Rustig verlopen raadsvergadering Gemeente Wieringen
Uitgegeven op 13-03-2009 om 07:27  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Na een aantal, best wel pittige, vergaderingen kwam de Wieringer raad bijeen voor een reguliere vergadering. Gevolg was dat er maar bitter weinig mensen op de tribune hadden plaatsgenomen. Toch is er op deze momenten genoeg te beleven met betrekking tot het reilen en zeilen van onze gemeenschap. De vergadering was na één uurtje bezegeld, daarna was het tijd voor een borrel en werd er nog even informeel met elkander gesproken over het wel en wee op ons grondgebied.


Geen Randmeer beslissingen, dus een lege zaal.

Voor de liefhebbers was er genoeg te horen in de raadzaal. Zo nam bijvoorbeeld Otto Klink het op voor de mensen, die in zijn optiek, te lang moeten wachten op beslissingen van het ambtenarenapparaat, teneinde bouwaanvragen te kunnen realiseren. Burgemeester Van Kampen nam het op voor de medewerkers van de gemeente door te stellen dat alle aanvragen binnen de gestelde normen t.a.v. bestemmingsplannen keurig op tijd bediend worden. En als de heer Klink het hier niet mee eens is moet hij maar met voorbeelden van ontevreden burgers komen. Volgens Klink is dat geen probleem, wij wachten af.


Otto Klink, VVD, stelde de lange behandeling van bouwaanvragen aan de orde. In deze crisistijd vindt hij dat aannemers op Wieringen veel werk mislopen door de houding van het ontbreken van een effectief ambtenaren apparaat.


Burgemeester Van Kampen nam het tegenover Otto Klink op voor het ambtenaren apparaat. De mensen welke een vergunning aanvragen leveren geen maatwerk aan. Daarom duurt de behandeling van een aanvraag wel eens langer dan gewenst. Volgens Klink kost dit de aannemers veel omzet en wijken mensen uit naar andere gemeenten waar men snel aan de slag kan.

Tijdens de vergadering ontbrak Dirk Klaaren, hij heeft toch wel onverwachts afstand gedaan van zijn zetel in de Gemeenteraad. Zijn beoogde opvolger, Ger Franke, was 12 maart niet bij de vergadering aanwezig. Volgens de wetgeving is het echter eerst Bert Loos die volgens de kieslijst in aanmerking komt voor het opvullen van de stoel. Bert Loos heeft echter aangegeven dat Franke beter functioneert op Grondgebiedzaken als hijzelf. Dit neemt niet weg dat hij wel de plaats zal innemen in de raad als dat nodig zou zijn.


Donderdagavond ontbrak Dirk Klaaren voor het eerst tijdens de vergadering, goed dat er nergens over gestemd werd, dan zou het wellicht 6-6 geworden zijn. Maar uitstel van beslissingen is ons tegenwoordig niet meer vreemd.

Nog even botste Jan van Berkum, op de foto tussen de dames Dammers en Burm, met de wethouder over de afhandeling van het bestemmingsplan Westerland. Volgens Van Berkun heeft de wethouder niet conform de wensen van de raad geacteerd bij de behandeling van dit vraagstuk op hoger niveau. Busser moest dit zich, ondanks zijn prille aanwezigheid in het bestuur, toch aanrekenen. Een meerderheid van de vertegenwoordigers wenste een andere invulling van de maatvoering van bouwvlekken op Westerland. Dit laatste om toch nog enigzins tegemoet te komen aan de wensen van de eigenaren van deze percelen die er een paar maanden geleden berooid van afkwamen. Helaas voor deze mensen ging Busser met de gegevens van de eerdere ontwerpen op pad. Hiervoor is hij teruggefloten.


Twee nieuwe leden rekenkamer benoemd, de heren Wilms en Wiegman. Een goed besluit op deze avond. Zij nemen de plaats in van Evert Busser (VVD nu wethouder) en Boy Polders (WR'05 vertrokken?).


Evert Busser gaat met 12 opdrachten op zak naar stuurgroep vergadering Wieringerrandmeer. Hij accepteert de missie maar stelt een aantal kanttekeningen met het oog op de haalbaarheid der wensen. De twaalf punten, sociaal-liberaal ingebracht door de coalitie PvdA VVD zullen wij zo spoedig mogelijk op het nieuws publiceren.

Wethouder Busser heeft zijn eerste missie in de tas zitten. met een lijst van maar liefst 12 Wieringer wensen reist hij maandag af naar de vergadering van de stuurgroep Wieringerrandmeer. Hekel onderwerp, en daarom ook terzijde gelegd door OW'91, CDA en WR05, is in de ogen van de coalitie, de voor de Wieringer economie van levensbelang aanwezige behoefte om een goede middendoorgang te situeren door het door "iedereen" gewenste randmeer. Een meerderheid in de raad vindt het van primair belang dat de scholen goed bereikbaar zijn en dat zowel Hippolytushoef als Wieringerwerf bereikbaar zijn voor de consument. De oppositie meent dat de middendoorgang er niet hoeft te komen. Een fietsbruggetje zou kunnen volstaan. De VVD en de PvdA stellen nu dat het verplaatsen van het knooppunt Poelweg in noorderlijke richting geen middendoorgang is maar een ontlasting van de huidige en de in de toekomst verzwaarde situatie op Westerland.

