Wereldwinkel organiseert avond over ontwikkelingssamenwerking
Uitgegeven op 20-05-2008 om 09:09  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Sinds de opheffing van de commissie ontwikkelingssamenwerking heeft de Wereldwinkel Wieringen de verplichting op zich genomen elk jaar een avond te organiseren in het kader van ontwikkelingswerk en ontwikkelingssamenwerking. Dinsdag 27 mei is het zover: om 20.00 uur zal Lilian Peters deze avond, in het Gemeentehuis van Wieringen, verzorgen.

Oud Wieringer Lilian Peters(47) keerde onlangs met haar man terug uit Pakistan, waar ze het afgelopen jaar voor Oxfam Novib heeft gewerkt. Samen met de door Oxfam Novib gesteunde Pakistaanse organisaties, werkte ze aan de verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg voor vrouwen en meisjes in het gebied dat in oktober 2005 door de aardbeving werd verwoest.

Het was een enerverend jaar vol geweld en politieke verwikkelingen. Kort na aankomst, werd er begin juli in de hoofdstad Islamabad gevechten om de "Rode Moskee". In de tien dagen durende strijd tussen de regeringstroepen en Islamitische strijders in de moskee vielen bijna honderd doden, waaronder een van de leiders. Zijn broer werd gearresteerd en is onlangs op borgtocht vrij gelaten. Duizenden leerlingen aan de Koran school, zaten opgesloten in de moskee en konden pas na onderhandelingen met hun familie worden verenigd. Lilian en haar man woonden in de buurt en hebben enkele dagen gevluchte omwonenden in huis gehad.

2007 was een van de gewelddadigste jaren in de Pakistaanse geschiedenis. Islamitische strijders veroverden met geweld grote delen van het aan Afghanistan grenzende West-Pakistan. Ook voerden ze overal in het land aanslagen uit, vooral gericht op de politie, leger en politici. Regeringstroepen sloegen hard terug, waarbij ook de burgerbevolking gevaar liep. De verkiezingen van de president en vervolgens het parlement, leidde tot veel politieke onrust en geweld. Vooral de aanslagen op Benazir Bhutto schokten de wereld.

Ondanks het geweld heeft Lilian met de zes Pakistaanse hulporganisaties programma's opgezet voor de wederopbouw van basisscholen en gezondheidsvoorzieningen in het bergachtige noorden van Pakistan. Tevens werkte ze voor Oxfam mee aan de hulpverlening in het door overstromingen geteisterde zuiden.

Veilig terug in Nederland zal ze op dinsdag avond 27 mei aan de hand van foto's een indruk geven van haar werk en het land. U bent hierbij vanaf 19.30 uur. van harte welkom in het Gemeentehuis van Wieringen. De avond begint om 20.00 uur.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Mekkenstuinweg Hippolytushoef 1939 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...