Erehaag voor overleden bekende in coronacrisis
Uitgegeven op 04-08-2020 om 11:27  |  link  |  bewaar  |  print

Helft stuurde kaart naar nabestaanden als steun

Een op de vijf mensen uit Noord-Holland, die niet in persoon afscheid kon nemen van hun overleden bekende, heeft mee gedaan aan een erehaag in de coronacrisis. Ondanks dat een erehaag volgens de Noodverordening vanaf 16 april op de openbare weg niet meer was toegestaan. Van de nabestaanden die een uitvaart hebben moeten regelen in de regio heeft 77% toch een goed gevoel overgehouden aan het afscheid ondanks de geldende maatregelen. Dit blijkt uit een onderzoek van Monuta naar de beleving van uitvaarten tijdens de coronacrisis.

Een derde van de Nederlanders is geconfronteerd met een verlies in coronatijd waarvan de helft ongewenst de uitvaart niet persoonlijk kon bijwonen. 62% van de mensen in Noord-Holland kon niet in persoon afscheid nemen. Van hen heeft 32% via video of audio livestream de afscheidsdienst meegemaakt. De laatste groet werd meestal gebracht in de vorm van een erehaag (20%), een apart rouwbezoek (8%), een walk through (4%) en drive through condoleance (4%). Het op afstand bijwonen van de uitvaart wordt door de respondenten als onpersoonlijk beschreven, maar degenen die hiervan gebruikmaakten vonden het toch fijn dat het kon. De erehaag en livestream zijn twee alternatieven die mensen waarderen en graag behouden, ook in de toekomst.

In Noord-Holland pakken mensen vooral de telefoon om nabestaanden tot steun te zijn (38%) als ze niet in persoon afscheid hebben kunnen nemen. Meer dan in andere provincies het geval is. De helft stuurde een kaart of brief. Voor nabestaanden is steun van groot belang. Vooral in een tijd waarin de uitvaart noodgedwongen beperkt werd tot maximaal 30 personen is steun op afstand zeer gewenst.

Bron: www.monuta.nl.
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Te koop Nissan micra 1.2 acenta, 1e eigenaar
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kees de Boer - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...