgegeven op 04-05-2009 om 05:07  |  link  |  bewaar  |  print

NOORDKOP - In de Kop van Noord-Holland gaat per 1 mei een onderzoek van start naar de wijze waarop het bibliotheekwerk in de kleine kernen in de nabije toekomst gestalte moet krijgen. KopGroep Bibliotheken, verantwoordelijk voor het bibliotheekwerk in de regio, gaat onderzoeken op welke wijze het bibliotheekwerk in de kleine kernen ook in de toekomst kan aansluiten op wat er in die dorpen speelt en wat er gewenst en nodig is.

Bibliobus
Er is de laatste jaren veel te doen geweest rond de bibliobus. Aanleiding was de afschaffing van de provinciale subsidie op de bibliobus per 1 januari 2009. Het afschaffen van deze subsidie betekende een forse kostenverhoging voor bibliotheken en gemeenten die de bibliobus inhuurden via de provinciale serviceorganisatie ProBiblio. Omdat te weinig afnemers van de bibliobus bereid waren de hogere prijs te betalen, zag ProBiblio zich gedwongen de bibliobusvoorziening te stoppen. KopGroep Bibliotheken heeft in samenspraak met de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe een bibliobus overgenomen en de inwoners in de kleine kernen van deze zes gemeenten zijn in ieder geval de komende twee jaar van de bibliobus verzekerd.

Ontwikkelingen
Overal in Nederland verandert het bibliotheekwerk in de kleine kernen. KopGroep Bibliotheken heeft dus alle reden om nader onderzoek te doen. Landelijk verschijnen er bibliotheekvestigingen die deel uitmaken van bijvoorbeeld een brede school, een zorgcentrum, een dorpshuis of een multifunctioneel centrum. Op die manier kunnen bibliotheken versterkend werken. Daarnaast worden activiteiten om het lezen te bevorderen steeds belangrijker dan het aanbieden van boeken en andere media alleen. Tenslotte richten bibliotheekvoorzieningen zich in kleine kernen vooral op kinderen en ouderen. Zij zijn het sterkst afhankelijk van voorzieningen in hun eigen dorp.

Onderzoek
PRIMO-nh, het Noord-Hollands instituut voor maatschappelijke ontwikkeling, start het onderzoek met het maken van een inventarisatie. Vervolgens worden op basis daarvan de kansen voor het bibliotheekwerk vastgesteld. Het gaat daarbij om kansen ten aanzien van de functie die de bibliotheek in de kernen kan vervullen en om kansen voor samenwerking. Bij samenwerking gaat het niet alleen om inhoudelijke samenwerking, maar ook om de mogelijkheden voor het onderbrengen van een bibliotheekvoorziening in bijvoorbeeld een brede school of een dorpshuis.
In mei is er een bijeenkomst met afgevaardigden uit de betrokken gemeenten. En in juni staat een bijeenkomst gepland waarbij sleutelfiguren uit de verschillende kernen kunnen reageren op de conclusies die de projectgroep uit de inventarisatie trekt. Ook bij het vervolg van het onderzoek zullen vele vertegenwoordigers uit de regio worden betrokken.


Resultaat
Het onderzoek moet vr 1 maart 2010 leiden tot een spreidingsplan voor het bibliotheekwerk in de kleine kernen in de Kop van Noord-Holland. In dit plan zal per kleine kern worden aangegeven hoe het bibliotheekwerk er in de toekomst uit kan zien en wat de kosten hiervan zijn. De afzonderlijke gemeenteraden zullen zich vervolgens over het plan kunnen uitspreken. Het gehele onderzoekstraject wordt gesubsidieerd door de Provincie Noord-Holland.


Contactpersoon
Marjan Kool | marketing KopGroep Bibliotheken
Bernhardplein 76
Postbus 493, 1780 AL Den Helder
T 0223 650002
E m.kool@kopgroepbibliotheken.nl
I www.kopgroepbibliotheken.nl
(advertentie)
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Dirk van Duin - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...