Hier volgt nog de twaalf-punten lijst waarmee Evert Busser afreist naar de vergadering van de stuurgroep Wieringerrandmeer.


WIERINGERRANDMEER (d.d.12 maart 2009)


Uitgangs(verbeter)punten betreffende het intergemeentelijke bestemmingsplan vanuit de PvdA en VVD:

1. Het bedrijventerrein groot 4 hectare en de jachthaven in westelijker richting aan te leggen (tussen de Slootweg en Amstelmeerdijk), aansluitend aan het bestaande bedrijventerrei respectievelijk aan de bestaande Haukeshaven (i.v.m. de kleinschaligheid van de omgeving het aantal nieuwe ligplaatsen op 150 i.p.v. de 300 ligplaatsen te stellen). Het totaal inclusief de bestaande ligplaatsen zal altijd wel meer dan 200 ligplaatsen gaan bedragen.
2. De zuiddijk van het Amstelmeerkanaal vanaf De Haukes tot waar de Wierdijk de Polder Waard Nieuwland inloopt, verwijderen. Een andere oplossing voor de stereodijk t.p.v. de Wierdijk in de Polder Waard Nieuwland (de genoemde gevallen voorzien van een oplopende oever, karakteristiek in cultuur-historisch opzicht, voor de Wierdijk van het voormalige eiland Wieringen).
3. Een veerpont Slootweg – Poelweg (“wie wil er mee naar Wieringen varen”)
4. Een sociale-liberale ontsluiting vanuit de Hippolytushoeverkoog naar de Klieverweg/Den Oeverseweg/ Schelpenbolweg i.p.v. een tweede Poelweg door de Hoelmerkoog. Deze ontsluiting zover als mogelijk in oostelijke richting aanleggen (als belemmering voor het sluipverkeer).
5. Een alternatieve ontsluiting de Lonjeweg i.p.v. de Hopperweg t.b.v. de schor 1 op basis van onze argumenten.
6. Het zgn. Den Oeversebos in relatie met recreatiemogelijkheden in haar geheel handhaven. De geplande (ongeveer 170 woningen) woningen kunnen in zgn. nieuwe bos (130 ha) opgericht worden. Ook een heel goede mogelijkheid is deze 170 woningen in en of in de nabijheid van het baggerdepot op te richten nadat het depot een andere functie c.q. een andere bestemming zal hebben gekregen (zie ook punt 11).
7. De waterweg geschikt voor vrachtvaarders in de cemt klasse 3 i.p.v. klasse 2 (mogelijk werkgelegenheid voor in Den Oever, economische impuls voor de regio, denk hierbij ook aan de Kooyhaven i.o.)
8. Een alternatieve ontsluiting van schor 2, voor de Wierdijk langs naar de Akkerweg, in relatie met oeverrecreatie tussen de ontsluitingen van schor 2 en schor 3 op basis van onze argumenten.
9. Het verlengen van de westelijke strekdam t.p.v. de schutsluis te Den Oever t.b.v. het streven naar een waterkwaliteit 400 mg/l chloride in het randmeer (t.b.v. de agrarische doelstellingen).
10. Het knooppunt A7 uitvoeren met een naviduct (ter zijner tijd zal wel blijken dat RWS ook hiervoor zal gaan).
11. Het baggerdepot in richten als golfterrein (werkgelegenheid) en wellicht ook een gedeelte van het baggerdepot (nabij de Den Oeversche Vaart) betrekken t.b.v. de geplande recreatiewoningen en de jachthaven met de 75 ligplaatsen. Het aantal van 75 ligplaatsen verhogen met 150 ligplaatsen van de 300 vanuit De Haukes naar een totaal van 225 ligplaatsen. De mogelijkheid van een watergebonden bedrijventerrein in relatie met de geplande jachthaven t.p.v. het baggerdepot in overweging te nemen ter compensatie van het watergebondenbedrijventerrein De Haukes ( e.e.a. in het kader van als het baggerdepot een andere functie toegedicht krijgt, nu heeft het zuiddijklichaam de bestemming natuur met medegebruik dagrecreatie).
12. De schor noordwestelijk gelegen t.o.v. schor 2 t.b.v. natuur onbebouwd laten in relatie met het maximaal aantal van 1845 woningen en deze schor in fase 4 t.b.v. eventueel met de op te richten woningen aan de orde stellen.

Het resultaat zal zijn: “Een Wieringerrandmeer dat bij Wieringen past”.


(advertentie)
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel Restaurant Zomerdijk 1983 april - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...